Mik azok a szabadgyökök?
A daganatokkal kapcsolatban gyakran felmerül a szabadgyökök fogalma. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezeknek a molekuláknak nemcsak a daganatok kialakulásában van szerepük, hanem temérdek egyéb betegségben is kimutatták közreműködésüket. Bár a szervezetünkben működik egy szabadgyök-közömbösítő rendszer, ez sokszor nem elégséges. Ezért van szükség arra, hogy táplálkozásunkkal antioxidánsokat vigyünk be.
Ezeket láttad már?
Szabadgyökök folyamatosan termelődnek a szervezetünkben. Kialakulásukért nagyon sok tényező lehet felelős. Ki kell emelni például a stresszt vagy a dohányzást, de egy kimerítő edzés hatására is megnövekedhet a szabadgyöktermelés. Nem szabad megfeledkezni az UV sugárzásról sem. A létrejött szabadgyökök ezután előszeretettel kapcsolódnak a sejtben található legkülönfélébb alkotóelemekhez, károsítva azokat. A daganatkialakító szerepük is több útvonalon keresztül valósul meg. Egyrészt megzavarják a sejtosztódást befolyásoló jeleket, másrészt közvetlenül a genetikai állomány károsítása révén, hozzájárulnak ahhoz, hogy vadul osztódó, halhatatlan daganatsejtek alakuljanak ki.
(– Ezek a kis molekulák olyanok, mint én – mondja Cici elégedetten, és ebben teljesen igaza van. Ha Cici egyszer felidegesíti magát, akkor veszett szabadgyökként kezd fel-alá randalírozni. Felugrik a kanapéra, onnan a vele szemben lévő puffra, át a fotelre, és valahányszor földet ér, beleereszti a körmeit, hogy lefékezzen. Amikor pedig továbbugrik, persze a beakadt karmok felhasítják a kárpitot.)
A szervezet próbál védekezni a szabadgyökök károsító hatása ellen, de ez olykor nem elegendő. Az antioxidáns szó egy gyűjtőfogalom azokra az anyagokra, amelyek felveszik a harcot a szabadgyökökkel szemben. Ide sorolható számos ismert (C-vitamin, E-vitamin) és kevésbé ismert anyag is (flavinoidok, karotinoidok). Szedhetünk mindenféle antioxidánstartalmú tablettát, de a legegyszerűbb és egyben legegészségesebb módszer, ha gyümölcsöket/zöldségeket fogyasztunk. A gyümölcsökben és zöldségekben található antioxidánsok két módon fejtik ki hatásukat: vagy közvetlenül hatástalanítják a szabadgyököket, vagy feláldozva saját magukat, céltáblaként funkcionálnak.
A legnagyobb mennyiségben az alábbi gyümölcsök tartalmaznak antioxidánsokat, de meg lehet említeni egyrészt minden olyan élelmiszert, amelyben C-vitamin található, másrészt az E-vitaminnal dúsított növényi olajokat is. Tehát az antioxidánsban leggazdagabb gyümölcsök a következők:
(Amikor Cici játszik, akkor csak egyvalami kárpótol. Néha elszámolja magát, és túl gyorsan veszi be az előszobát a nappalival összekötő kanyart. Hiába próbál fékezni ilyenkor, megbotlik, és szó szerint püspökfalatján csúszva, nekivágódik a tévés állványnak. Ez a látvány mindenen túltesz. Persze, ő szalad tovább, mintha mi sem történt volna, de pontosan tudja, hogy láttam.)
Azzal hogy gyümölcsöket/zöldségeket fogyasztunk, nemcsak a daganat-kialakulást előzhetjük meg, hanem számos egyéb betegséget is, mert az antioxidánsok bizonyítottan kedvezően hatnak a szívinfarktus, csontritkulás, allergia és szembetegségek kialakulásának megelőzésében. Törekedjünk a napi gyümölcs- és zöldségfogyasztásra, különösen nyáron, amikor lényegesen olcsóbbak. Télen meg, ha nincs más alternatíva, frissen fagyasztott gyümölcsöket vásároljunk, mert azok jobban megőrzik előnyös tulajdonságaikat a befőttekhez képest.