Így néz ki egy egészséges menü
Már korábban említettem, hogy a napi energiaszükséglet hány százalékát melyik makrotápanyagból kell fedezni. Ez a százalékos felosztás bár fontos, mégsem annyira szemléletes, és nem is annyira egyértelmű, hisz az élelmiszerek sokszor nem csak szénhidrátból, csak zsírokból, csak fehérjékből állnak, hanem ezek valamilyen keverékéből.
Ezeket láttad már?
Nekem a képi memóriám sokkal jobb, mint a szöveges, ráadásul egy ábra/fénykép véleményem szerint sokkal maradandóbb, mint egy iromány. Ez a bejegyzés szándékosan lesz igen rövid, mert talán a legfontosabb és egyben legegyszerűbb, legpraktikusabb tanács következik. Szóval beszéljen a kép magam helyett.
Mint látjátok, a tányér felét zöldségek és gyümölcsök foglalják el, a húsok körülbelül egynegyedet, a köret szintén. Ezt nagyon könnyű észben tartani, és igen jól alkalmazható a mindennapokban, hisz elég csak ránézni a tányérunkra. Persze gyümölcs helyett lehet friss saláta is, a lényeg, hogy a főtt zöldség mellett mindig legyen friss zöldség vagy gyümölcs is a tányéron. Merengjetek el a képen egy kerek percig, és meglátjátok, ennyi pontosan elég is lesz, hogy ne felejtsétek el.
Én mindig észben tartom a fenti tányért, de így is előfordul, hogy nem eszek elég zöldséget, vagy túl sok húst eszek. Ilyenkor nem esek kétségbe, hanem egy vállrándítással elintézem, és azt mondom magamnak, majd holnap. És ilyenkor másnap tényleg megpróbálom beosztani. Tehát senki se vetemedjen arra, hogy másnap is azt mondja, hogy majd holnap, mert akkor az egészből nem lesz semmi.