Ez történik a bőröddel, ha egy hónapig minden nap sárgarépalevet iszol
Ismered azt a mendemondát, hogy a répától meg lehet tanulni fütyülni? Ahogyan azt is rebesgetik, hogy a bőrnek is csodás színt ad, ha lé formájában, rendszeresen fogyasztod. Anna Bader, a német GLAMOUR szépségszerkesztője utánajárt a dolognak, mutatjuk, mi lett a végeredménye az egy hónapos sárgarépalé kúrájának!
Ezeket láttad már?
Talán mostanra már mindenki tudja, hogy az egész napos napon tartózkodás és a szolárium többet árt a bőrnek, mint használ. A káros UVA és UVB sugarak ellen mindenképpen védekezni kell, még akkor is, ha csodás barna bőrszín után vágyakozunk. Szerencsére ma már többféle eszköz van a kezünkben, hogy a napbarnított színt az egészségtelen sugarak elkerülésével érjük el, ilyenek például az önbarnítók. Arról azonban kevesebben tudnak, hogy a sárgarépalé huzamosabb ideig tartó, belső fogyasztása megszínezi a bőrt, és nem is akárhogyan! Nézd meg, mire jutott a német GLAMOUR szépségszerkesztője, Anna Bader, aki dokumentálta, hogy az egy hónapig tartó sárgarépalé fogyasztás hogyan befolyásolta a bőrszínét.
Barnulás belülről?
Anna saját elmondása szerint számára „a barnaság egy életérzés, amely jó hangulatba hozza, és gyönyörű ragyogást kölcsönöz az arcának." Akiknek nem világos és nem érzékeny a bőrük, valamint sosem küzdöttek leégéssel, bizonyára nem tudják, milyen küzdelmes folyamat a napbarnított hatást elérni. Ráadásul az ezen problémákkal küzdők számára veszélyes is, ezért érdemes alternatív megoldások után nézni – így tett Anna is.
„Először tájékozódtam, milyen módszerrel tudok a hideg hónapokban is szépen lebarnulni" – számol be cikkében Anna az első lépésről. Szépségszerkesztőként pontosan tudja, hogy a nap és az UV-sugarak rendkívül károsak a bőrre, így a szolárium és a napozás nála soha nem jöhet szóba. „Jó lenne találni valamit, ami természetes módon barnít. Ekkor jutott eszembe egy barátnőm, aki még iskolás korunkban mesélte, hogy sárgarépával próbálkozik – egyszerűnek és költségkímélőnek hangzik, így gondoltam, miért ne próbálnám meg én is" - mondja.
Így kezdődött
A kísérlet megkezdése előtt Anna szeretett volna bőrgyógyásszal konzultálni, hogy a módszer valóban hozhat-e változást. Dr. Christian Merkel, az Opera Bőr- és Lézerközpontjának munkatársa megerősítette abban, hogy a sárgarépa fogyasztás emelésével valóban megváltoztatható a bőrszín árnyalata, ugyanakkor felhívta a figyelmét, hogy „a szín, amit kiválthat a sárgarépalé fogyasztása általában nem ugyanolyan barna, mint a napon történő barnulásnál, hanem inkább narancssárgás tónusú." A szakértő szakvéleménye szerint ez a sárgarépában található béta-karotinnak vagy A-vitaminnak köszönhető, amely nemcsak bőrvédő tulajdonságokkal rendelkezik, hanem melegebb bőrárnyalatot is adhat.
Dr. Merkel szerint a nyers sárgarépa fogyasztása is működhet, de ebben az esetben hatalmas mennyiséggel kell számolni, a főzött vagy párolt sárgarépa pedig a hőhatás miatt kevésbé bizonyul hatékonynak, ezért Anna a sárgarépa turmixolása mellett döntött. Dr. Merkel azt tanácsolja, hogy „a legjobb, ha naponta körülbelül 3 deciliter sárgarépalevet iszunk legalább négy héten keresztül, hogy látható legyen az eredmény." Amit még érdemes tudni, hogy az A-vitamin zsírban oldódik jól, tehát csak akkor tud hatékonyan kibontakozni, ha valamilyen olajjal együtt szívódik fel, ezért érdemes a sárgarépalevet naponta egy csepp olajjal vagy valamilyen zsíros étellel kombinálni.
Új szokások
Anna bevezette a sárgarépalé fogyasztását a mindennapjaiba. „Ha ráérek, a gyümölcscentrifugával friss sárgarépalevet készítek, ami rengeteg extra vitamint ad a szervezetnek. Ha nincs sok időm, akkor friss gyümölcslevet veszek a boltból, aminek magas a sárgarépalé tartalma, vagy kész répapürét használok. Néha túl erőteljesnek érzem a zöldség ízét, ilyenkor más gyümölcslevekkel kombinálom, például frissen facsart narancslével” – ez a német szépségszerkesztő pro-tippje.
Anna tapasztalatai alapján három hét után kézzelfogható eredménye lett a tesztnek, ugyanis a bőrén észrevette a színbéli eltérést. Mint ahogyan azt Dr. Christian Merkel is említette neki, a tenyerei és a talpai is elszíneződtek, melyek normál esetben fehérek maradnak, ha sugárzás által barnulnak. Maga az árnyalat pedig inkább narancssárga lett és nem pedig napsütötte barna.
A várva várt végeredmény
Dr. Christian Merkel szerint a bőr barnulása orvosilag nem mérhető, tehát arra kell hagyatkozni, amit szabad szemmel látunk. Anna készített egy előtte-utána képet, az első fotón az eredeti bőrszíne látszik, a négy héttel későbbi fotót pedig a mindennapos sárgarépalé fogyasztás után készítette.
Bár teljes barnaságot nem lehet elérni, mégis sokkal egészségesebbnek tűnhet a változás az enyhe árnyalatnak köszönhetően. „Mivel a sárgarépalé könnyen beilleszthető a mindennapokba, valószínűleg továbbra is fogyasztani fogom – már csak azért is, mert így egy plusz adag vitamint kap a szervezetem, és két legyet üthetek egy csapásra”
Forrás: glamour.de