Fura karácsonyi szokások Amszterdamban - Zsófi holland sütireceptet hoz nektek
Szigeti Zsófi, a Shaibo énekesnője Amszterdamba költözött, ahol zeneakadémián tanul. Blogjában bemutatja egy külföldi egyetemista mindennapjait, a kétlaki élet kihívásait, és rengeteg érdekes tapasztalatát, tippjét osztja meg veletek:
Ezeket láttad már?
Zsófi blogjának előző részét itt olvashatjátok !
Itt, Hollandiában már nagyon karácsonyi hangulat van. Mindenhol fények, süti illat, vásár... De az egész valahogy lágyabban. Nem jön az arcomba, hogy vásároljak nagyobbat, többet, drágábbat, inkább mindenki a hangulatra fekteti a hangsúlyt, kivéve persze a turista negyedet. Nekem ez nagyon szimpatikus, és valahogy ezt az ünnepek előtti stresszhangulatot sem észlelem (egyelőre).
Ami picit talán furcsa, hogy itt is van Mikulás, viszont krampuszok helyett Black Pete-k vannak. Ők feketére festett fehér emberek picit bohócszerű ruhában, néha láncon. Tudják, hogy ez azért könnyen tűnhet rasszista megmozdulásnak, de a legenda szerint ők fehér emberek, akik a kémény belsejében lévő koromtól lettek feketék, mert ott jönnek be a gyerkőcökhöz (pont mint a Mikulás, aki érdekes módon fehér marad), csak ők a rosszcsont srácokat látogatják. A láncra nincs magyarázat.
Mondjuk hozzá teszem, nekem a Mikulásos dologgal mindig is volt egy kis ellenérzésem, miszerint nem feltétlenül villanyozódtam fel a gondolattól, hogy majd egy idős szőrös bácsi az éjszaka leple alatt belopózik a házunkba, eszik, iszik, és persze hagy néhány ajándékot, de hamar rájöttem a valóságra.
Szó mi szó, a nagy vizsgákra készülés közepette azért beszereztünk egy kis cserepes fenyőt, illetve sütöttem egy hagyományos holland karácsonyi sütit az ún.
gevulde speculaast
Hozzávalók:
(nem használtam tojást, illetve tejterméket és az eredmény mennyei lett!)
-600g mandulakrém
-400g bármilyen liszt
-200g cukor (én 100-at használtam csak)
-200g vaj (150g margarint használtam)
-4-6 evőkanál tej (vagy növényi tej)
-7 ek. mézeskalács vagy bármilyen karácsonyi süti fűszerkeverék
(-egy tojás)
-1 teáskanál szódabikarbóna (ha nem használsz tojást mehet a két kanál)
-egy narancs leve
-mandulaszirom díszítéshez
A mandulakrémen kívül mindent egy tálban összekeverünk, a gombócba gyúrt tésztát lefedett tálban pihentetjük egy órát, majd elfelezzük. Kisodrunk a két gombócból két lapot, a mandulakrémet (én Dr. Oetker-t használtam) a csomagolásra írt módon elkészítjük (általában a kész mandulakrém kivonatot forralni kell kevés vízben és kész), majd megkenjük vele az egyik lapot, rátesszük a másik lapot, sütőben 180 fokon 40 percig sütjük és kész.