10 új gasztrókönyv, ami tökéletes karácsonyi ajándék
Nemrég azt mondtuk, hogy a sportrajongók a leghálásabb ajándékozandók, hiszen elég csak ismerni, és máris rengeteg ötletünk lehet a dísztárgyaktól, pólókon, mezeken át egészen a könyvekig.
Ezeket láttad már?
Nos, hasonlóan hálásak persze a konyha szerelmesei, hiszen akik igazán szeretnek főzni, azoknak egy-egy konyhai eszköz szuper meglepetés, igaz, azt is tudjuk, hogy anyukánknak, vagy háziasszonynak lábast, fakanalat, vagy bármilyen konyhai eszközt ajándékozni illetlenség. Azok azonban, akik számára a főzés hobbi, biztos tudnak örülni ilyesminek.
És ami a legjobb, hogy a könyvesboltban is szuper ajándékokat lehet találni, hiszen rengeteg izgalmas és érdekes gasztronómiai könyv jelenik meg kifejezetten a karácsonyi könyvpiacra, válogattunk is most 10 könyvet, ami a gasztronómia szerelmesei biztosan értékelni fognak:
Váncsa István: Lakoma 3. - A francia konyha legfinomabb ételeiből
Önmagában lenyűgöző vállalkozás, hogy az egész Mediterráneum, és a legjelentősebb nyugat-európai konyhák gasztronómiáját feldolgozó sorozatba fogott a legjelentősebb magyar gasztronómiai szakíró és újságíró. A mostani, francia konyhára koncentráló része a sorozatnak, köszönhetően a terület kulináris gazdagságának, még az eddigieknél is részletesebb, gazdagabb. Annak is lenyűgöző kaland Váncsa könyvét olvasni, aki soha egy receptet nem akar megfőzni a könyvből.
Libri, 5999 Ft
Giorgio Locatelli: Ízek Itáliája - Tankönyv haladóknak, kézikönyv séfeknek
Ha Váncsa könyve egy lenyűgöző lexikona a francia konyhának, akkor hogyan jellemezhetnénk a sztárséf olasz gasztronómiai útikönyvét? Locatelli 600 oldalnál is vaskosabb műve az alapoktól indulva tárja fel az olasz konyha rejtelmeit. Maga a cím is figyelmeztet rá, hogy nem afféle hobbi szakácskönyvvel van dolgunk, ez a gyűjtemény tankönyvnek is beillik.
Alexandra, 19 000 Ft
Bíró Lajos - Lieberman Klára: A disznót`Ortól a Bocuse d`Orig! - Magyar konyha pimaszul
A magyar sztárséf ismert arról, hogy képes meghökkentő kijelentésekkel borzolni a kedélyeket, ugyanakkor elvitathatatlan, hogy a Bock Bisztró séfje a hazai konyha egyik megkerülhetetlen alakja, aki ebben a könyvben megmutatja, hogy mi a filozófiája konyhában, arra buzdít, hogy innovatívan álljunk hozzá a klasszikus fogásokhoz. Profiknak és amatőröknek is remek szórakozás a séf könyve.
T.Bálint, 6740 Ft
Janits-Szabó Virág: Buddha-tálak
A Városi Jógi alapítói Budapestre hozzák a keleti kultúrát, és Virág már több korábbi könyvében népszerűsítette az ázsiai gasztronómiát. Ebben a könyvében a klasszikus Buddha-tálakat eleveníti fel és mutatja be. A vegetáriánus és vegán ételkompozíciók mellett ez a könyv olyan, mint egy lelki utazás, ami a tudatos, örömteli táplálkozás felé vezeti az olvasóját.
Boook, 5490 Ft
Ella Mills: Deliciously Ella vegán szakácskönyve
Ella komoly egészségügyi problémákkal küzdött, és akkor javult csak az állapota, amikor radikálisan megváltoztatta az étrendjét. Így kezdődött a története, ami azóta milliókat inspirált arra, hogy változtassanak az életmódjukon, az érkezési szokásaikon. Ella hiteles, hiszen a gyógyulása tényleg ezen múlott, azóta tévéműsorban, és immár több szakácskönyvvel jelentkezett, és igazi sztárszerzőnek számít.
