Ez történne a testeddel, ha egy hónapon keresztül minden reggelt céklalével indítanál
Bár sokan nem szeretik, a cékla az egyik leghasznosabb zöldség. Túl keveset eszünk belőle vagy egyáltalán nem is fogyasztjuk, pedig kellene: sokkal egészségesebbek és energiával telibbek leszünk általa. Ez nemcsak szóbeszéd, hanem bizonyított tény. Nézzük, mi történt azzal, aki tényleg beiktatta ezt a gyökérzöldséget az étrendjébe!
Ezeket láttad már?
Az internetet böngészve számtalan olyan találat jön velünk szembe, amelyek ódákat zengenek bizonyos élelmiszerekről. A német GLAMOUR egyik szerkesztőjének kíváncsiságát például a cékla keltette fel. Valóban csodákat művel a szervezettel, ha minden egyes napunkat céklalével indítjuk? Úgy döntött, kideríti!
Akinek tényleg bevált a módszer
Bianca London folyton a céklalevet dicsérő cikkekbe, véleményekbe botlott bele, ezért úgy döntött, ő maga is kipróbálja. A feladat az volt, hogy minden reggelét egy zöldségturmixszal indítsa, amelybe a kockára vágott nyers cékla mellett tett még egy kevés almát, narancsot és gyömbért. Az első napokban a reggeli mellett, extraként fogyasztotta, később pedig már egész nap ezt kortyolgatta. Fontos tehát kiemelni, hogy nem valamelyik étkezést helyettesítette vele, csupán kiegészítette azokat.
A céklalé fogyasztásának pozitív hatását már egy hónap múlva érezte: délutánra mindig elképesztően energikus lett. Tehát ha épp azon gondolkodsz, szeretnéd csökkenteni a napi kávéfogyasztásodat, ez az ital remek alternatíva lehet. Ha a reggeli feketéhez ragaszkodsz is, ebéd után már nem érzed szükségét egy másodiknak. A szerkesztő hozzátette, amellett, hogy visszatért az energiája, azóta az arcbőre is csodásan ragyog, üdébb lett, mint bármikor.
Miben is rejlik a cékla csodaereje?
Vitaminban gazdag
Jó hír, hogy a jótékony hatások nem merülnek ki annyiban, mint amennyit Bianca elmesélt. A cékla rendkívül gazdag olyan vitaminokban és ásványi anyagokban, mint például a folsav, a mangán, a kálium, a vas és a C-vitamin.
Sokat tesz a szív egészségéért
Céklafogyasztással a szívünk egészségért is sokat teszünk, hiszen tágítja az ereket, javítja a véráramlást és csökkenti a vérnyomást.
Támogatja a máj egészségét
A szívünk mellett egy másik szervünk, a májunk is meghálálja, ha beiktatjuk étrendünkbe a céklát, segít ugyanis a méregtelenítésben és a gyulladások csökkentésében.
Jót tesz a csontoknak
A cékla tele van nitráttal, folsavval, C-vitaminnal, magnéziummal és rézzel, amelyek mind-mind hozzájárulnak a csontjaink egészségéhez.
Javítja a sportteljesítményt
Ha sportolsz, pilatesre jársz, esetleg néha futni szoktál, akkor van egy jó hírünk: a céklában lévő nitrátok javítják a sportteljesítményt is. Tágítják az ereket, ezáltal növelik az izmok és a különböző szervek tápanyagellátását.
Csökkenti a stresszt
A stresszes életmódot folytatóknak, illetve azoknak, akik hajlamosak a mindennapokban a szorongásra, szintén jó megoldás lehet a cékla. A benne lévő tápanyagok elősegítik a dopamin termelődését, ami az agy működéséért, hangulatunk szinten tartásáért felel.
Támogatja a bélrendszert
A gyökérzöldség magas rosttartalma jót tesz a beleknek, javítja az emésztést és meggátolja a gyulladásos bélbetegségének kialakulását.
Van, akiknek nem ajánlott?
A számtalan pozitív hatás mellett azonban fel kell, hogy hívjuk a figyelmet arra, hogy a cékla nagy mennyiségű oxalátot tartalmaz, ami akár vesekövet is okozhat az arra hajlamosaknál. Viszonylag magas a cukortartalma is, így nagy mennyiségben nem ajánlott fogyasztaniuk a cukorbetegeknek sem. Emellett az érzékenyebbek könnyen felpuffadhatnak tőle, és náluk akár hasmenést is okozhat.
Te szereted a céklát?
Forrás: glamour.de