Ezt az 5 fűszert iktasd be az étrendedbe, igazi csodát művel a testeddel

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Unod már a megszokott diétás ételeket? Akkor eljött az ideje, hogy fűszerekkel frissítsd fel a menüt! Ezt az öt csodás összetevő nemcsak az ízeket dobja fel, de az egészségedre is jótékony hatással lesz. Mondjuk is, melyeket érdemes beiktatnod az étrendedbe!

Ezért az öt fűszerért nagyon hálás lesz a szervezeted
Ezért az öt fűszerért nagyon hálás lesz a szervezeted
Fotó: Hazal Ak/Getty Images

Szívesen változtatnál az étrendeden, de nem akarsz lemondani az egészséges táplálkozásról? A megoldás egyszerűbb, mint gondolnád! Néhány ízletes fűszer beiktatása nemcsak változatosabbá teszi az étrendedet, de hozzájárulhat az egészséged megőrzéséhez is. Mutatjuk, melyek azok a fűszerek, amelyekkel fokozhatod az ízeket, meglátod a tested is hálás lesz az újításért!

Miért érdemes fűszereket használni?

Szakértők szerint a fűszerek nemcsak az ételeket teszik ízletesebbé, de az egészségünkre is pozitív hatással lehetnek. Ezek a természetes ízfokozók tele vannak antioxidánsokkal, melyek segítenek megelőzni a sejtek károsodását. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy bizonyos fűszerek olyan magas koncentrációban tartalmaznak jótékony vegyületeket, hogy a rendszeres fogyasztásuk kifejezetten ajánlott.

Lássuk, melyik öt fűszer az, amelyet érdemes beépítened a napi étrendedbe!

1. Fahéj: a vércukor szabályozás mestere

A fahéj nemcsak édes ízt ad az ételeknek, de számos egészségügyi előnnyel is jár. Különösen azoknak ajánlott, akik szeretnék szabályozni a vércukorszintjüket, ugyanis a kutatások szerint a fahéj csökkentheti a vércukorszintet, és különösen jótékony lehet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára. Emellett a szív egészségét is támogathatja, mivel csökkenti a koleszterin- és trigliceridszintet.

Tipp: Szórd meg a reggeli joghurtodat egy kis fahéjjal, vagy használd pörköltök és húsételek fűszerezésére!

2. Gyömbér: a hányinger ellensége

A gyömbért évezredek óta használják az ázsiai kultúrában gyomorpanaszok enyhítésére. Napjainkban is széles körben elismert hatása van a terhesség alatti hányinger csökkentésében, valamint a műtét utáni hasi panaszok enyhítésében. Egyes tanulmányok szerint a gyömbér még a mozgásszervi betegségek tüneteit is csökkentheti, és a kemoterápiával kapcsolatos hányinger kezelésében is segíthet.

Tipp: Fogyaszd frissen, teákhoz reszelve, vagy használd turmixok és rántott ételek ízesítésére!

Sokkal finomabb lesz a kávé ezekkel a fűszerekkel

Sokkal finomabb lesz a kávé ezekkel a fűszerekkel

3. Cayenne bors: a fájdalomcsillapító csodaszer

A cayenne bors egyfajta chili paprika, amely fűszeres ízével nemcsak a mexikói és kreol konyhát gazdagítja, hanem gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is bír. A benne található kapszaicin csökkenti az agyba küldött fájdalomjelek számát, így segíthet ízületi gyulladás és idegi fájdalom enyhítésében is. Ráadásul a kutatások azt is kimutatták, hogy a kapszaicin segíthet megelőzni a gyomorfekélyt, mivel gátolja a fekélyt okozó baktériumok szaporodását.

Tipp: Használd levesekhez, pörköltekhez, vagy adj egy csipetnyit a forró csokoládéhoz egy kis pikáns csavarért!

Fokhagyma: a szíved legjobb barátja

A fokhagymát gyakran használjuk a főzés során, de kevesen tudják, mennyire jótékony hatással van a szív egészségére. Az érelmeszesedés lassításával segít megőrizni az artériák rugalmasságát, és csökkentheti a koleszterin- és trigliceridszintet is. Ezzel mérsékli a szívinfarktus és a stroke kockázatát. A fokhagymát könnyen beépítheted étrendedbe, és számos sós étel kiváló ízesítője.

Tipp: Használj friss fokhagymát egy kis olívaolajjal és fűszerekkel, zöldségekhez vagy húsokhoz!

Kurkuma: a tökéletes gyulladáscsökkentő

A kurkuma, amit leginkább a curry ételek miatt ismerünk, valódi szuperfűszerré vált. Legfontosabb hatóanyaga, a kurkumin, amely gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és segíthet az olyan krónikus betegségek kezelésében, mint az Alzheimer-kór, a depresszió és az ízületi gyulladás. Egy 50 év felettiekkel végzett tanulmány szerint a kurkumin rendszeres fogyasztása javította a memóriát, valamint csökkentette a kognitív hanyatlás markereit. Emellett egyes kutatások kimutatták, hogy a rákos daganatok növekedését is lassíthatja, különösen kemoterápiával kombinálva.

Tipp: Fűszerezd vele a sült zöldségeket, húsokat, vagy adj hozzá egy csipetnyit tacókhoz és curry ételekhez, hogy egészségesebbé tedd a menüt!

Forrás: hopkinsmedicine.org

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

Nem hiszünk a szemünknek: Jessica Alba és lányai akár hármas ikrek is lehetnének

Nem hiszünk a szemünknek: Jessica Alba és lányai akár hármas ikrek is lehetnének

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)