Tedd el a sót!

2013. augusztus 15.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

(– Hol a só!? – ripakodik rám a kedves macskám, ezzel megzavarva a jól megérdemelt délutáni sziesztámat.)
(– Eltettem, kedves Cici… – felelem neki kótyagosan.)
(– Eltetted? Te megbolondultál?)
(– Nem, kedves Cici, nem bolondultam meg, csak a tápjaid annyi sót tartalmaznak, hogy muszáj volt lépnem.)


Só
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

A só mindig is nagy becsben tartott fűszernek számított. Olyannyira, hogy sokáig még fizetőeszközként is alkalmazták. Ami akkoriban ritkaságnak számított, most már minden háztartás alapfűszere. Ami régen csak a legtehetősebbek kiváltsága volt, mostanra komoly népegészségügyi gondokat okoz.

Magyarországon a sófogyasztás extrém mértéket öltött. Az ajánlott adag legfelső értéke 5 g/nap, ezzel szemben a magyar átlagember naponta 14–17 g sót visz be a szervezetébe. Ez önmagában aggasztó tény, de még súlyosabb, ha figyelembe vesszük, hogy az ajánlott sómennyiség 2-3 g/nap, az 5 g/nap csak azt a legmagasabb értéket jelenti, amely még éppen nem jár káros következményekkel.

HIRDETÉS

Általánosan elmondható, hogy sót nemcsak háztartási sóként fogyasztunk, hanem tejben és húsokban is megtaláljuk. Igen sok van belőle a különböző finomított élelmiszerekben, itt elsősorban kenyérre, kekszekre kell gondolni. Bármilyen diéta, amelyben magas ezen finomított élelmiszerek aránya, óhatatlanul magasabb sófogyasztáshoz vezet. Ezért is döntöttek úgy, hogy csökkentik a kenyerek sótartalmát.

Nagyobb mennyiségű sófogyasztás esetén gyakrabban alakul ki magas vérnyomás, így megemelkedik a különböző szív- és érrendszeri betegségek előfordulása is. Ennek oka egyszerű: a só kémiai tulajdonságai révén folyadékot vonz maga köré, és így fokozza az erekben uralkodó nyomást.

(– Add ide a sót különben… – Cici itt elakad.)
(– Különben mi, Cici? Mondd, még mivel tudnád megkeseríteni az életemet?)
(– Különben… különben… a fene vigyen el! Na, mindegy, amíg eleszegetem ezt a sótlan borzalmat, kigondolok valamit.)

Mint halljátok, a sófogyasztásunk mérséklésére a legelső dolog, amit tehetünk az, ha kerüljük az utánsózást. Ezt legegyszerűbben úgy valósíthatjuk meg, hogy nem is teszünk sót az asztalra. A főzéshez használt só mérsékléséhez csak azután lássunk hozzá, ha az előbbi nem okoz gondot, különben komoly zúgolódásra lehet számítani.

(– Na, kigondoltál valamit? – érdeklődöm a cicámtól, miután befalta az egész tálnyi kajáját.)
(– Most megyek aludni, nem érek rá ilyen ostobaságokkal foglalkozni – veti oda nekem, és ezzel faképnél hagy.)

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

Késely Ajna: „Nem biztos, hogy az olimpiai aranyérem a legfontosabb dolog a világon”

Késely Ajna: „Nem biztos, hogy az olimpiai aranyérem a legfontosabb dolog a világon”

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)

Lapos hasra és egészséges testre vágysz? Kiss Virág segít, hogy most végre el is érd! (x)

Lapos hasra és egészséges testre vágysz? Kiss Virág segít, hogy most végre el is érd! (x)

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)