Padlizsán baconnel
Az előételek közül leginkább azokat részesítem előnyben, amelyek egyrészt könnyen és gyorsan elkészíthetők, másrészt kevés rendetlenséggel és mosogatással járnak. Ezeknek a feltételeknek minden szempontból eleget tesz a mai fogás, ami egyébként főételként is megállja a helyét. Ebben az esetben egész egyszerűen megsokszorozom a hozzávalókat, és készítek mellé egy salátát.
Ezeket láttad már?
Hozzávalók (2 személyre):
1 padlizsán
3-4 szelet bacon (padlizsán méretétől függően)
1 közepes fokhagyma
fél csokor petrezselyem
1-2 paradicsom (padlizsán méretétől függően)
parmezán
A padlizsánt hosszában vágjuk ketté, majd kaparjuk ki a húsát, hogy egy mélyebb vájat keletkezzen. Tegyünk egy-egy baconszeletet a mélyedésekbe, szórjuk meg aprított fokhagymával, és fedjük le megint csak baconnel. Ennél a lépésnél az a lényeg, hogy a fokhagyma két baconrész közé kerüljön. Hogy ezt hogyan és hány baconnel oldjuk meg, az csak a padlizsán méretén és a fantáziánkon múlik.
A paradicsomot szeleteljük fel, és fektessük a padlizsán tetejére, majd reszeljünk rá parmezánt. Tegyük a padlizsánfeleket egy tepsibe, és lökjük be a 200 fokra előmelegített sütőbe 20-30 percre. Az utolsó percekben érdemes rá-rápillantani. Ha a parmezán ezek után sem pirult meg, akkor a sütőt kapcsoljuk át felső sütésre, és tekerjük fel a hőmérsékletet 250 fokra. Ilyenkor maradjunk a környéken, mert könnyen odakaphat.
A padlizsánt kivesszük a sütőből, és tálaláskor meghintjük aprított petrezselyemmel és reszelt parmezánnal.