Náray Tamás gasztronómiai könyveinek a bemutatóján jártunk

2022. június 21.
Ez a cikk több mint 6 hónapja frissült utoljára, a benne lévő információk elavultak lehetnek.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Náray Tamás gasztrokötetei a BOOOK Kiadó gondozásában jelentek meg, most az exkluzív bemutatójukon jártunk a csodásan felújított Mystery Hotelben, ahol betekinthettünk a kulisszák mögé; majd az Utolsó reggeli Párizsban, a Viva Espana! és A trilógiai ízei receptkönyvek kapcsán beszélgethettünk a szerzővel a sütemények édes világáról és a más kultúrákba való "belekóstolásról".

Náray Tamás gasztronómiai könyveinek a bemutatóján jártunk
Fotó: Németh Virág

Náray Tamás, divattervező, festőművész, író és műkedvelő cukrász saját elmondása szerint mivel érzékeny a főzéssel járó különféle szagokra, így inkább sütni szeret: élvezi a vanília, a szegfűszeg, a fahéj, a karamell, a mandulalikőr, vagy éppen a citrusok semmihez sem hoasonlítható, csodás illatát. Precíz ember lévén szereti az instrukciók pontos leírását és követését, hiszen mint mondja, a cukrászatban nem véletlenül van minden grammokban megadva, ráadásul a vendégek szórakoztatása, a házigazda szerep a vérében van. A zártkörű bemutatón is könnyen megteremtette azt a bensőséges légkört, amely a vacsoraestjeit jellemezhetik: fókuszban a rengeteg, szórakoztató anekdota és persze a sütemények.

Fotó: Németh Virág

Náray nagy családból érkezik, megszokta, hogy folyamatosan zajlik körülötte az élet, spanyolországi otthonukban is alig van olyan hét, amikor a vendégszoba üresen állna.

Az eddig megjelent kötetei nem csak esztétikailag kiemelkedőek, hanem tartalmában is. Az Utolsó reggeli Párizsban – Kedvenc francia süteményreceptjeim című, trilógia indító kötet a világ legrangosabb gasztronómiai könyvszemléjén, az International Gourmand Awards-on megjelenése évében díjazott lett, majd az ezt követő, Viva Espana! – Kedvenc spanyol süteményreceptjeim, szintén ugyanebben a versenyben különdíjat nyert. Az idén megjelent, sorban harmadik kötet, Náray nagysikerű Zarah-családregényeinek a receptjeit dolgozza fel, megidézve a trilógia különleges ízeit és hangulatát.

Fotó: Németh Virág

Náray Tamás első szakácskönyvéből: Csodás omlós, citromos keksz receptje

Náray Tamás első szakácskönyvéből: Csodás omlós, citromos keksz receptje

A szerző külön kiemelte, hogy az impozáns receptektől nem kell megijedni, a kötetben pont az a legjobb, hogy ő sem profi, így kellő kitartással és lelkesedéssel bárki elkészítheti a kipróbált édességeket – ő maga kétszer-háromszor végigsütötte a recepteket, hogy magabiztosan tovább tudja adni a tudást. Egyes süteményeket nehézségi skálával jelölt, így az egészen kezdő, vagy éppen a rutinos profi is tanulhat, elleshet pár praktikát miközben a francia és spanyol gasztrokultúrában barangol, vagy éppen A trilógia ízeiben a német, az angol, az olasz, no és az izraeli különlegességekből válogat.

Kérdésünkre a szerző elárulta, hogy a Viva Espana!, spanyolországi ihletésű könyv azért is különleges, mert helyi barátoktól és ismerősöktől gyűjtöttek családi recepteket, amelyek megidézik a különböző spanyol régiók gasztronómiáját és az utánozhatatlan könnyed hangulatot. Számára a könyv összeállítása nem feltétlenül abban segített, hogy otthonosabban érezze magát Spanyolországban – hiszen már korábban is jól ismerte az országot – sokkal inkább a generációról-generációra szálló receptek megosztása „még inkább elmélyítette a meglévő baráti kapcsolatokat”.

Fotó: Németh Virág

Náray Tamás évtizedes munkásságát nehéz lenne egyetlen egy szóval jellemezni: hiszen a művészetben jártas alkotó lévén, egyszerre sikeres tervező, festőművész, regény-és receptkönyvíró. Amikor arról kérdeztük, hogy ezek a váltások nála inkább életszakaszhoz köthetők, és hogy mégis mi a közös az elegáns női ruhák szabásában, a habkönnyű desszertek elkészítésében, Náray egyszerűen összefoglalja az alkotáshoz való viszonyát: „Úgy gondolom a tehetség és a képesség nem egysíkú dolgok, hanem éppen azon a területen nyilvánulnak meg, amivel az illlető éppen foglalkozik. Ha én tehetségesnek minősülök, akkor az nem más, mint egy velem született esztétikai érzék. Hiszen minden tevékenységem végül is az esztétikáról szól, magában foglalva az élet szeretetét, élvezetét, és a szépség imádatát is.”

Csibra-Kaizler Tamara

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

A vércsoportod nagyobb hatással van a személyiségedre, mint gondolnád: így határoz meg pontosan

A vércsoportod nagyobb hatással van a személyiségedre, mint gondolnád: így határoz meg pontosan

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Holisztikus egészségmegőrzés? - Igen! A testi-lelki egyensúly helyreállítására a legjobb megoldás (x)

Holisztikus egészségmegőrzés? - Igen! A testi-lelki egyensúly helyreállítására a legjobb megoldás (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)