Az örök fiatalság titka: minden, amit tudnod kell a kollagénről
Tudjuk, hogy a szervezetünk termel kollagént. Azt is tudjuk, hogy szépek, szebbek lehetünk tőle. Külsőleg és belsőleg is alkalmazzuk a szépségápolásban. De azzal is tisztában vagyunk, hogy mégis milyen hatással van szervezetünkre, és miért jó? Szász Máté, a SCITEC NUTRITION biológusa és sporttáplálkozási szakértője válaszol nekünk ezekre az igen fontos kérdésekre.
Ezeket láttad már?
Hány fajta kollagént különböztetünk meg? Mi a szerepük?
Több mint 28 féle kollagén létezik, az emberi szervezetben pedig ötféle típust különböztethetünk meg. A kollagénnek rendkívül erős a szakítószilárdsága, még az azonos vastagságú acélkötélnél is erősebb. Ami számunkra nagyon fontos: az 1-es típusú kollagén alapvetően bőrben, a csontokban és az inakban található meg. A 2-es típusú pedig a porcokban. A bőrünk három fő részből áll. A "szendvics" középső részében található meg a legtöbb kollagén, amely rugalmassá teszi a bőrt. Ahogy öregedik a bőrünk, a kollagén lebomlási sebessége nem lassul, ám az újratermelődése igen. Ennek tudható be, hogy a kollagén mennyisége csökken. A bőr, az inak, az ínszalag egyre rugalmatlanabbá válnak, és a csontok szilárdsága is csökken.
Hogyan segíthetjük a kollagénszint egyensúlyban tartását?
Amikor az ember kollagénpeptideket visz be a szervezetébe, azzal gátolja a saját kollagénszerkezetének lebomlását. Ezzel a bőr öregedését is lassítja. Huszonöt éves korunk körül kezd el csökkenni a kollagénszintünk, hiszen a kollagéntermelődés csökken, a lebomlás viszont nem. Ha nagyon előrelátók vagyunk, ekkor érdemes már ekkor elkezdeni a kollagénpótlást. Ha szeretnénk a bőrünket megóvni, vagy azt érezzük, hogy támogatásra van szüksége, akkor célszerű a napirendünk részévé tenni a szükséges napi 5-8 gramm kollagénpeptidet. Ez az egyik, amit tenni tudunk. A másik dolog a megfelelő táplálkozás, ami nélkülözhetetlen a kollagénszintézishez. Fontos a megfelelő mennyiségű C-vitamin- és az aminosav-bevitel. A Scitec Nutrition Collagen Powder éppen ezért a hatékonyság növelése érdekében C-vitamin hozzáadásával készült. Az aminosavat jó minőségű fehérjeforrásokban találhatjuk meg. A bőrünket nagyon jól tudjuk védeni azzal is, ha magasan tartjuk az antioxidáns (kizárólag étel, illetve táplálékkiegészítő formájában tudjuk ezt bevinni a szervezetünkbe) bevitelt is. Fogyasszunk minél több jó minőségű gyümölcsöt, például bogyós gyümölcsöket, kesudiót, mandulát, spenótot, sóskát, vagyis zöld leveles zöldséget és paradicsomot.
Az egészségügyben és a szépségiparban más-más típusú kollagént használnak fel?
A 2-es típusú kollagén a porcokban található meg, éppen ezért ezt leginkább az egészségügyben és a sport területén alkalmazzák. Az 1-es típusú kollagént használják a szépségiparban és a sportban is, hiszen ahogy korábban említettem, ez a fajta található meg a bőrben, a csontokban és az inakban. Fontos elmondani, hogy csak a hidrolizált kollagénnek van hatása, hiszen csak az képes felszívódni. A Scitec Nutrition új, por alapú termékében található hidrolizált kollagén például gyorsan felszívódik, és jól hasznosul.
Milyen területeken használják a szépségiparban? Mit is csinál pontosan a bőrünkkel, szervezetünkkel?
Nagyon jó öregedésgátló hatása van. Jelen tudásunk szerint, amikor megesszük, vagyis bevisszük a szervezetünkbe a kollagént, akkor a szövetekbe nem épül be, hanem az ember kollagénstruktúrájának leépülését lassítja. Ha ezt a bomlást-újraépítés folyamatot egyensúlyban tudjuk tartani, akkor a kötőszöveteink épek, egészségesek és rugalmasak maradnak.
