A titkos hozzávaló, amivel tényleg hatékony lesz a diétád
Itt a tavasz, ami automatikusan azt is jelenti, hogy egyre közelebb a nyár, és ilyenkor sokan tűzik ki céljukként, hogy formába hozzák magukat. Ha ezzel te is így vagy, vagy csak úgy érzed, hogy nem ártana még jobban támogatnod az egészségedet, akkor van egy ízletes, titkos hozzávaló, amit feltétlenül ki kell próbálnod.
Ezeket láttad már?
Időnként mindenkivel előfordulhat, hogy alábbhagy a lelkesedés, de ez még nem jelenti azt, hogy automatikusan le is kellene mondani a kitűzött célokról. Ha például le szeretnél adni néhány kilót, vagy csak vigyáznál a mostani alakodra, vagy egyszerűen csak minél jobban kedvezni szeretnél az egészségednek, akkor egy titkos hozzávaló bizony tényleg sokat segíthet! Ez pedig nem más, mint a kimchi.
Mi pontosan a kimchi?
A kimchi tulajdonképpen egy erjesztett káposzta - egész pontosan kínai kel -, ami jellemzően retket, sárgarépát, zellert, fokhagymát, gyömbért és chilit is tartalmaz. Évezredek óta szerves része a koreai étkezési kultúrának, de az elmúlt években világszerte is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, nem véletlenül. Ugyanis ez a sós lében erjesztett, jellemzően fűszeres és savanykás étel többek közt a bélrendszer egészségének is csodás támogatója.
Több okból is népszerű
A kimchi amellett, hogy ízletes, és az összetevők variálásával a saját ízlésre is formálható, természetes probiotikus baktériumokat tartalmaz, akárcsak a savanyú káposzta vagy a kefir. A probiotikumokban gazdag élelmiszerek pedig régóta híresek arról, hogy támogatják a bélrendszer egészségét, ami azért is olyan fontos tény, mert ha az emésztéssel minden rendben van, akkor az nagyszerű alapot adhat ahhoz is, hogy általában véve az ember jól érezze magát a bőrében.
A kimchire úgy is lehet tekinteni, mint egy vitaminkoktélra, ugyanis A- és C-vitamint, 10 különböző ásványi anyagot és harmincnál is több aminosavat tartalmaz. Ezen fantasztikus tulajdonságainak köszönhetően az emésztést elősegítő előnyei a test számos más folyamatára is kihatnak. Így például az immunrendszernek is kedvezni lehet azzal, ha rendszeresen fogyasztasz kimchit, de a koleszterinszint is csökkenthető a segítségével.
Valóban szuperélelmiszer
A kimchit gyakran szokás szuperélelmiszernek tekinteni, ami abszolút meg is állja a helyét. A már említett előnyein túl a kutatások szerint jótékony hatással lehet a vércukorszintre és segíthet leküzdeni a hosszú távon különösen nagy kockázatokkal járó krónikus gyulladást. A bél-agy kapcsolatnak köszönhetően pedig azáltal, hogy táplálja a beleket, egyben az agy egészséges működéséhez is hozzájárul.
Így segít, ha fogyni szeretnél
Természetesen nem arról van szó, hogy ha elkezdesz kimchit enni, akkor egy csapásra leolvadnak majd rólad a kilók. De tény, hogy ha rendben van az emésztés, akkor az egészséges fogyás vagy az aktuális alak megtartása is könnyebb lehet. Amellett pedig, hogy a kimchi ízletes, alacsony kalóriatartalmú is, közben viszont a gazdag fűszerezésének és a benne található tápanyagoknak köszönhetően hamar jóllakottságérzetet is okozhat, segítve a túlevés elkerülését.
Ha pedig csak azért diétázol, hogy kialakíts egy egészséges életmódot, a kimchire akkor is számíthatsz. Ha mindezek után úgy döntesz, hogy te is kipróbálnád, számos élelmiszerboltban megtalálhatod, de akár te magad is elkészítheted, majd fogyaszthatod önmagában, de adhatod levesekhez, ízesíthetsz vele például főzelékeket, sőt akár még a hamburgerbe is kanalazhatsz belőle.
Ha te készítenéd el
Ha te magad készítenéd el a kimchit, alapvetően annyit kell tenned, hogy egy kínai kelt megtisztítasz, felaprítasz, hozzáadod a többi zöldséget (például retket, gyömbért, fokhagymát és sárgarépát), a sót, esetleg extra fűszereket és vizet, üvegbe zárod, néhány napig szobahőmérsékleten erjeszted, majd a hűtőszekrénybe teszed, és már fogyaszthatod is.
A pontos arányok változhatnak, így ha először készíted, mindenképp érdemes olyanoktól inspirálódnod, akik már gyakorlottak benne. Később persze már könnyen formálhatod kedvedre is a kimchit, hogy megtaláld, hogyan a legfinomabb a számodra. A lényeg pedig természetesen az, hogy mindig tartsd szem előtt, milyen sokféleképpen kedvezhet az egészségünknek, vagyis valóban bőven van ok arra, hogy rendszeresen fogyaszd.
Forrás: glamour.com, bbcgoodfood.com, womenshealthmag.com