8 étel, amitől lassabban öregszel majd, és egészen biztosan van belőle a konyhádban
Az öregedés nemcsak a bőrt, hanem az egész testet érinti, mivel összefüggésben áll a krónikus betegségek gyakoribb előfordulásával. Így az öregedés lelassítása nem csak azt jelenti, hogy igyekszünk megőrizni a fiatalságunkat, bőrünk, hajunk szépségét és testünk fitten tartását, hanem a szervezetünk megóvása érdekében is létkérdés. Tenni érte pedig nagyon is lehet, méghozzá olyan élelmiszerekkel, amikért nem is kell annyira messze menni!
Ezeket láttad már?
Bár egyszer mindannyian megöregszünk, egyáltalán nem mindegy hogyan, mitől és mennyire gyorsan. Bizonyos szuperélelmiszerek fogyasztása felér azzal, mintha magát a fiatalság elixírjét kortyolgatnád, de van egy jó hírünk: nem kell egy sárkánnyal sem megküzdened érte, mi több, elég csak a konyhádig kisétálni. Olyan finomságokat válogattunk össze neked, amelyek szinte minden konyhában megtalálhatók, és rendszeres fogyasztásukért nagyon hálás lesz a tested, így lassabban is öregszel majd!
1. Áfonya
Egy 2019-es tanulmány kimutatta, hogy az áfonya számos jó tulajdonsága révén jelentősen lassíthatja az öregedést. Antioxidánsokban gazdag, így segít megóvni az erek épségét, gyulladáscsökkentő hatású, elősegíti az egészséges vércukorszint fenntartását, támogatja az anyagcsere-funkciókat, illetve csökkenti az öregedéssel járó látás- és memóriaromlás esélyét.
2. Méz
Különösen a Tualang mézként ismert mézfajták javíthatják a memóriánkat és védhetnek meg a neurodegeneratív rendellenességek ellen. A nyers, szűretlen méz - olyan összetevőinek hála, mint a vitaminok, aminosavak, fehérjék és antioxidánsok - segíthet abban, hogy minél tovább fitten tarthassuk az elménket.
3. Avokádó
Az avokádóról köztudott, mennyire egészséges, de arról hallottál már, hogy fokozhatja bőröd szépségét? Rugalmassá, ugyanakkor feszessé és ragyogóvá varázsolja, mindemellett pedig az öregedés egyéb velejáróival is ügyesen felveszi a harcot. Tele van A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminnal, antioxidánsokkal, egészséges zsírokkal és rostokkal. Ezek mind-mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy sokáig megfelelően működjön a szív és az emésztés, sőt, még a fogyásban is segíthet.
4. Olívaolaj
Egy 2019-es, több mint 3000 résztvevő bevonásával végzett kísérlet során a kutatók arról számoltak be, hogy az olívaolaj befolyásolhatja az öregedés számos jellemzőjét. Megállapították, hogy annak kizárólagos használata a 70 év felettiek lassabb öregedéséhez kapcsolódik, beleértve az életkorral összefüggő betegségek kockázatának csökkenését is. Az olívaolaj, különösen az extra szűz olívaolaj egészséges telítetlen zsírokban és antioxidánsokban gazdag, nem beszélve arról, mennyire finom ételek készülhetnek belőle.
5. Lazac
A hosszú távú halfogyasztás segíthet lassítani a kognitív képességek csökkenését az öregedés során. A szakértők hetente legalább két alkalommal javasolják, hogy halat fogyasszunk - különösen a lazacot ajánlják, amely omega-3 zsírsavakban, fehérjékben, ásványi anyagokban, valamint A-, D-, B3- és B12-vitaminban gazdag.
6. Zöld tea
A zöld tea lassíthatja az agy és a bőr öregedését. Antioxidánsok tekintetében sokkal gazdagabb, mint bármely más tea, és több felmérés is bebizonyította, hogy ténylegesen segít megvédeni a bőrt a nap okozta káros, “öregítő” hatásoktól. Továbbá mivel az agy egészségét is segít megőrizni, így a kognitív képességek csökkenése is jelentősen eltolódhat. A zöld tea jótékony vegyületei közé tartozik az antioxidáns hatású epigallokatekin-gallát, valamint az arginin és a teanin aminosavak.
7. Fekete rizs
Egy 2017-es kutatás szerint az ázsiai országokban az emberek évszázadok óta fogyasztanak teljes kiőrlésű fekete rizst. Antioxidánsai megoldást jelenthetnek számos egészségügyi problémára, beleértve a csontritkulást, az öregedéssel összefüggő állapotot, amely elvékonyodó, törésre hajlamos csontokat eredményez. Ezenkívül egy régebbi, 2012-es tanulmány kimutatta, hogy a fekete rizs képes meghosszabbítani sejtjeink élettartamát, így késleltetheti az öregedést.
8. Joghurt
A joghurt egy tápanyagokban gazdag élelmiszer, amely probiotikumokat tartalmaz, segítve ezzel a bélrendszer egészséges működését. Egy 2014-es felmérés a joghurt öregedésre vonatkozó hatásait vizsgálta, és az eredmények alapján kijelenthető, hogy a benne található összetevők megóvhatják a csontot, erősítik az immunrendszert és csökkentik a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, azaz: hozzájárulnak ahhoz, hogy minél tovább maradhass fiatal!
Forrás: medicalnewstoday.com