Miért veszélyes a házi tej?

2014. november 27.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

(– Nézd, Cici, milyen finom házi sajtot vettem a piacon – dicsekedek el a kedvenc macskámnak, Cicinek.)
(– Te meg vagy húzatva!? – ripakodik rám. – Attól még, hogy házi, nem feltétlenül egészségesebb. Nem tudtad, hogy a szúrópróbaszerűen elvégzett vizsgálatokon nagyon sok ehhez hasonló termék akad fenn, mert veszélyes kórokozókat tartalmaz?)
(– Te miket tudsz, Cici – ámulok el. – Mindig meglepődöm, cicaként mennyire tájékozott vagy.)

Miért veszélyes a házi tej?
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

Bár a bejegyzésben elsősorban a listeriosis nevű betegségről lesz szó, ezt igazából csak eszközként használom, mert ezen keresztül megmutatkozik, hogy mindennek két oldala van, és ez a házi tejek, házi sajtok esetében sincsen másképp. Az kétségtelen tény :), hogy a házi sajtok és tejek finomabbak, azonban épp azért, mert kisebb, családok által üzemeltetett gazdaságok állítják elő, gyakran nem állnak rendelkezésükre olyan eszközök, amelyekkel az esetleges kórokozókat elpusztíthatják. Másrészt a hatóságoknak nehezebb ellenőrizni, hogy az ilyen előállítók betartják-e a higiénés előírásokat

Ahhoz, hogy elpusztítsuk a Listeriát és egyéb kórokozókat, a tejet pasztörizálni kell. Ennek során a tejet kb. hetven fokra hevítik, és ezen a hőmérsékleten tartják egy ideig. Ez nem egyenlő a forralással, mert az száz fokon történik, és megváltozik tőle a tej íze. Pasztörizálni technikailag nem olyan könnyű és olcsó, így a kisebb gazdaságok sokszor nem engedhetik meg maguknak. Ez nem azt jelenti, hogy nem tehetnek semmit a megelőzés érdekében.

A Listeria két módon kerülhet a tejbe. Az első esetben az állat maga beteg, és a kórokozó a szervezetén keresztül választódik ki. Ez állategészségügyi probléma, így ennek kiküszöbölése bonyolultabb. A második esetben a Listeria valamilyen szennyezés útján kerül a tejbe, mondjuk a talajból vagy a nem kellően megtisztított tőgyből. Ezt csak úgy lehet megelőzni, ha a kistermelők betartják a tisztasági előírásokat.

A Listeria tünetei változatosak, sokaknak semmi baja nem lesz tőle, másoknál influenzaszerű állapot alakul ki, esetleg gyomor- vagy bélpanaszokról számolnak be. Nem a legveszélyesebb fertőzés, viszont terhesség alatt az lehet, mert koraszüléshez, halvaszüléshez és vetéléshez is vezethet. Tehát a terhes nők mindenféleképpen kerüljék a nem pasztörizált tej fogyasztását.

Én személy szerint szeretem a házi termékeket. Egyrészt azért, mert legtöbbször a termelő és eladó egy és ugyanaz, amiben szerintem van valami meghitt, másrészt azért, mert az ilyen sajtok és tejek íze is sokkal finomabb. A fertőzés elkerülhető, ha az előállítók tényleg odafigyelnek a tisztaságra és az állatok egészségére. Ennek egyetlen akadálya sokszor a hanyagság.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

Egy éven keresztül minden nap nyers gyömbért ettem, így alakította át az immunrendszeremet

Egy éven keresztül minden nap nyers gyömbért ettem, így alakította át az immunrendszeremet

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)