Erzsébet királynő ennek a titkos diétának köszönheti, hogy 96 évig élt - most már mindent értünk

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Erzsébet királynő köztudottan hosszú életet élt, és számos tényező járult hozzá a vitalitásához. Nemcsak az aktív életmód és a természet iránti szeretete volt meghatározó, hanem az egészséges és kiegyensúlyozott étrendje is. A királynő menüjét gondosan állították össze, és néhány titkos szokás is segíthette őt abban, hogy 96 éves koráig megőrizze az egészségét.

Ez volt Erzsébet királynő titkos diétája, melynek hála megérhette a 96 éves kort
Ez volt Erzsébet királynő titkos diétája, melynek hála megérhette a 96 éves kort
Fotó: Max Mumby/Indigo / Contributor / Getty Images

Erzsébet királynő egészséges életmódját nemcsak az aktív szabadidős tevékenységei határozták meg, hanem az étrendje is, amely a legmagasabb színvonalon összeállított ételekből állt. A Buckingham-palota és a windsori kastély séfjei személyre szabott menüket készítettek számára, amelyeket egy vörös, bőrbe kötött könyvben, franciául küldtek el a neki, napokkal a felszolgálás előtt. Az étkezései a természetes, szezonális alapanyagokra épültek, amelyeket gyakran a királyi birtokon termeltek meg. A gondosan válogatott ételek és a napi rutin jelentősen hozzájárultak a királynő hosszú életéhez.

HIRDETÉS

A halételek rajongója volt

Erzsébet királynő napjait egy egyszerű, mégis különleges szertartással kezdte: minden reggel egy csésze Earl Grey teát fogyasztott: „A királynő mindig Earl Grey teával kezdte a napját – tej és cukor nélkül, mellé egy-két keksszel, valamint a corgijai társaságában" - osztotta meg Darren McGrady, a királyi család egykori séfje. Később a reggelije gabonapelyhet, joghurtot, pirítóst és narancslekvárt tartalmazott, de egyik kedvence volt még a rántotta füstölt lazaccal is, amely szintén gyakran került az asztalára. Emellett már a háborús idők óta szerette a füstölt heringet, amely az évek során a kedvenc reggeli fogásai közé tartozott.

Kerülte a szénhidrátokat

Az ebéd idején Erzsébet királynő leggyakrabban egyszerű, halas fogásokat választott. Gyakran evett Dover-nyelvhalat párolt spenótágyon, és előnyben részesítette a zöldségeket a szénhidrátokkal szemben. Érdekesség, hogy a királynő általában kerülte a burgonyát, tésztát és más szénhidrátokat, mivel egy kiegyensúlyozott, könnyű étrendre törekedett.

A húsról nem mondott le

Vacsorára gyakran hús került az asztalra, különösen vadételek. „A főételnél szerette a vadhúst, például a Gael steaket, bélszínt gombás whisky mártással, különösen ha az szarvasból készült" - mesélte McGrady. A séfek általában brit és francia ételeket készítettek számára, mint például spenótágyon tálalt lepényhalat Mornay mártással, de Erzsébet királynő kedvelte a Balmoral-ból származó lazacot is.

Ez volt az a három étel, amit Erzsébet királynő örökre betiltott az állami banketteken, az egyik mérgezést is okozhatott volna

Ez volt az a három étel, amit Erzsébet királynő örökre betiltott az állami banketteken, az egyik mérgezést is okozhatott volna

„A séfek ilyenkor összeállították a menüket, és a királynő áthúzta azokat, amelyeket nem szeretett volna. Néha mindent áthúzott, és mást kért – például, ha András herceggel vacsorázott, az ő kedvence a Crème Brûlée volt Sandringham-i narancsokkal" - tette hozzá a séf.

Az elmaradhatatlan délutáni tea

A délutáni tea a királynő napi rutinjának fontos része volt. Az Earl Grey mellett a hagyományos uborkás szendvicsek, füstölt lazacos falatkák, valamint csokoládés keksztorta és gyömbéres sütemény tartoztak a kedvenc fogásai közé. Az angol délutáni teázás a kifinomultság szimbóluma volt az uralkodó számára, és ezt az elegáns szokást mindvégig megtartotta.

Mértékkel fogyasztott alkoholt

Bár egyes jelentések szerint Erzsébet királynő négy koktélt fogyasztott naponta, egykori séfje, Darren McGrady elmondása szerint ez túlozás volt. Valóban szerette a gint és a Dubonnet koktélt, de mértékkel fogyasztott alkoholt, leggyakrabban egy pohár német édes bort vacsora közben.

A titok: frissesség és minőség

A királynő étrendjének egyik titka az volt, hogy szigorúan követte a szezonális alapanyagokat, amelyek mindig frissen kerültek az asztalára. A Buckingham-palota és a Windsor kastély konyháin dolgozó séfek minden étkezést gondosan előre elterveztek, és a legfinomabb alapanyagokat használták fel, amelyeket gyakran a királyi birtokokból szereztek be. Erzsébet királynő szokásai és életvitele azt mutatják, hogy az egyszerű, de minőségi étkezés, és a rendszeres napi rutinok hosszú és egészséges élethez vezethetnek.

Ha nem is találsz meg minden hozzávalót a konyhádban, a néhai királynő étkezési alapelveit mindenképpen érdemes elsajátítanod!

Forrás: mirror.co.uk

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

Mi az a tudatos jelenlét, és miért érdemes naponta pár percet szánnod az elsajátítására?

glamour plusz ikon Mi az a tudatos jelenlét, és miért érdemes naponta pár percet szánnod az elsajátítására?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

5 hétköznapi dolog, amit a svédeknek köszönhetünk: neked melyik a kedvenced? (x)

5 hétköznapi dolog, amit a svédeknek köszönhetünk: neked melyik a kedvenced? (x)

Ez a szűrővizsgálat életet is menthet: így zajlik a vizsgálat (x)

Ez a szűrővizsgálat életet is menthet: így zajlik a vizsgálat (x)

Ezért őrül meg most mindenki az Etele Plázáért: nézd meg, mi vár rád! (x)

Ezért őrül meg most mindenki az Etele Plázáért: nézd meg, mi vár rád! (x)

Berobbant a halloweeni fekete majonéz, de mi teszi feketévé? (x)

Berobbant a halloweeni fekete majonéz, de mi teszi feketévé? (x)