Avon Anew Skin Reset bőrfeszesítő ampullák 6000 Ft/7 db
Miért táplálék-kiegészítőként kell fogyasztanunk a kollagént?
Fontos elmondani, hogy kollagént minden nap viszünk be a szervezetünkbe. Például a legolcsóbb, leggyengébb minőségű hús (mócsingos hús) tele van vele! Csakhogy ez a kollagén nem hidrolizált, vagyis nem szívódik fel. A kollagén fonalak annyira erősek és stabil szerkezetűek, hogy azokat a mi emésztőrendszerünk képtelen megemészteni, az úgy megy át rajtunk, ahogyan bejött. Bevisszük, és gyakorlatilag ki is megy. Ám amikor hidrolizált kollagént használunk, ami a superfoodokban, vagyis a táplálékkiegészítőkben megtalálható, az már meg van emésztve. Ez az óriási különbség! Ezért is mondtam, hogy csak a hidrolizált kollagénnek van biológiai hatása, a simának nincs, azt a te szervezeted nem tudja hasznosítani.
Kinek ajánlanád és kinek nem?
A kollagénfogyasztás alapvetően azoknak ajánlott, akik úgy érzik, hogy a bőrük extra igénybevételnek van kitéve. Vagy akik, ha belenéznek a tükörbe, azt látják, hogy bizony, elmúltam már 25 éves és szeretném megőrizni a bőröm eredeti állapotát minél hosszabb ideig. Ez az egyik célcsoport. A másik: a sportolók, akik az inaikat és az ízületeiket fokozottan igénybe veszik.
Vichy LIFTACTIV COLLAGEN SPECIALIST SPF25 12 999 Ft/50 m
Van valami egészségre gyakorolt pozitív vagy negatív hatása?
Negatív hatását egyáltalán nem ismerjük. Ráadásul azért is gondoljuk azt, hogy nincs, mivel a húsfogyasztással is folyamatosan visszük be a kollagént, az elmúlt százezer évben kiderült volna, hogyha van valamilyen negatív hatása.
Hogyan ismerhetjük fel, ha rossz minőségű kollagént próbálnak ránk sózni?
Az építőipar is felhasználja a kollagént, például (tapéta, faszerkezet) ragasztásra. Az építőipari kollagén nem más, mint az enyv, ami rendkívül tapadó állagú. Amikor nagyon gyenge minőségű kollagénkészítményt iszunk, akkor azt érezhetjük, hogy ráragad a fogsorunkra. Ez rendkívül ragadós, kellemetlen ízű és büdös is lehet. Ha ilyenbe futunk bele, akkor az javaslom, ne fogyasszunk többet ilyen terméket. A hidrolizált kollagénből van prémium minőségű és olyan is, ami az átlagos szintet sem üti meg. Sajnos, ha jól be van ízesítve, ezt nem vesszük észre.
Eucerin Elasticity + Filler Éjszakai arckrém, 8590 Ft/50 ml
Milyen adalékanyagokat kerüljünk a címkén felsoroltak közül?
Alapvetően mi azért szeretjük por formában alkalmazni a kollagént (amit te magad oldassz fel), hiszen ebben az esetben sokkal kevesebb adalékanyagra van szükséged, mintha eleve folyadék formában vásárolnád meg. Szilárd, száraz állapotban egy por a dobozban tárolva mindig sokkal stabilabb, ezért nincs szükség tartósítószerekre, állományjavítókra. Aromákra, meg oldékonyság fokozó anyagokra persze ilyenkor is szükség van. Ha oldott formában veszed meg a terméket, akkor ahhoz, hogy ez ne csapódjon ki, hanem oldott maradjon, kellenek adalékanyagok. Mi ezért is tértünk át alapvetően a porformájú forgalmazására, mert ezeknek lehet a legmagasabb a tényleges hatóanyag tartalmuk és ezekhez szükséges a legkevesebb adalékanyag.
Növényi- vagy állati eredetű kollagén a jobb? Melyiket és miért javaslod?
Növényi nem létezik. Hiszen a növények nem termelnek kollagént. Amit mi használunk, vagyis a tengeri kollagént, az halból származik, ugyanis a hal bőrében és csontjában található kollagén áll a legközelebb ahhoz a típushoz, ami a mi bőrünkben fellelhető, vagyis az 1-es típushoz.
Ez a cikk eredetileg a 2018-as decemberi számban jelent meg.