5 étel, amitől valósággal újjászületik a bőröd kollagéntermelése: napi szinten fogyaszd őket, és a tested szinte elfelejt majd öregedni
A C-vitamin nemcsak az immunrendszerünk tökéletes működéséhez elengedhetetlen, hanem a bőrápolás során is nagyon fontos a szerepe. Fokozza a kollagéntermelést, erősíti a bőr szerkezetét és a béta-karotinnal együtt minden évszakban védelmet nyújt a napsugárzás okozta károsodás ellen.
Ezeket láttad már?
A C-vitamin remek fegyver lehet a korai öregedést okozó szabad gyökök ellen, támogatja a kollagéntermelést, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy a bőr feszes, tónusos és rugalmas maradjon. De mit tehetünk annak érdekében, hogy hozzájuthassunk ehhez az alapvető vitaminhoz? A legjobb megoldás, ha egészséges étrendet követünk. Nézzük, melyek azok az élelmiszerek, amelyeket érdemes nap mint nap fogyasztanunk!
A C-vitamin étrendbe való beillesztése viszonylag egyszerű, köszönhetően a sokféle zöldségnek és gyümölcsnek, amelyekben megtalálható. Ezek olyan flavonoidokat is tartalmaznak, amelyek segítik az alapvető tápanyagok felszívódását a szervezetünkben. Érdemes a friss, szezonális gyümölcsöket és zöldségeket választani, amelyek fogyasztása különösen sok előnnyel járhat.
Mit tud a C-vitamin?
- Egy erőteljes antioxidáns, amely segít megelőzni az öregedést sejtszinten.
- Elősegíti a kollagén termelődését.
- Erősíti az immunrendszert, megvéd a szezonális betegségektől.
- Segíti a vas felszívódását a belekben és hozzájárul a vörösvértestek termelődéséhez.
- Jótékonyan hat a szív- és érrendszer egészségére, védi a hajszálereket.
- Fenntartja az egészséges kötőszöveteket, gyorsítja a sebgyógyulást és megakadályozza a vérzést.
- Részt vesz bizonyos neurotranszmitterek és hormonok, például a szerotonin szintézisében, és támogatja az idegrendszert.
C-vitaminban gazdag élelmiszerek
A következő élelmiszerek nagy mennyiségben tartalmazzák a C-vitamin, csupán arra kell odafigyelnünk, hogy lehetőleg nyersen fogyasszuk őket, hő hatására ugyanis veszítenek értékükből. Ha mindenképp meg szeretnénk ezeket főzni, akkor lehetőleg a legalacsonyabb fokozaton tegyük - írja a Vogue India.
Ezzel az étellel egészítsd ki a bőrápolási rutinod, hogy még hatékonyabb legyen
Paprikafélék
A chilipaprikák rengeteg C-vitamint tartalmaznak, érdemes velük ízesíteni ételeinket. Emellett jelentős mennyiségű A-vitamin, valamint öregedésgátló retinol is található bennük. A kaliforniai paprika szintén remek C-vitaminforrás. Fogyasszuk nyersen, adjuk szendvicsekhez, salátákhoz, de mártogathatjuk akár hummuszba is.
Bogyós gyümölcsök
A bogyós gyümölcsök, különösen a fekete ribizli, kiváló C-vitaminforrások. Építsük be őket napi rutinunkba, keverjük bele a gyümölcsöket a reggeli turmixunkba, adjuk hozzá a natúr joghurthoz, vagy fogyasszuk egészséges nassolnivalóként egy kevés mandulával, kesudióval és dióval két étkezés között.
Káposztafélék
A zöld levelesek, például a fodros kel, valamint a brokkoli szintén jó választás lehet, hogy gondoskodjunk a C-vitamin pótlásáról. Előbbi saláták és turmixok kiváló alapanyaga lehet, számtalan más fontos tápanyagot is tartalmaz. Utóbbit is fogyaszthatjuk nyersen, vékonyra vágva különböző dresszingekkel salátaként, de párolva, köretként is remek választás lehet.
Kivi
A kivi egy igazi vitaminbomba, a C-vitaminon kívül E-vitamint, kalciumot és káliumot tartalmaz. Tele van oldható és oldhatatlan rostokkal is, amelyek elősegítik az egészséges emésztést és zökkenőmentes bélmozgást. Ehetjük két étkezés között nasiként vagy a reggeli zabkásához is.
Citrusfélék
Ha C-vitaminról esik szó, akkor elsőként a citrom, a narancs és a grapefruit jut eszünkbe, nem véletlenül: ezek a citrusfélék valóban gazdag forrásai ennek a létfontosságú vitaminnak. A legjobb megoldás, ha kifacsarjuk őket: az elkészítés után igyuk is meg egyből, hogy maximálisan élvezhessük előnyeit.