Dobó Ági megmutatta, hogyan lehet idén igazán különleges a karácsonyi vacsorád

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Bár ez a csodálatos ünnepi menü megállná a helyét Dobó Ági és testvére, Edit újonnan megjelenő Alternatív Alapkönyv receptgyűjteményében is, ezt a pazar menüsort kifejezetten a GLAMOUR olvasóinak állították össze.

Dobó Ági és Edit
Dobó Ági és testvére, Edit szeretnek közösen tevékenykedni a konyhában
Fotó: Bognár Bogi/GLAMOUR

Mindegyik étel cukor-, tej-, és gluténmentes, a kacsán kívül pedig minden vegán, így szinte bármilyen étrendbe beilleszthető. Dobó Ági és testvére, Edit szuper ünnepi recepteket állított össze neked.

Tápióka pite

Hozzávalók a krémhez:

  • 150 gramm tápióka gyöngy
  • 6 dl kókusztej
  • 2 kanál glicin vagy egyéb tetszőleges édesítő
  • 1 egész fahéjrúd

Hozzávaló a tésztához

  • 150 gramm zabpehely (gluténmentes!)
  • 2 egész érett banán
  • 1 alma
  • egy nagyobb csipet fahéj
  • 2 egész tojás
Ez a krémes tápiókapite Dobó Ági és testvére, Edit egyik kedvence
Fotó: Bognár Bogi/GLAMOUR

Így készítsd el

  1. Tedd fel a tápióka gyöngyöt a kókusztejjel együtt főni egy akkora lábasban, hogy legyen még helye megdagadni kicsit.
  2. Add hozzá a fahéjrudat és a glicint, vagy bármilyen egyéb édesítőt, ami belefér az étrendedbe. Főzd addig közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett, amíg a gyöngyök zselés állagúra dagadnak a felszívott folyadéktól, és tejberizs-állagot kapsz.
  3. Amíg hűl, készítsd el a tésztát. Egy késes aprítóban dolgozz össze minden hozzávalót, majd nyomkodd egy kerek tortaformába a masszát úgy, hogy a forma széleire is kerüljön belőle.
  4. Süsd készre 180 fokon körülbelül 15 perc alatt, majd hagyd hűlni, végül töltsd meg a pudinggal, hagyd pár órát pihenni, tálalás előtt pedig díszítsd tetszőlegesen

A világ a magyaroknak köszönheti a szaloncukrot, íme minden, amit még nem tudtál róla

A világ a magyaroknak köszönheti a szaloncukrot, íme minden, amit még nem tudtál róla

Egész kacsa, karfiolkrém, grillezett répa

Hozzávalók a kacsához

  •  egy egész, megtisztított kacsa
  • 1 alma
  • 3 db vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  •  néhány ág friss rozmaring és kakukkfű
  • Parajdi só
  • 250- 400 ml kacsazsír (amennyi ellepi a kacsánkat)

Hozzávalók a karfiolkrémhez

  • 1 közepes fej karfiol
  • 2 kanál kókuszzsír
  • Parajdi só
  • 1 - 1,5 dl kókusztejszín

Hozzávalók a grillezett zöldségekhez

  • tetszőleges színes répák (lila, sárga, fehér)
  • pár darab cékla
  • Parajdi só
  • 1 nagy kanál kókuszzsír
  • pár szál kakukkfű
Ez a sült kacsa és a sütőtökrémleves tökéletes választás az ünnepi asztalra
Fotó: Bognár Bogi/GLAMOUR

Így készítsd el

  1. A megtisztított kacsát kívül- belül intenzíven dörzsöld be sóval, majd rakj a hasába egy egész almát, pár cikk hagymát és egy ág kakukkfüvet.
  2. Helyezd egy fedővel rendelkező sütőtálba vagy jénai üvegtálba, és rakd mellé, alá és köré a hagymákat, fokhagymát és a maradék friss fűszernövényeket.
  3. Öntsd fel annyi kacsazsírral, hogy ellepje, fedd le, és helyezd a sütőbe 120 fokra hat órára, vagyis konfitáld!
  4. Miután elkészült, helyezd át az omlós húsú kacsát egy serpenyőre, és pirítsd ropogósra 230 fokon pár perc alatt grill fokozaton.
  5. Főzd meg a karfiolt rózsáira szedve intenzíven sózott vízben, rakj bele egy nagy kanál kókuszzsírt is, majd főzd puhára.
  6. Dolgozd össze egy turmixgépben egy kanál kókuszzsírral, és első körben fél deci kókusztejszínnel varázsold selymes krémmé. Ha nem elég krémes, adj hozzá még fél deci kókusztejszínt, és ezt ismételd addig, míg tökéletes krémet nem kapsz
  7. A répákat mosd meg, hámozni nem szükséges, ellenben a céklát mindenképp hámozd meg. Helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire a zöldségeket, kend meg a kókuszzsírral, sózd, add hozzá a friss fűszernövényt is, majd 200 fokon grillezd a sütőben addig, amíg szép színt nem kap. Amikor már majdnem kész, forgasd át és így süsd tovább

Szakértő segít, hogyan ne hízz meg az ünnepek alatt

Szakértő segít, hogyan ne hízz meg az ünnepek alatt

Sütőtök krémleves

Hozzávalók:

  • 1 kisebb sütőtök
  • 3-5 deci zöldség alaplé
  • Parajdi só
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 db vöröshagyma

Így készítsd el

  1. Tisztítsd meg a sütőtököt, darabold négy-nyolc darabra, kend meg kókuszzsírral és sózd meg.
  2. Helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire, tedd mellé a hagymákat és a fokhagymát is, takard le alufóliával, és süsd puhára 210 fokon alsó-felső sütési módban.
  3. Ha megsült, szabadítsd meg könnyedén a héjától, és rakd turmixgépbe.
  4. Első körben adj hozzá két deci zöldség alaplevet, majd fokozatosan hígítsd, amíg el nem éred a tökéletes krémleves állagot.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

Párizs utcáin hódít a Cukovy legújabb kollekciója

Párizs utcáin hódít a Cukovy legújabb kollekciója

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)