TOP 8: a legjobb vegán reggelizők és cukrászdák Budapesten

2017. január 29.
Ez a cikk több mint 6 hónapja frissült utoljára, a benne lévő információk elavultak lehetnek.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A tudatos étkezés, a vegetarianizmus és a vegánság egyre elterjedtebb lesz hazánkban, és szerencsére egyre több hely közül válogathatnak már a különleges étrend követői. Most összegyűjtöttük Budapest hat legizgalmasabb reggelizőjét és cukrászdáját, ahol igazi különlegességeket kóstolhatsz, ha te is a szennyezés- és húsmentes életet pártolod.

Naspolya
Fotó: Komróczki Dia

A két éve üzemelő Naspolya Nassolda úttörőnek számít a hazai vegán kultúrában, ugyanis ők az első olyan cukrászda, akik glutén-, laktóz-, tojás- és cukormentes, nyers süteményeket kínálnak vendégeiknek. Itt minden finomság természetes alapanyagokból, helyben készült, édesítőszerként datolyát, mazsolát és mézet használnak – ha vegánként látogatnád a helyet, a mézre érdemes rákérdezni. Ha a Nassoldában jársz, mindenképpen próbáld ki a hely specialitásának számító házi készítésű mandulatejet, a sütőtök tortát és a "szuperkakaót", és kérd a személyzet segítségét a desszertedhez illő bor kiválasztásában, garantáltan nem fogsz csalódni! A Naspolya Nassolda fából és égősorokból készült dizájnja összetéveszthetetlen hangulatot kölcsönöz a helynek, tökéletes helyszín lehet randihoz és baráti beszélgetéshez egyaránt.

Vegán Édes Élet Cuki
Fotó: Komróczki Dia

A Pannónia utcai cukrászda három éve szolgálja ki a "mindenmentes" élet elkötelezettjeit, ugyanis az ő termékeik egytől-egyig cukor-, állati eredetű származék-, glutén-, tej- és tojásmentesen készülnek. A Vegán Édes Élet Cuki egy roppant otthonos, kétszintes kis cukrászda, ahol – a többi vegán-elhivatott helyhez hasonlóan – minden kérdésedre lelkesen válaszolnak a hely üzemeltetői. A Cuki pultjai a legínycsiklandóbb kreációktól roskadnak; ha itt jársz, semmiképp ne hagyd ki a gesztenyés zserbót, a szilvalekváros linzert és a flódnit. Ha pedig valamibe visszafordíthatatlanul beleszerettél, egyenesen a hely üzemetetőitől kell elkérned a receptet, ugyanis minden helyben, saját recept alapján készül.

Csendes M
Fotó: Komróczki Dia

A "nagy" Csendes alegységeként létrehozott Csendes M szintén a veganizmus és a környezettudatosság elkötelezett hirdetője. A Károly-kert mellett elhelyezkedő kis kávézó személyzete semmilyen állati eredetű vagy mesterséges anyagot, aromát, adalékanyagot tartalmazó ételt nem szolgál fel. És ez még semmi! A Csendes M fenntartható vendéglátó hely minősítést is szerzett, ami nem csoda, hiszen minden részletre odafigyelnek; az összes felhasznált élelmiszert hazai termelőktől szerzik be, és a hulladékcsökkentésének jegyében a zöldhulladékot is visszaforgatják a partnereiknek komposztálására. A kávézóban szezonhoz igazodó napi menüt, fair trade alapú kávét és full organikus alkoholt is fogyaszthatunk. Az itteni személyzet nem helyettesítő termékeket használ, ők elsősorban azokat a vegánokat célozzák meg, akik valóban nem szeretik a hús ízét. Ha a Csendes M-ben jársz, okvetlenül kóstold meg a zöldségpogácsás burgert vagy a vegán bundáskenyeret!

Veggie
Fotó: Komróczki Dia

A Veggie eredetileg franchise-láncolatként, négy éve nyitotta meg kapuit, majd több tulajdonos- és koncepcióváltás után végül egy éve érte el most működő formáját. A bisztro legénysége nemcsak süteményeket készít, itt még nyers-vegán töltött káposztát és hamburger is kaphatunk. Elsőre kissé abszurdnak tűnhet, de igaz! A Veggie-ben minden étel helyben készül, és az egyetlen hőkezeléses folyamat az aszalás. Nagy gondot fordítanak a finomságok frissességére is – ha áll az étel, lebomlanak a benne levő vitaminok, a kevésbé energia gazdag élelmiszer pedig nem kerül már felszolgálásra. Ha szereted az ínyencségeket, ne hagyd ki a nyers-vegán hamburgert vagy a mangós-kakaós süteményt, ha pedig kezdő vega vagy, bátran kérd a személyzet tanácsát is.

