Exkluzív: Az Oscar gálák mesterszakácsa mutatta be nekünk az idei vegán-menüt
A 92. Oscar-gála hivatalos fogadása, a Governors Ball azzal került a napokban a magazinok címlapjára, hogy – megtörve a hagyományokat – menüsora szinte kizárólag vegán ételeket kínál majd a nagy napon, február 9-én (helyi idő szerint 10-én). A világsztár séf, Wolfgang Puck, aki huszonhat éve készíti ínyencségeit a díjazottak és a nomináltak számára, őszintén beszélt nekünk a helyszínen arról, hogyan érinti most ez a változás és mennyire érezte kihívásnak, hogy vegán menüsort rendeltek tőle. De akkor sem esett zavarba, amikor a kimonóba öltözött japán kolléga jókora nyers bélszín szeleteket rakott elé egy tányéron. Ott jártunk a Hollywoodban, a Kodak színházban a Governors Ball sajtófogadásán, ahol a gálaest minden finomságát megkóstolhattuk.
Ezeket láttad már?
Az úttörő kezdeményezés egyébként annyira nem is úttörő Hollywoodban, mint amennyire gondolnánk, hiszen a sort már a Golden Globe és a Critics Choice Awards is megkezdte, ahol szintén a Föld megmentésének szem előtt tartása írta felül a fogadásokon tálcára kerülő finomságok sorát. A nagy pálfordulat egyébként a vegán életmód egyik Hollywood-i élharcosához, Joaquin Phoenix színészhez köthető, aki azzal került reflektorfénybe, hogy a tavalyi év Joker filmjének főszerepét játszotta el. Idén az Akadémia 'Legjobb színész' díjára is jelölt színész egycsapásra az érdeklődés középpontjába került, vele együtt pedig a vegán életszemlélet is.
Wolfgang Pucknak azonban nem remegett meg a keze, amikor a húsdaráló helyett a krumplihámozóért kellett nyúlnia, a hentes helyett pedig a veteményes kertbe kellett vennie az irányt az Akadémia szilárd koncepciója miatt. A rutinos sztárséf gyakorlatilag csak egy kis időutazást tett és gondolatban elrepült gyermekkora Ausztriájába. "Farmon nőttem fel – meséli - mindig friss zöldségeket ettünk és télen sok burgonyát és rizst fogyasztottunk otthon. Szóval nekem teljesen megszokott dolog, hogy helyi termelőktől vásárolok."
Amikor arról kérdeztem, mennyire érezte kihívásnak, hogy idén vegán menüsort kellett összeállítania, határozott választ kaptam:
"Évek óta gondolunk azokra a vendégekre, akik nem fogyasztanak húst és így eddig is sok vegán és vegetáriánus ételt tartalmazott az Oscar menüsora. Nem volt igazán kihívás ebből a szempontból ez az év. A korábbi években is tálaltunk rizottót, spárgát, gombát, kínai üvegtésztát, és rizs is volt a választékban - sosem csináltunk ebből nagy ügyet. Inkább a növényi és hús alapanyagból készült ételek aránya változott meg idén. A vegán ételek körülbelül 70-80%-át teszik ki az idei menüsornak. Idén is szolgálunk fel majd húsos ételeket, csak jóval kevesebbet és sohasem fognak eltűnni a húsételek az Oscar menülapjáról."
A menülap pedig rendkívül színes - földrajzi szórás szerint is gazdagon kínál ínyencségeket a világ legkülönbözőbb konyháiból. "Itt az asztalon látható például japán tofu étel, marokkói tajin, olasz cacione, peppe sajtos makaróni, kínai tavaszi tekercs és klasszikus amerikai ételek... A vendégek szeretik megízlelni a különböző országok konyháját. És itt vannak az édességek... Nem hiányozhat az arany Oscar-szobrocska, aminek az alapja egy keményebb, epres csokoládé." – mutat körbe a sztárséf.
Mikor utoljára találkoztunk, azt tervezte, hogy Magyarországra is ellátogat – emlékeztetem pár évvel ezelőtti beszélgetésünkre a mesterszakácsot.
,,Az elmúlt években sajnos nem sikerült eljutnom Magyarországra, csak Bécsig mentem. Megtisztelő volt ott lennem és most, hogy új miniszterelnökünk van, azt tervezem, hogy újra haza látogatok. Ezúttal itt az idő, hogy Magyarországra is tegyek egy kis kitérőt, mert... – Egy vegetáriánus lecsó miatt! – vágok közbe. Igen! Pontosan! – folytatja nevetve, majd hozzáteszi – És persze a gulyás miatt, hogy végre egy igazit kóstoljak. Bár meg kell mondanom, hogy a nálunk is finomat lehet enni Bécsben.
De vajon honnan szerzi be az alapanyagokat az Oscar hivatalos after-partijához a mindenre odafigyelő Mr. Puck? Mindig is a helyi termelőktől származó zöldségeket használtuk. – meséli. Már 1980-ban a helyi farmokra jártam zöldséget venni. Szóval nekem teljesen megszokott dolog, hogy helyi termelőktől vásároljak. Ezzel pedig támogatjuk a helyi gazdákat is, ami kiemelten fontos számomra. Az ipari méretű termelés, - mint amit a Monsato csinál-, bekebelezi a zöldség- és gyümölcstermelést és elront mindent. Legfőképpen a zöldségek és gyümölcsök ízét... A télen is kapható eper és paradicsomok miatt már azt sem tudjuk, milyen íze is van az igazi gyümölcsnek és zöldségnek. El kell menni Olaszországba vagy Dél-Franciaországba és akkor meg lehet tudni, milyen is a zamata az igazi paradicsomnak... Az amerikaiak gyakran csodálkozva kérdezik, hogy miért nincs nekünk ilyen paradicsomunk Amerikában? De ez nem igaz, létezik, itt is lehet jó paradicsomot kapni, csak ismerni kell a megfelelő forrást, ahol megvásárlod.
Őszinte interjú: Eva Longoriával találkoztunk az AFI FEST-en Los Angelesben
Őszinte interjú: Eva Longoriával találkoztunk az AFI FEST-en Los Angelesben
A 92. Oscar-gála hivatalos fogadására, a Governors Ball-ra idén, február 9-én, 1500 vendéget várnak a Kodak Színház szigorúan őrzött, harmadik emeleti báltermébe. A teríték és a dekoráció ezúttal a lila, szürke és óarany árnyalataiban fog pompázni, ahogyan azt a látványért felelős Oscar-díjas Lois Burwell Oscar-kormányzó megálmodta. Burwell elmondta, hogy a teremben négy hatalmas bronz-szófa fog körül zárni egy piactér-szerű teret, ahol a vendégek majd könnyen beszédbe elegyedhetnek. Alig várjuk, hogy Keanu Reeveset itt láthassuk beszélgetni mondjuk Chalize Theronnal.
Vida Virág