Megtaláltuk a legfinomabb sütőtökös halloweeni recepteket!
Gökler Kriszti fitness-és életmódblogger két sütőtökös, cukormentes finomságot ajánl, hogy igazán különleges legyen az idei halloween.
Ezeket láttad már?
A sütök tökéletes alapanyag, ha valami finomat és különlegeset szeretnél alkotni a konyhában. Számtalan variáció készíthető belőle, magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt az ősz egyik leghasznosabb élelmiszere. Gökler Kriszti is imád velük halloweenkor kísérletezni.
Próbáltam már a sütőtököt kávéval, levesként különböző ízesítéssel, salátában. Nagy rajongója vagyok ősszel a sütőtöknek és szerencsére a családom is szívesen kóstol meg új ízeket.
- meséli. Ha szeretnéd elkápráztatni a vendégeidet, mindenképp vesd be az alábbi két finomságot!
Sütőtökös quesadilla
Hozzávalók:
- 120 g csirkemell
- 1 evőkanál olívaolaj
- fél evőkanál mexikói fűszerkeverék
- 150 g mexikói zöldségkeverék
- 2 db teljes kiőrlésű tortilla lap
- 50 gramm sütőtök püré
- 30 gramm cheddar sajt
Így készítsd el
Tisztítsd meg a csirkemellet és kockázd fel. Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, majd tedd rá a csirkét, szórd meg mexikói fűszerkeverékkel és pirítsd meg minden oldalát. Add hozzá a zöldségkeveréket, majd fedő alatt főzd tovább tíz-tizenöt percig, amíg megpuhulnak a zöldségek és megpirul a hús. Faragj az egyik tortilla lapból tetszés szerint „halloweeni tök” arcot, majd tedd félre. A másik tortilla lapot kend meg a sütőtök pürével, kanalazd rá a fűszeres zöldséges csirkét, reszelj cheddar sajtot a tetejére, majd fedd be a kifaragott lappal. Óvatosan tedd át egy serpenyőbe, és mindkét oldalát süsd egy-egy percig, amíg megpirul és elolvad benne a sajt. Ízlés szerint fogyaszd avokádókrémmel, tejföllel.
Sütőtökös-fahéjas csiga
Hozzávalók (20 db-hoz)
A tésztához:
- 2 dl tej
- 1 csomag instant élesztő
- 80 g eritrit
- fél kávéskanál só
- 1 kávéskanál fahéj
- 2 db tojás
- 60 g vaj
- 100 g sütőtök püré
- 270 g teljes kiőrlésű liszt
- 270 g durum fehérliszt
A töltelékhez:
- 100 g vaj
- 150 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1 evőkanál fahéj
- 180 g sütőtök püré
A bevonóhoz:
- 100 g light mascarpone
- 40 g porrá őrölt eritrit
Így készítsd el
Melegítsd a tejet langyosra, szórd bele az élesztőt, és hagyd állni kb. öt percig. Szórd bele az eritritet, a sót és a fahéjat, majd jöhetnek a tojások, a vaj, a sütőtök püré, és keverd össze alaposan. Végül több részletben öntsd bele a liszteket is és a keverőgép dagasztó fejével (vagy kézzel) alaposan gyúrd össze. Fedd le tiszta konyharuhával, és keleszd meleg helyen legalább egy óráig. A duplájára kelt tésztát nyújtsd ki szilikon nyújtólapon kb. 0,8 centi magas téglalap alakra. A teljes felületet kend meg az olvadt vajjal, szórd rá az eritrit, fahéj és mézeskalács fűszerkeverékét, majd az egészet fedd be a sütőtök pürével. A nyújtólap segítségével szorosan tekerd fel a tésztát hosszanti oldala mentén. Éles késsel vagy cérnás módszerrel vágj két-három centi szeletekre a tekercset. A sütőformát kend be vajjal, majd tedd bele egymástól egy-egy centi távolságra a csigákat. Keleszd tovább harminc percig, közben melegítsd elő a sütőt 170 fokra és süsd kb. 25 perc alatt aranybarnára a csigákat. A krémsajtot keverd össze a porrá őrölt eritrittel, vond be vele a még meleg sütemény tetejét.