Mi az LDL - HDL? Miért fontos az egyensúlya?
Mára már alig létezik olyan, aki ne hallott volna az LDL és HDL nevezetű molekulákról. A legtöbben azzal is tisztában vannak, hogy az LDL rossz, a HDL pedig jó, de talán már kevesebben ismerik ezen molekulák pontos szerepét a szervezetben.
Ezeket láttad már?
Az LDL és HDL tulajdonképpen olyan szállító molekulák, amelyek ide-oda furikázzák a zsírt: az LDL a raktárakból szállítja a szervezet különböző pontjai felé, a HDL pedig innen viszi vissza a raktárakba. Az LDL, bár "rossz zsírnak" is nevezik, nem feltétlenül káros, hisz szükségünk van zsírra a test normál működéséhez. A problémát az okozza, mikor túl sok nem megfelelő zsírt fogyasztunk, amitől az LDL-szint olyannyira megemelkedik, hogy a HDL képtelen lépést tartani vele. Ilyenkor a zsír lerakódása meghaladja az elszállítás mértékét, ezáltal felhalmozódik a test megannyi pontján, többek között az érfalban is, ahol aztán gyulladásos reakciót vált ki, és végső soron érelmeszesedéshez vezet.
Nagyon fontos, hogy bizonyos élelmiszerek megemelik az LDL-szintet és csökkentik a HDL-szintet, tehát összességében a zsír lerakódását segítik elő. Első körben a táplálkozással bevitt állati zsírok mennyiségét érdemes csökkenteni. Ritkábban fogyasszunk vörös húst, és gyakrabban halat és szárnyasokat. A transz-zsírok – amelyek nagyobb mennyiségekben megtalálhatók péksüteményekben, sült krumpliban és egyéb gyorséttermi ételekben, pattogatott kukoricában – különösen veszélyesek ilyen szempontból, ezért az előbb említettek mindenféleképpen kerülendők.
A másik oldalon állnak azok az élelmiszerek, amelyek az előbbivel ellentétes hatást fejtenek ki, tehát csökkentik az LDL- és fokozzák a HDL-szintet, aminek köszönhetően a zsír nagyobb sebességgel kerül vissza a szervezetből a raktárakba. Ide tartozik például az olivaolaj, amely jótékony hatását akkor fejti ki leginkább, ha hidegen (nyersen) fogyasztják. Ugyanerre képesek az omega-zsírok is, amelyek nagy mennyiségben fordulnak elő zsírosabb tengeri halakban (pl. hering, lazac, makréla), és kisebb mennyiségben dióban, lenolajban vagy repceolajban. Ezekkel a növényi eredetű omega-zsírokkal sajnos az a legnagyobb probléma, hogy jóval alacsonyabb arányban szívódnak fel az állati eredetűekhez képest.
Fontos tudni, hogy a megfelelő élelmiszerek mellett a rendszeres testmozgás, a mérsékelt (!) alkoholfogyasztás vagy a dohányzásról való leszokás is kedvező irányba mozdítja el az LDL/HDL arányt.
( – Erről jut eszembe, kedves gazdám – szól közbe Cici. – Valahol én is úgy viselkedem, mint ez az LDL, igaz? Csak én zsír helyett csótányokat hozok be neked a lakásba. Bár nem értem, hogy miért nem örülsz ízeltlábú ajándékaimnak… Faragatlan tuskó!)
(Tudniillik, Cici egy időben tényleg azzal szórakozott, hogy élő csótányokat hozott a lakásba. Azt már végképp nem értette, hogy frissen szerzett játékszereit miért húzom le a vécén.)