Az új törzshelyed, a Kollázs
Tudjuk, hogy fontos neked a stílus és az is, hogy mi kerül a tányérodra. Látjuk a sok-sok #glamourfoodporn hastag-es fotót az Instagramon. Most találtunk neked egy otthonos, kedves helyet.
Ezeket láttad már?
A legmenőbb budapesti hotelben, ahová legutóbb karácsony tájékán reméljük betértél a tanácsunkra, most megnyílt az új törzshelyed. A Kollázs Brasserie&Bar mostantól mindig vár a Four Seasons hotelben, a mesés Grasham-palotában. Igen, téged! Ne aggódj, nem egy méregdrága helyet ajánlunk.
A bejárat a Zrínyi utca felől van, ahonnan csodásan látszik a Bazilika a távolban, de a hotel lobbiján keresztül is érkezhetsz, ha szeretsz újra meg újra egy pillantást vetni a divattervezőket is inspiráló mesés, art deco csillárra. Mi sosem hagynánk ki.
Nézzük csak, mit is jelent a brasserie kifejezés! Egy francia típusú bisztróéttermet jelent, cseppet sem feszengős, stílusosan lezser atmoszférával, ahová beugorhatsz csak egy levesre, egy tál ételre, de kávézhatsz is a barátnőiddel és megkóstolhatjátok a mesés péksüteményeket és édességeket. Elvileg söröző, de ez a szó magyarul valami teljesen más színvonalat juttatna az eszünkbe, itt csupa tökéletes szelfihelyszín van, a dizájnra külön ki is térünk. "Emlékszem a pillanatra, amikor megértettem, hogy a következő tíz évben a fine dining háttérbe fog szorulni, a trend a modern bisztrókonyha" – mondja Györffy Árpád a Kollázs Bocuse d`Or Hungary díjas séfje. Árpád tizenkét évig alkotott fine dining stílusban, amelyből a Kollázsban nem a prezentációt, hanem a technikát és a finesse-t honosította meg: a klasszikus alapokra épülő bisztrótányérokon négy-öt összetevő és a belőlük fakadó intenzív összhang kollázsa dominál, egy kis kreatív kanyarral.
Vannak igazi ételkülönlegességek is, ha #foodporn hashtaggel posztolnátok, mondjuk ilyen a grillezett csiga 3800 forintért, a grillezett tigris garnéla 5000 forintért vagy a polip és Szent Jakab-kagyló paprikáskrumplival és kolbásszal 5500 forintért. Minden adag nagyon kiadós mennyiség, amit megkóstoltunk. A desszertek közt is vannak kihagyhatatlan ínyencségek, a mangós- maracujás sorbet 1000 forintért egyszerűen leírhatatlan élmény, olyan, mintha elutazna az ember, és mondjuk Marokkóban teremne egy szempillantás alatt. A menü még számtalan kellemes meglepetést tartogat, hidd el, sokszor kell betérned, hogy végigkóstolhasd!
Pár szóban az új törzshelyed koncepciójáról, amiről a Four Seasons Hotel marketing igazgatóját Fouad Shafikot kérdeztünk. "A cél az volt, hogy egy stílusos, megfizethető ételeket kínáló éttermet hozzunk létre. Nem a hotel közönségét céloztuk meg, hanem bárkit, aki erre jár, és szívesen gyönyörködne a csodás kilátásban a Lánchídra, betérhet, és megfizethető áron ehet csodás, minőségi ételeket. Estére bárrá alakul a nap elején pékárukat, süteményeket kínáló pult, így érdemes különböző napszakokban is beülni."
A Kollázs nem csak a konyhájával csábítgat, hanem nagyon kifinomult és stílusos arculatával, dizájnjával is. Az enteriőrt a San Fransisco-i EDG Design építészei álmodták meg a 20-as évek luxusát felidézve. Mi imádjuk ezt a korszakot. A többi arculati elemért pedig Baráth Dávid felelt, aki egy igazi ikon már Budapesten, és ha egy új, kihagyhatatlan étterem, szórakozóhely nyílik, nagyon valószínű, hogy az ő keze van az imázsban. Legutóbb a GLAMOUR-ban figyelmedbe ajánlottuk A grill művészete című albumot, amit szintén ő tervezett és ami ismét nagy meglepetést okozott a könyvek kedvelőinek, hiszen egy teljesen új szemszögből készített szakácskönyv. Reméljük, ott van már a könyvespolcodon.
Dávid a Kollázs arculatának megtervezésekor egyrészt az épületből, a Gresham-palota tekintélyes múltjából, eleganciájából indult ki, másrészt pedig az étterem szecessziós – art deco-s belsőépítészete inspirálta. "Ezeket öntötte modern, de nem túl modern köntösbe, hogy a stílus ezekéhez hasonló, de mégis mai, kortárs legyen. A munka kezdetekor már tudtam, hogy milyen lesz az étterem belsőépítészeti kialakítása, illetve hogy a konyha mediterrán és magyar fogásokat fog modern stílusban tálalni. A tervezés során számos alkalommal egyeztettem például Györffy Árpád séffel és a szálloda kommunikációs vezetőivel is, hogy minél több információm legyen a létrejövő étteremről."- mondta az elismert szakember.
A Kollázs egy olyan ékköve Budapestnek, amit bátran ajánlhatsz a külföldi barátaidnak is és ahová minden nap lesz jó okod betérni.