A japán nők étrendje a világ egyik legnagyobb találmánya
A japán nők étrendje egyszerűen zseniális. Amellett, hogy egészséges, így pedig hosszabb életet eredményez, az alakot is formában tartja. Mi a titok? Most eláruljuk!
Ezeket láttad már?
A japán nők étrendje halon, tengeri herkentyűn és növényi eredetű élelmiszeren alapszik. Ezeket minimális állati fehérje, valamint még a minimálisnál is kevesebb cukor és zsír egészíti ki. Ezt egyébként más néven washoku konyhának nevezik - írja a healthline.com.
IGEN a tápanyagokra!
A hagyományos japán étrend nem vagy nem igazán tartalmaz feldolgozott élelmiszereket, továbbá a természetes ízek dominálnak. Hal, tofu, tengeri alga, párolt rizs, tészta, gyümölcsök, zöldségek képezik az étrend alapját, ami kiegészül a hússal és a tojással, tejtermékekkel.
Ezek tápanyagban, rostban, kalciumban, káliumban, magnéziumban, vasban, valamint A-, C- és E-vitaminban gazdag étkezéseket eredményeznek. A zöld alga fogyasztása különösen jó, mert antioxidáns-forrás. Az antioxidánsok olyan jótékony vegyületek, amelyek védik a szervezetet a sejtkárosodástól és a betegségektől. A halalapú ételek pedig omega-3 zsírsavakat biztosítanak a test számára, amelyek támogatják az agy, a szem és a szív egészségét is.
Búcsú az emésztési gondoktól
A japán nők étrendje oldhatatlan és oldható rostokban egyaránt gazdag, így az emésztési gondokra is megoldást kínálhat. Míg az oldhatatlan rostok átmozgatják a táplálékot a bélrendszerben, addig az oldható rostok táplálják a bélrendszerben élő jótékony baktériumokat és csökkentik a káros baktériumok szaporodásának esélyét. Arról nem is beszélve, hogy amikor a bélbaktériumok oldható rostokkal táplálkoznak, akkor rövid szénláncú zsírsavakat (SCFA) termelnek, amelyek enyhíthetik a gyulladást és az irritábilis bél szindróma (IBS), a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás tüneteit.
Külön jó, hogy az étrendre jellemző savanyított gyümölcsök és zöldségek nagyszerű probiotikumforrásnak számítanak. Ezek a jótékony baktériumok támogatják a bélrendszer egészségét és csökkentik az olyan emésztési tüneteket, mint a gázok, a puffadás, a székrekedés vagy a hasmenés.
Az egészséges testsúly sem utolsó szempont
A japán nők étrendje az egészséges testsúly elérését is segítheti! A kis adagok, a zöldségek, valamint a cukor és a zsír minimalizálása alacsony kalóriatartalmú ételeket eredményez. Emellett, a japán kultúra arra is ösztönzi az embert, hogy ne egye degeszre magát - tehát bőven elég, ha valaki 80%-ig jóllakottnak érzi magát. Ráadásul, a rostban gazdag zöldségek, a szójaételek és a levesek csökkenthetik az étvágyat és fokozhatják a jóllakottságot.
A hosszú élet titka
Szakértők és kutatások szerint a japánok élnek a legtovább, ez pedig szintén az egészséges ételeknek köszönhető. Így itt a bizonyíték, hogy megéri a teljes értékű, minimálisan feldolgozott élelmiszereket választani! Kevesebb cukor, kevesebb zsír, hosszabb élet!