Egy hónapig minden nap chia magos vizet ittam, elképesztő hatással volt a testemre
Arról már biztosan te is hallottál, hogy a chia mag nagyon egészséges: tele van rostokkal, fehérjével, omega-3 zsírsavakkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. Éppen ezért, itt az ideje, hogy te is beépítsd az étrendedbe, és hozzáadd a zabkásádhoz, a smoothie-dhoz vagy éppen egy pohár vízhez. Mutatjuk, milyen hatással lehet rád, ha rendszeresen fogyasztod!
Ezeket láttad már?
Az amerikai Glamour magazin szerkesztője, Danielle Sinay az állandó éhségérzetére keresett gyógyírt. Az orvosa azt javasolta neki, hogy ennek érdekében egészítse ki az étrendjét még több rosttal és fehérjével. Ekkor jutott eszébe a TikTokon is egyre trendibb chia magos víz. Úgy döntött, leteszteli, milyen változásokat tapasztal, ha egy hónapon át minden nap fogyaszt az állítólagos „csodaitalból” - az eredményre még ő sem számított.
A chia magos víz jótékony hatásai a szakértők szerint
„A folyadékhoz adva a chia mag felszívja a nedvességet és kitágul, létrehozva egy gélszerű textúrát” - mondja Supatra Tovar dietetikus, majd hozzáteszi, hogy ennek a fizikai folyamatnak hála tökéletesen alkalmas lesz olyan tápanyagban gazdag finomságok elkészítéséhez, mint a chia puding, a chia magos zabkása vagy a chia italok.
A gélképződés a chia magban lévő oldható rostoknak köszönhető, amelyek szintén segítik az emésztést, és extra kalória nélkül krémes állagot adnak az ételeknek és italoknak. A vízben lévő chia mag potenciális előnyei a következők lehetnek:
Fokozza a jóllakottság érzését, ezáltal csökkentheti az étvágyat
„A chia magban lévő rostoknak és fehérjéknek köszönhetően teltebbnek érezhetjük magunkat. Ráadásul, ha vízhez vagy folyékony desszertekhez adjuk, a chia magok megduzzadnak, így még jobban csökkenthetik az étvágyunkat” - mondja Jennifer Beery dietetikus.
Javítja az emésztést és serkenti a bélmozgást
„A chia magban lévő rostok - különösen az oldható rostok - vízzel keverve gélszerű anyagot képeznek, ami segíthet szabályozni a bélmozgást és javítani az általános emésztési funkciókat” - magyarázza Alma Simmons, majd hozzáteszi, hogy a chia magos víz a székrekedés megelőzéséhez és az egészséges bélmikróbiom kialakításához is hozzájárulhat.
Szabályozza a vércukorszintet
„A chia gél lelassítja a szénhidrátok felszívódását, ami segíthet stabilizálni a vércukorszintet étkezés után, így kimondottan előnyös lehet az inzulinérzékenységben vagy cukorbetegségben szenvedők számára” - mondja Supatra Tovar dietetikus.
„A chia mag rostban és egészséges zsírokban gazdag, keményítőt alig vagy egyáltalán nem tartalmaz, így kiváló választás a glükóz- és inzulincsúcsok megelőzésének érdekében is” - teszi hozzá Ali Chappell endokrinológus.
Fokozza a hidratálást
„A víz elengedhetetlen az általános hidratáláshoz, és ha a chia magokat vízbe áztatják, a tömegük 10-12-szeresét szívják fel magukba. Ez segíthet megőrizni a hidratáltságot, és támogatja a szervezet folyadékegyensúlyát” - fogalmaz Dr. Simmons, majd hozzáteszi, hogy zabkásához vagy akár tejhez hozzáadva is nagyon egészséges lehet.
Egy hónapon át chia magos vizet ivott, ez történt a testével
Bár Danielle tisztában volt ezekkel az előnyökkel, amikor belevágott a kísérletbe, a végeredmény még így is meglepte. „Először elcsodálkoztam: tényleg fantasztikusan éreztem magam” - kezdte a beszámolóját, majd hozzátette, hogy nemcsak az éhségérzete csökkent, de sokkal energikusabbnak is érezte magát. Sőt, a gázképződésére és a puffadására is jótékony hatással volt a chia magos víz.
Hogy mi a legjobb az egészben? Már nem érzem azt a rettegett érzést a mellkasomban és a gyomromban, amikor véletlenül túl sokáig várok az evéssel
- fogalmazott, majd hozzátette, hogy a vércukorszintjét is segített stabilizálni.
Bár ő nagyon elégedett a kísérlettel, azt leszögezte, hogy a chia magos víz minden emberre máshogy hat, ezért előfordulhat, hogy te nem pontosan ugyanezeket a változásokat fogod tapasztalni, ha kipróbálod.
Forrás: glamour.com