Hűha: Ennyi cukrot ehetsz, hogy ne árts az egészségednek
Ennyi cukrot ehetsz, hogy ne árts az egészségednek
Oké, az nem kérdés, hogy ha minden este csokifagyit eszel, nem tesz jót a szervezetednek, akármennyire is finom.
Ezeket láttad már?
Na de mi a helyzet a rejtett cukorforrásokkal? Gyümölcs? Joghurt? Igen, bár egy kissé cselesen hangzik, de kétség kívül cukorforrások. Hiába egészségesek ezek az ételek, foglakozni kell a cukortartalmukkal. Lehet, hogy hiába szereted a friss, piaci gyümölcsöt, valójában ártasz vele magadnak? Pánikra semmi ok, most megmutatjuk, mennyi cukrot vihetsz be a szervezetedbe, hogy megőrizd az egészséged.
Egy dolgot kijelenthetünk: nincs hivatalos ajánlott napi cukorbevitel mennyiség. Azonban vannak bizonyos korlátok arra vonatkozóan, mennyi hozzáadott cukorfogyasztás számít normálisnak, de ezek sincsenek kőbe vésve. Az FDA javaslata szerint a napi kalória bevitel legfeljebb tíz százaléka származhat hozzáadott cukorból. Tehát, ha 2000 kalóriás étrendet követsz, naponta körülbelül 52 gramm (12 teáskanál), hetente 364 gramm (84 teáskanál) cukor jöhet számításba.
Más szervezetek még visszafogottabbak, ha cukormennyiségről van szó: az AHA és a WHO megállapított értéke mindössze napi 25 (hat teáskanál), heti 175 gramm cukor (42 teáskanál) az elfogadható.
Ha csak egyet választhatnál, melyik lenne a cukorforrásod? Hat teáskanál cukor, másfél tábla csokoládé, kettő és negyed alma vagy három pohár tej?
Álljunk meg egy percre...miért is biztos, hogy valamelyik a cukorforrásod lesz? Nyilvánvaló: a hozzáadott cukrot (például a fehér granulált cukrot) vagy a természetben előforduló cukrot (például a mézet vagy a gyümölcslevet) hozzáadják az élelmiszerekhez, hogy édesebbé tegyék őket. A hozzáadott cukrok az előre csomagolt ételekben, például a sütikben és a cukorkákban a legelterjedtebbek, de technikailag hozzáadott cukrot fogyasztasz akkor is, ha a joghurtra mézet vagy juharszirupot csepegtetsz.
A táplálkozási és egészségügyi szakértők nem aggódnak azonban annyira az egészséges ételekben, például zöldségekben, gyümölcsökben, tejtermékekben és teljes kiőrlésű gabonában lévő cukor miatt. Csekély mennyiségű cukrot tartalmaznak (a legtöbb gyümölcs például csak 15 grammot adagonként) és más tápanyagokban is gazdagok, mint a rostok és a vitaminok. Ezek a hozzáadott vagy feldolgozott cukrot tartalmazó élelmiszerekből általában hiányoznak.
Minden cukor hatással van a szervezetedre, de nem egyforma gyorsasággal bomlanak le. Ez a folyamat a hozzáadott cukrok esetében a leggyorsabb, ami ingadozó vérnyomást idézhet elő.
Mi történik, ha túl sok hozzáadott cukrot eszel?
Rövid távon a túl sok hozzáadott cukor fogyasztásának mellékhatásai közé tartozik a koncentrálóképesség csökkenése és a hangulatváltozás. Felelősségre vonható még a pattanások és a bőr korai ráncosodása miatt is. Hosszú távon pedig gyulladást és súlynövekedést idézhet elő, de szív - és cukorbetegség kialakulásához is vezethet.
Hogyan ellenőrizheted a hozzáadott cukor mennyiségét?
Sokáig trükköztek a gyártók, hiszen a legtöbb élelmiszercímkén csak az adagban lévő cukormennyiséget tüntették fel, belefoglalva minden típusú cukrot. Az FDA 2016-os határozata óta azonban kötelesek feltűntetni, pontosan milyen cukrokból tevődik össze az adott étel.
A lényeg: minden cukor, akár természetes, akár hozzáadott, hasonlóan hat a szervezetedre. Próbáld meg korlátozni a hozzáadott cukrok mennyiségét, igyekezz, hogy napi 25 grammnál ne fogyassz többet és semmiképp ne azon görcsölj naphosszat, hogy mennyi cukrot tartalmaznak a gyümölcsök.