Tudjuk, mit főz Amy Schumer Hálaadásra! Íme a sztárok receptjei - Exkluzív
Belenéztünk az Amerikában tegnap bemutatott The Humans című film sztárjainak családi receptes könyvébe, hogy megtudjuk, kinek milyen hagyományos - vagy éppen különleges - fogás kerül a tányérjára az amerikaiak fontos ünnepén, Hálaadáskor.
Ezeket láttad már?
Az Egyesült Államokban már javában tart az ünnepi készülődés a konyhákban, mert az ország ezen a napon (november utolsó csütörtökjén) ünnepli a Hálaadást. Egyben ez a nap a pulykák gyásznapja is, mert - bár a hagyomány szerint az amerikai elnök minden évben megkegyelmez egy pulykának - pulykák milliói kerülnek ilyenkor az asztalokra, mint a tradicionális menü fénypontja. Abban, viszont szinte kivétel nélkül minden húsevő amerikai egyetért, hogy a pulyka az egyik legízetlenebb szárnyas étel. Emiatt aztán mindenki úgy igyekszik feldobni az ünnepi menüt, ahogy csak tudja. A sztárok sem kivételek ez alól és mi most - az A24 filmcég jóvoltából - hozzájutottunk a The Humans című film sztárjainak családi receptjeihez. Nézzük, ki mit főzött (ki) Hálaadára!
A túl szexi lány főszereplője, Amy Schumer egy klasszikus amerikai egytálételt dob össze a pulyka mellé férjének Chris Fishernek és kisfiának - egy igazán ínycsiklandó zöld bab casserole-t. Ez a finomság nem is lehetne jobban amerikai, hiszen az alapja egy konzerv Campbell gombaleves - a 60’-as évek Amerikájának egyik kedvenc alapétele. (Még a híres, magyar származású pop-art festő, Andy Warhol is megfestette a dobozt.) A végeredmény viszont leginkább a mi rakott babunkra emlékeztet, bár az ízvilág egészen más a sülthagyma, a szójaszósz és a tej kombinációja miatt. Íme Amy receptje.
A Minari című film által, a 2021-es Akadémiai díjátadó Oscar-jelölt színésze, Steven Yeun Szöulban születetett és az amerikai hagyományokat bevándorlóként ismerhette meg a családjával együtt. A koreai színész így Hálaadáskor is az anyaország ízeivel ünnepel, ezért Steven egy kuriózumnak számító koreai, családi receptet osztott meg velünk. Halpogácsák, pirított gombával - úgy, ahogyan az anyukája készíti.
A kétszeres Oscar-jelölt Richard Jenkins nem lehet a konyha ördöge, de bizonyára Martha Stewart mesterszakács nagy rajongója… Még a Hálaadás nélkülözhetetlen vörös áfonya szószát is a népszerű amerikai séftől leste el. Igaz, Martha Stewart feldobja a szószt némi narancsreszelékkel és diódarabokkal, így egyáltalán nem nevezhető hagyományosnak (unalmasnak) az öntet. Az is lehet, hogy Richard mégsem a feladat könnyű végét fogta meg, amikor receptet kértek tőle, hanem egy kis betekintést engedett az ínyenc konyhájába…
A Hollywoodban sokat foglalkoztatott karakterszínésznő, Beanie Feldstein Steven Yeun-hoz hasonlóan az anyukája receptjét dobta be a közösbe és ezzel ő szolgáltatja az ünnepi menü desszertjét. Beanie Shay (vagyis az anyukája) tökkenyerének titkát és a szokásos, hálaadás-napi családi rutint osztotta meg velünk. “Anyukám és én is oda vagyunk ezért a receptért! Minden Hálaadás reggelje ugyanúgy kezdődik számomra. Anyukám felkiabál, hogy “Bean, gyere le, ideje hozzákezdeni a tökkenyérhez!” Közben megnézzük a felvonulást, meghallgatjuk a Carole King-et és a tésztából két különböző kenyeret sütünk, az egyiket csodidarabokkal az egyik bátyám kedvéért, a másikat meg mazsolával, a másik bátyám kedvéért. Mivel én vagyok a legkisebb gyerek a családban, arra soha senki nem volt kiváncsi, hogy én melyiket szeretem… Egyébként a csokisat. ” Íme a recept:
Vida Virág, Hollywood