Gabo, 5990 Ft
Horváth Judit: Gluténmentes pékség
Egyre többen szenvednek valamilyen ételintoleranciában, akiknek szerencsére nem feltétlenül kell lemondaniuk a kedvenceikről, ha megtalálják azokat a hozzávalókat, alapanyagokat, amivel helyettesíteni lehet a kellemetlenséget kiváltó glutént, laktózt, vagy egyéb összetevőt. No, és persze kell pár jó recept is, ami megtanít bánni az új alapanyagokkal. Horváth Judit receptjei alapján kiderül, hogy gluténmentes gabonákkal, magokkal sütni nem lemondás, hanem izgalmas kaland.
Csipet Kiadó, 5000 Ft
Eddie Ludlow: Whisky mesterkurzus
Sokszor halljuk, hogy nincs igazi iváskultúránk. A röviditalokat, párlatokat jellemzően "húzóra" illik meginni mifelénk, miközben a legtöbb ital, éppen kortyolgatva adja ki igazán az ízét. A whisky tipikusan olyan ital, amit kellene lehúzni egy mozdulattal. Ez a könyv mindent elmesél az italról, és bevezet abba, hogy miként kellene helyesen hódolni a viszkizés kultúrájának. Mindenkinek, aki szereti ezt az italt, és érdekli is a története, a fajtái, vagy egyáltalán az elfogyasztásának praktikája, azoknak tökéletes ajándék ez a könyv.
HVG Könyvek, 5500 Ft
Tahó konyha
Végre egy szakácskönyv, aminek stílusa van, igen, eléggé nyers, ami azt illeti. De a Tahó konyha nem lett nemzetközi szinten sikeres, és olyan sztárséfek kedvence, mint Jamie Oliver. Az ételeket, a főzést övező egyre nagyobb misztérium helyett a Tahó konyha nem egy bonyolult rituálénak akarja láttatni a főzést, hanem egy hétköznapi tevékenységnek, ahol az is ehet jót, aki nem sztárszakács, és aki nem a legdrágább alapanyagokból próbál valami ehetőt kotyvasztani. A Tahó konyha üdítő színfolt a gasztronómiai könyvek között.
Könyvmolyképző, 5999 Ft
Imádja a sportot? Adj neki sportkönyvet karácsonyra
Imádja a sportot? Adj neki sportkönyvet karácsonyra
Helen Goh - Yotam Ottolenghi: Édes
Az izraeli-angol séf népszerűségének titka, hogy sikerült a közel-keleti ízvilágot közelebb hoznia, érthetővé varázsolnia számunkra is. A zsidó-arab konyha legizgalmasabb, és legízletesebb receptjeit adta közre, a saját konyhánkra könnyen adaptálható formában. Régi munkatársával, Helen Goh-val most külön könyvet szenteltek a térség desszertjeinek, édességeinek. Tahinis-halvás brownie, perzsa szerelemsüti, és rengeteg más recept, amit a sztárséf segítségével akár otthon is el tudunk készíteni.
Gabo, 5990 Ft
Vajda Pierre: Barátok közt sülve-főve
Egy egészen különleges szakácskönyv ez, amelyben a Barátok közt című sorozat színészei mutatják be az egyik számukra fontos, kedvelt fogást, és a Könyhafőnök ismert zsűrije, Vajda Pierre segítségével egy olyan receptet kapunk ezekhez az ételekhez, amelyet otthon is megvalósíthatunk. A sorozat húsz sztárja ajánl egy-egy ételt a rajongók figyelmébe, és nem csupán a receptet, de egyben az ő történetüket is megkapja ezzel a könyvvel az olvasó. Rajongóknak kötelező!
Athenaeum, 4999 Ft