Tele van tápanyagokkal és védi a szívet: sok helyen mégis a kukában végzi ez az őszi csemege
Indul a sütőtökszezon! Használjuk ki ezt a néhány hetet, fogyasszunk minél többet ebből az igazán finom vitaminbombából. A legtöbben krémlevest készítenek a húsából, ám van még egy olyan része, amiről sokan megfeledkeznek, pedig azt is nyugodtan megehetjük: a magja is tele van fontos ásványi anyagokkal és vitaminokkal.
Ezeket láttad már?
A sütőtök magja rendszerint a kukában végzi, miután felvágtuk és megtisztítottuk a sütőtököt. Sokan nem is sejtik, hogy mekkora kincs van a kezükben: ezek az aprócska magvak igazán ízletes csemegék lehetnek és nem mellesleg tele vannak fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Eláruljuk, hogyan érdemes őket fogyasztani!
Kincset érő finomság
A sütőtök az ősz beköszöntével minden évben nagy figyelmet kap: a halloween közeledtével kifaragjuk, az ehető termésből pedig általában krémlevest készítünk vagy egyszerűen csak betesszük a sütőbe sülni és nasiként fogyasztjuk. Kétségtelenül a szezon egyik legízletesebb finomsága, ami nem mellesleg fontos tápanyagokat is tartalmaz egészségünk szempontjából.
Bár magjai legtöbbször a kukában végzik, miután feldaraboltuk és megtisztítottuk a tököt, legközelebb inkább tartsuk meg és készítsünk belőlük egészséges rágcsálnivalót! Az apró magvak tele vannak E-vitaminnal, magnéziummal, vassal és cinkkel, de található bennük bőven fehérje és rost.
A Popsugar azt írja, már negyed csészényi tökmag fedezi a napi ajánlott magnéziumbevitel 40 százalékát. Ez azért is fontos, mert az emberek közel fele nem fogyaszt annyi magnéziumot, amennyit kellene. Ez az az ásványi anyag, ami fontos szerepet játszik többek között a vércukorszint és a vérnyomás szabályozásában. Segít továbbá az izmok helyreállításában, a csontok regenerálódásában. Sportolóknak és aktív életmódot folytatóknak kifejezetten ajánlott hiszen magas a fehérje- és a vastartalma is. Csak szórjuk meg vele salátáinkat, köreteinket, zabpelyhünket.
A vas pótlása különösen a nők és az aktív életmódot folytatók számára lenne nagyon fontos, felmérések szerint ugyanis jellemzően ők szenvednek vashiányban. A tökmag emellett gazdag antioxidánsokban, amelyek szintén szerepet játszanak egészségünk megőrzésében. Ezek a vegyületek segítenek felvenni a küzdelmet a káros szabad gyökök ellen, támogatják a bőr egészségét és rákellenes tulajdonsággal rendelkeznek. A tökmag fogyasztása javítja tovább a szív egészségét is, segít szinten tartani a vérnyomást és a koleszterint.
Fogyasszuk mértékkel
Szerencsére a tökmag fogyasztása alapvetően biztonságos, csupán azok számára jelent kockázatot, akik allergiásak rá. Ha a fogyasztása után olyan kellemetlen tüneteket észlelünk magunkon, mint például kiütések vagy légzési nehézségek, feltétlenül forduljunk orvoshoz és ne fogyasszunk belőle többet. A mértékletes fogyasztás természetesen a tökmagnál is érvényes, a magas rosttartalma ugyanis nagy mennyiségben emésztési zavarokat, puffadást, fokozott gázképződést okozhat. Emellett a fogyókúrázók számoljanak azzal is, hogy tartalmaz bőven kalóriákat.
És hogy hogyan fogyasszuk? Miután kiszedtük a magokat a tök belsejéből, áztassuk egy kevés vízbe és szabadítsuk meg a felesleges rostoktól. Ezután szárítsuk ki alaposan. Ha megszáradtak a magok, fújjunk egy kevés olajat a sütőpapírra és szórjuk rá a magokat. Ízesítsük sóval, kakukkfűvel, rozmaringgal, esetleg egy kevés chilivel. 15-20 percig elég sütni, közben olykor forgassuk át őket. Remek csemege lesz belőle, de akár a krémleveshez levesbetétként is használhatjuk.