5 figyelmeztető jel, hogy megromlott a görögdinnyéd: tilos megenni, ha ezeket látod rajta
Most, nyár végén még mindig rengeteg helyen kaphatunk görögdinnyét, azonban egyre többször tapasztalom azt, hogy már nem olyan könnyű friss, finom gyümölcsöt kifogni. Ha te is ezt érzed, vagy egyszerűen csak nem szeretnél belefutni otthon, kóstolásnál abba a kellemetlenségbe, hogy romlott a görögdinnyéd, akkor bizonyos jelekre mindenképp érdemes figyelned.
Ezeket láttad már?
Ha van otthon görögdinnye a hűtődben, azzal máris ott a lehetőség, hogy egy finom, lédús, értékes tápanyagokkal teli harapnivalóhoz juss, és még az utolsó forró nyári napokban is legyen kéznél gyors hűsítő. Igen ám, de ha a görögdinnye romlott, akkor egy pillanat alatt nagy csalódást okozhat. Hogy ne így legyen, jobb, ha figyelsz néhány intő jelre mind vásárlásnál, mind pedig otthon, mielőtt ennél belőle.
Már a kérgén több intő jel lehet
Ha érett görögdinnyét látsz, akkor a kérgén egymástól szépen elkülönülő, sötétebb vonalakkal találkozhatsz. Ha viszont a héja már kezd fénytelen lenni, és a csíkok kevésbé különülnek el, akkor nagy valószínűséggel romlásnak indult a görögdinnye. Ha véletlenül mégis kifognál egy ilyen görögdinnyét, vagy otthon változna meg a kérge, akkor lehetőleg egyből teszteld le, jó-e még.
Ellenkező esetben sajnos szinte biztos, hogy ki kell majd dobni. Ha a dinnye héján sötét foltokat látsz, az szintén nem jó jel, ahogy az sem, ha nem szilárd a héja. Utóbbi esetén intő jel lehet, ha az ujjaid nyomokat hagynak a kérgén, amikor megfogod. Ebben az esetben már nem is érdemes kóstolással próbálkoznod, biztosabb, ha egyenesen megy a szemetesbe vagy még jobb, ha komposztálod.
Árulkodó lehet az illata
Az érett görögdinnyének friss, édes illata kell, hogy legyen. Túléretten viszont megváltozik az illata, ami határozott jele annak, hogy kezd megromlani. Bár a vastag kéreg miatt bontatlan dinnye esetén nehéz lehet az illat alapján eldönteni, hogy jó-e, ha ott szagolod meg, ahol a szára kihajtott, és nyirkosnak vagy erjedtnek érzed, akkor nagy valószínűséggel megromlott.
De ha már megvetted, akkor az a biztos, ha felvágod, majd alaposan megszagolod és megfigyeled, vannak-e más intő jelek is, mielőtt kidobnád. Ha pedig vágott a dinnye, akkor máris sokkal könnyebb dolgod lehet. Ha savanykás vagy csípős az aromája, egyből biztos lehetsz benne, hogy megkóstolni sem jó ötlet.
Az állaga is sokatmondó lehet
Ha a görögdinnye húsos belsejében nagyobb repedéseket látsz a magok körül, az biztos jele annak, hogy túlérett, és hamarosan meg fog romlani. Ilyenkor általában még ehető, de azért csak óvatosan kóstold meg! Hasonló a helyzet akkor is, ha a görögdinnye húsában nagy üregek vannak. Ebben az esetben is jó eséllyel még fogyasztható, ilyenkor a legjobb talán az, ha egy frissítő italt készítesz belőle. Ha pedig esetleg nyálkásnak látod a dinnyét, vagy csúszós, amikor hozzáérsz, akkor már ne is kóstold meg!
Savanykás íz? Vigyázat!
Ha semmilyen intő jelet nem látsz a görögdinnyén, vagy bizonytalan vagy, hogy jó-e, és eldöntöd, hogy megkóstolod, akkor ideális esetben ínycsiklandóan édesek és könnyednek kell lennie. Ha viszont eléri a csúcsérettségét, onnantól kezdve a finom íze gyorsan elkezd tompulni, hamarosan pedig akár savanykás vagy csípős ízvilágú is lehet. Utóbbi két esetben egyből érdemes hanyagolnod.
Ha van lejárati dátuma, arra is figyelj
Végül, de nem utolsó sorban, ha a esetleg előre felvágott és csomagolt görögdinnyét veszel, akkor lejárati dátumnak is kell szerepelnie rajta. Természetesen, ahogy a legtöbb élelmiszernél, úgy a görögdinnyénél sem biztos, hogy megromlik az adott dátumig, de sokan tapasztaltuk már azt is, hogy sajnos nem is feltétlenül tart ki addig.
Mindenesetre már vásárlásnál nézd meg a dátumot, lehetőleg minél kevesebb ideig tartogasd, és ugyanúgy figyelj az intő jelekre, mint az egész vagy árusoknál elvágott gyümölcsöknél. Ha pedig akár ránézésre, akár ízre gyanús a görögdinnyéd, akkor a legbiztosabb mindig az, ha inkább nem eszed meg.
Forrás: tastingtable.com, simplyrecipes.com