Ezek a világ legegészségesebb ételei - és a többségéből alig eszünk
Egy friss tanulmány szerint létezik 10 olyan étel, ami sokkal több jótékony hatással rendelkezik, mint azt elsőre gondolnánk, sőt, a világ legegészségesebb élelmiszereként tartják őket számon. Azon túl, hogy igazi áldást jelentenek a szervezetünknek, az ízük is istenien finom!
Ezeket láttad már?
Ha egészséges táplálkozásról van szó, a legtöbben hallottunk már annak ismérveiről: ideális esetben napi ötször gyümölcs/zöldség fogyasztása, fehérjék, teljes kiőrlésű gabonából készült szénhidrátok, valamint kiváló minőségű, telítetlen zsírsavak bevitele. De vajon mely élelmiszerek segíthetnek abban, hogy ténylegesen fedezzük a fontos tápanyagok iránti szükségletünket? A német GLAMOUR oldalán olvasható, hogy egy új tanulmány eredményei alapján a kutatók egy olyan listát készítettek, amely megmutatja, mely finomságokból érdemes minél többet fogyasztanunk. Érdekesség, hogy a világ legegészségesebb ételei között egyáltalán nem szerepelnek gyümölcsfélék, de egy biztos: valamennyi valódi kényeztetés az ízlelőbimbóink számára!
Egészséges és tápláló
Az amerikai New Jersey-i William Paterson Egyetem kutatói 41 élelmiszer tápanyagsűrűségét vizsgálták - pontosabban 17 esszenciális tápanyag koncentrációját ellenőrizték a vizsgált élelmiszerekben. A tápanyagok, például az A-, B12-vitamin vagy a rost ezen arányát a kalóriák számához viszonyították. Egy étel annál egészségesebb, minél magasabb ez az érték. Meglepő módon csak egyetlen élelmiszernek sikerült 100 kalóriával a napi szükségletek tápanyagainak 100 százalékát biztosítani, az azonban minden fajtában közös, hogy nagyon alacsony kalóriatartalmúak, tápanyagokban azonban annál gazdagabbak.
1. Vízitorma
Az első helyen a vízitorma áll, ami tele van C-vitaminnal, A-vitaminnal, vassal, kalciummal, káliummal és magnéziummal, valamint számos antioxidánssal. További előnye, hogy csillapítja a köhögést, a légúti megbetegedéseket, valamint a tanulmány szerint méregtelenítő és vértisztító hatással is bír.
2. Kínai kel
Második helyre a kínai kel került, amely mindössze 100 grammal már fedezi napi a C-vitamin-szükségletünk negyedét. A kínai kel emellett sok növényi fehérjét és jó minőségű aminosavakat is tartalmaz.
3. Mángold
A mángold a harmadik helyet szerezte meg magának. A disznóparéjfélék családjába tartozó konyhai zöldség sok C-vitamint és B-vitamint, valamint béta-karotint és olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint például a magnézium, a vas és a kalcium. Legközelebbi rokona a cékla, szóval ha szereted azt a zöldséget, a mángoldot is imádni fogod.
4. Céklalevél
A cékla negyedik helye talán nem meglepő, azonban az a tény már igen, hogy annak levelét ajánlják gyakoribb fogyasztásra. Az ugyanis még több béta-karotint és a kalciumot tartalmaz, mint maga a gumó, de egyéb ásványi anyagok és vitaminok is megtalálhatóak benne.
5. Spenót
Aki ismeri Popey történetét, ő már tudja, hogy a spenót egészségessé és erőssé tesz, nem véletlen hát, hogy már gyerekkorban is próbálják megszerettetni velünk. A tanulmány alapján az 5. helyre került, és a mángoldhoz hasonlóan rengeteg tápanyagban gazdag, csak egy kicsit kevésbé koncentrált. Megtalálható benne a B-vitamin, a C-vitamin és a béta-karotin, továbbá sok-sok ásványi anyag.
6. Cikória
A cikória a hatodik legegészségesebb élelmiszer. Rengeteg rosttal büszkélkedhet, így biztosítva a hosszabb ideig tartó jóllakottság érzését. Gazdag káliumban, folsavban és cinkben, valamint A-, B- és C-vitaminban.
7. Saláta
Annak ellenére, hogy a saláta 95 százaléka víz, elképesztően értékes kis zöldség, és bár sokan szeretik, mégsem kerül annyiszor a tányérunkra, mint kellene. Minden verziója béta-karotint, B-vitamint, folátot és C-vitamint is tartalmaz, de fajtáját tekintve a báránysaláta és a rukkola a győztes.
8. Petrezselyem
A magyar konyha egyik gyöngyszeme ez a zöldség, ami még ízletesebbé és színesebbé varázsolja ételeinket. Milyen szerencse, hogy nemcsak finom, hanem szuperegészséges is! Tartalmaz B-vitaminokat, béta-karotint, E-vitamint, folsavat és számos ásványi anyagot. Ebből is láthatod, hogy jóval több, mint egy köret vagy fűszer, további előnye pedig, hogy könnyedén termeszthető.
9. Római saláta
A tavaszi méregtelenítés csodát tesz a szervezeteddel - szakértő segít, hogyan csináld biztonságosan
A római saláta a 9. helyen végzett magas béta-karotin-, B-vitamin-, folsav- és ásványianyag-tartalma miatt.
10. Sima levelű káposzta
Ez a káposztaféle is bekerült a top 10-be, mivel sok C-, A-, D-, E- és K-vitamint is tartalmaz. A káposztafélék mindegyikében egyébként nagy mennyiségű kálium és egyéb ásványi anyagok is találhatók .
A 10 legegészségesebb élelmiszer közül sok zöldség tökéletesen alkalmas isteni saláták elkészítéséhez. Ha szeretnéd lendületesen indítani a napot, készíts egy finom zöldségturmixot! Természetesen ha túl “ízesnek” találod, megbolondíthatod egy kis gyümölccsel, hiszen attól még, mert nem szerepelnek a listán, nagyon jót tesznek a szervezetednek. A citrom egyébként a legegészségesebb gyümölcs, de az eper, a narancs és a szeder előkelő helyen szerepel.
Forrás: www.glamour.de