Ezekben növényekben sokkal több C-vitamin van, mint a citromban
A C-vitamin borzasztóan fontos a szervezetünk számára, már csak azért is, hogy támogassa az immunrendszerünk megfelelő működését. Sokan mégsem eszünk belőle eleget. Pedig valójában jó néhány olyan növény, egész pontosan zöldség és gyümölcs is van, amik még a citromnál is több C-vitamint tartalmaznak. Így a rendszeres fogyasztásukkal hamar biztosíthatod a napi szükséges C-vitamin adagodat.
Ezeket láttad már?
Az általános ajánlások szerint a felnőtt nőknek naponta 75 milligramm, férfiaknak pedig 90 milligramm C-vitamint kellene bevinniük a szervezetükbe. Természetesen az egyéni állapotunk ennél több vagy kevesebb C-vitamin bevitelét is indokolhatja, de többségében az a probléma, hogy nem is igazán gondolunk arra, milyen könnyen is fogyaszthatunk belőle természetes módon többet. Pedig valójában jó néhány ízletes gyümölcs és zöldség is kiugróan nagy mennyiségben tartalmazza.
Csipkebogyó
Ha csak egy növényről jegyzed meg, hogy kimagasló C-vitamin tartalommal rendelkezik, akkor a csipkebogyó legyen az. Ugyanis nagyjából hússzor több C-vitamin található benne, mint a citromban, amelyben 100 grammonként átlagosan 53 milligramm C-vitamin van. Nem véletlen, hogy több, mint 2000 éve használják gyógynövényként, ugyanis jó néhány egyéb fontos összetevőt is tartalmaz.
Így ha teát főzöl belőle vagy például lekvárként fogyasztod, máris sokat tettél az egészségedért. Amellett, hogy erős támogatója lehet az immunrendszerednek, többek közt az emésztésed, a májad és a veséd működésére is jó hatással lehet, de még az ízületi fájdalmakat is csillapíthatja.
Kivi
A kivi amellett, hogy ízletes, tele van C-vitaminnal, de csodásan hat a bőrödre, magas rosttartalmának köszönhetően pedig még az emésztésed megfelelő működését is támogatja. Csak egy nagy kivi, ami kisebb, mint egy közepes narancs, nagyjából 84 milligramm C-vitamint tartalmaz. Ráadásként pedig még magas E- és K-vitamin, valamint folsavtartalommal is büszkélkedhet.
Eper
Az eper méltán az egyik legnépszerűbb gyümölcsünk, hiszen ízletes, mutatós, és még az egészségünket is számos módon támogatja. Egy csészényi mennyiség belőle nagyjából 85 milligramm C-vitamint tartalmaz, és egyéb antioxidánsok is nagy mennyiségben fellelhetők benne.
A számos pozitív tulajdonságának köszönhetően összességében a tudósok úgy tartják, hogy hozzájárulhat a rákos megbetegedések megelőzéséhez, támogatja az elménk egészségét és az anyagcserénk megfelelő működösét is. Ráadásként még alacsony kalóriatartalmú is, így a legtöbb diétás étrendbe is beilleszthető.
Indiai egres
Az indiai egres vagy amla egy több szempontból is fantasztikus gyümölcs. Egyrészt erős támogatója az immunrendszerünknek és segít megvédeni a sejtjeinket a szabad gyökök okozta károsodástól. De támogatja a jó emésztést, az egészséges májműködést és még a bőrünk és a hajunk egészséges és szép megjelenéséhez is hozzájárul. Hosszú távon pedig még az öregedési folyamatok lassulásában is jelentős szerepet tölthet be.
Piros és sárga kaliforniai paprika
Ha magas C-vitamin tartalomról van szó, természetesen nem mehetünk el szó nélkül a paprika mellett sem. A sárga és a piros kaliforniai paprikára pedig különösen érdemes odafigyelnünk, ugyanis előbbiből egy fél csészényi nagyjából 138 milligramm, utóbbi pedig 95 milligramm C-vitamint tartalmaz.
De gyakorlatilag bármilyen színű kaliforniai paprikát választasz, azzal jelentősen növelheted a C-vitamin beviteledet és színesesebbé is teheted az étrendedet. Na és persze nagyszerű az is, ha citromot, vagy más citrusfélét fogyasztasz rendszeresen, hiszen összességében nem is az a legfontosabb, hogy melyikben találhatod a legtöbb C-vitamint, hanem hogy olyan változatosan állítsd össze a napi étkezéseidet, hogy se C-vitaminból, se más fontos tápanyagból ne szenvedj hiányt.
Forrás: food.ndtv.com, patriciabannan.com, en.parsiteb.com, allrecipes.com