ECO Café
Fotó: Bokor Krisztián

Az Andrássy úton található biokávézó termékei 95-97%-ban ökológiai gazdálkodásból származnak, és minden finomság természetes alapanyagokból készült. Ez az egyetlen hely a lista elemei közül, ahol a húsevőknek is csurran-cseppen valami, de itt is a vega és vegán opciók dominálnak főként. Az ECOcaféban kérhetünk szója-, zab- , rizs-, és biodinamikus tejet is a kávénkba, és vegetáriánus, vegán, nyers-vegán sütemények és péksütemények hada közül választhatunk. A személyzet nem csak az élelmiszerekben, de a további felhasznált alapanyagok terén is nagy gondot fordít a környezettudatosságra: itt minden lebomló, újrahasznosított anyagokból készült. Ha az ECO-ban járnál, mindenképpen kóstold meg a saját pörkölésű kávék valamelyikét – az ínyenceknek a zöldet ajánljuk! – és a vegán croassant. És még egy plusz pont az egységnek: ez a hely kutya-, és gyerekbarát is egyben, a kismamáknak külön pelenkázó sarkat tartanak fenn, hogy semmi se zavarhasson meg egy délelőtti kellemes kávézgatást.

Fill Good
Fotó: Komróczki Dia

A Fill good bizonyos szempontból kilóg a lista többi elemének sorából, ugyanis itt egy utcára néző ablakon keresztül történik az árusítás, a "beülős-beszélgetős" forma helyett. A vegán streetfoodos októberben nyitotta meg kapuit (azaz ablakát), és ők is a húsmentes életre esküsznek. A hely hitvallása a "szenvedésmentesség" elvén alapszik – "Mi senkit sem bántunk. Se embert, se állatot."- árulta el a személyzet. A családi vállalkozás felhozatalában három típusú finomságból választhatunk; az első a "klasszikusok és társaik", ezek vadkovásszal készült kenyerek élesztő nélkül, a második a "pékné módra", ami péksüteményesített alaptermékeket jelent, például hasábburgonyát és gombás raviolit. A harmadik kategória a "töltikék", ide tartoznak a leveles tésztás alapba bújtatott sós péksütemények. Ha a Fill goodra esik a választásod, okvetlenül kóstold meg a római rusztikus pizzát is, amiről csak annyit árulnánk el elöljáróban, hogy a család közel 28 évet töltött el Rómában, így konyítanak egyet s mást az autentikus ételekhez.

Madal Café
Fotó: Komróczki Dia

A Hollán Ernő utcában található kávézó mind arculatában, mind ars poeticájaban Sri Chinmoy indiai guru előtt tiszteleg, olyannyira, hogy a falakat a képei, a polcokat pedig az könyvei töltik meg. A hely tulajdonosa egyébként személyesen a guru tanítványa volt, és elhivatottan hirdeti az emberek és országok közötti béke és a meditáció fontosságának gondolatát a vendégek felé. A Madal Caféban vegetáriánus és vegán szendvicseket, salátákat, joghurtokat, superjuice-okat és supershotokat kóstolhatunk, ha pedig valami édesebbre vágynánk, kihagyhatatlan a gyümölcsökből és magvakból összeállított nyersvegán bonbon felhozatal. Egyébként a speciality kávézóktól megszokott kínálat is fellelhető itt; a fix készlet mellett három-négy hetente változó újdonságokat, saját pörkölésű kávékat is kóstolhatunk.

Napos Oldal
Fotó: Komróczki Dia

Az otthonos hangulatú kis helység már 2000 óta süt-főz a húsmentes, egészséges élet elkötelezettjei számára, itt salátákat, sült zöldségeket, kölesfasírtot, nyers-vegán tortákat és cukormentes pitéket kérhetünk a mosolygós pincérnőtől. A pikánsságok mellett helyet kapnak az alap receptek is, mint például a mézeskrémes vagy a zserbó. A személyzet nagy gondot fordít arra, hogy minden érzékenységgel rendelkező vendég megtalálja a számításait: nem csak vegán, de glutén- és szójamentes ételeket is készítenek, az édesítés pedig nádcukorral vagy gyümölcsökkel, mézzel történik. Fontos számukra, hogy egy sütemény ne a cukortól legyen ízletes, hanem a fűszerek, összetevők íze domináljon. Az élesztő minden receptből kimarad, és ami nem nyers vagy gluténmentes, ahhoz tönkölylisztet használnak. Ha erre jársz, mindenképpen próbáld ki a titkos recept alapján készülő gyömbéritalt is, és nézz körül a cukrászda másik oldalában található bioboltban!

Takács Dalma

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

Miért igyunk kávét délután a jó alváshoz? A dietetikus elmagyarázza

glamour plusz ikon Miért igyunk kávét délután a jó alváshoz? A dietetikus elmagyarázza

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)