Mediterrán diéta - egészséges és élvezhető

2013. október 10.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

(– Mamma mia! Már megint tésztát zabálsz? – kérdezi tőlem Cici.)
(– Igen, mert?)
(– Ha ennyi szénhidrátot eszel, a végén olyan kövér leszel, mint egy bálna.)
(– Nem tudom, miről beszélsz – értetlenkedem. – Sophia Loren is azt mondta, hogy a tésztának köszönheti káprázatos alakját…)
(– Na, pontosan erről beszélek, kedves gazdám. Ő sohasem volt az a kifejezetten nádszálvékony leányzó. Nem úgy, mint én.)



Sophia Loren mediterrán diéta
Fotó: Reginald Davis/Rex Features/PuzzlePix

A szakértők szerint a mediterrán diéta, különösen az olaszoké, az egyik legegészségesebb étrend. Az olaszok egyrészt kevesebb húst fogyasztanak, másrészt előszeretettel esznek halat és friss zöldségeket. Táplálkozásuk ennek köszönhetően fehérjében és zsírban szegény, de megfelelő arányban tartalmaz szénhidrátokat. Sokaknak meglepő, hogy ennyi tészta mellett mégis hogyan lehet egészségesnek nevezni étrendjüket. Ennek magyarázata a tészták előállításához leggyakrabban használt lisztben keresendő.

Az olasz tészták sok szempontból különböznek a magyar társaiktól. Egyrészt nem tartalmaznak tojást (persze akadnak kivételek, lásd tagliatelle), másrészt, és ez sokkal fontosabb, durumlisztből készülnek, amelynek glikémiás indexe alacsonyabb. Ez azt jelenti, hogy durumliszt fogyasztásakor a szénhidrát lebontásából származó cukor lassabban szívódik fel, ezáltal az inzulinszint emelkedése sem olyan kifejezett. Ez két dolgot eredményez: a tápanyagok raktározása kisebb fokú, illetve elmarad az inzulinszint hirtelen megugrását követő kifejezett éhség. A durumliszt további kedvező tulajdonsága, hogy fehérjében igen gazdag, de gluténben szegény.

Egy dolgot érdemes megjegyezni tésztakészítés során: minél tovább főzitek, annál magasabb lesz a glikémiás indexe, mert a szénhidrátok szerkezete ilyenkor fellazul, ezáltal a bélben történő lebontásuk is könnyebben megy végbe. Az olaszok erre is figyelnek, tehát az al dente nem csak egy hóbort, hanem igen egészséges és követendő alapelv. Nem főzik túl a tésztát, hanem épp annyira, hogy a belseje kicsit kemény legyen (nem nyers). Tartsátok be a csomagoláson feltüntetett útmutatást, de tapasztalataim szerint a megfelelő állag eléréséhez, egy perccel le kell rövidíteni az előírt főzési időt. Mindazonáltal a kóstolást semmiféleképpen sem hagyjátok ki.

Az üzletekben vegyétek a fáradságot elolvasni a csomagolást, és csak akkor vásároljátok meg, ha a tésztához durumlisztet használtak. Ha emellett még a főzési időre is odafigyeltek, és nem szedtek magatoknak annyit, amennyi egy hadseregnek is elég lenne, ígérem, nem fogtok feltétlenül annyira kikerekedni, mint Sophia Loren. ;)

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

Ennél a multinál bátran szólhatunk a HR-nek vagy a főnöknek, ha a menopauza megnehezíti a munkavégzésünket

glamour plusz ikon Ennél a multinál bátran szólhatunk a HR-nek vagy a főnöknek, ha a menopauza megnehezíti a munkavégzésünket

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)