Ennyire egyszerű! 6 könnyű lépés az egészséges táplálkozásért
(– Én ezt nem hiszem el, kedves gazdám – puffog a kedvenc macskám, mikor meglátja, hogy csak a hagyományos macskakaját vettem neki. – Hol van a jammgyökérből készült, nyomelemekkel dúsított tápom? És ez itt! Ez csapvíz? Ezt te sem gondolhatod komolyan! Az alpesi forrásból származó vízesszenciánál én nem adom lejjebb. Most komolyan, meg akarsz mérgezni? Jobb, ha tudod, hogy előbb halok meg, mint hogy ilyen szemetet vigyek a szervezetembe!)
Ezeket láttad már?
Mindenkinek van legalább egy olyan ismerőse, aki egy csöppet talán túl sokat foglalkozik a táplálkozással, és folyton kényszert érez arra, hogy mindezt megossza veletek. Természetesen ezt nem röviden és velősen teszi, hanem órákon keresztül részletezve, hogy mit fogyaszt mivel, mindezt mikor és naponta hányszor.
Az igaz, hogy a túlsúly és elhízás korunk legfontosabb népbetegsége, és ezért nagy részben valóban az egészségtelen táplálkozás a felelős, de a fő probléma nem az, hogy nem eszünk elég tápiókát vagy algát, hanem ennél jóval elemibb. Íme, hat könnyen betartható tanács, amit mindenkinek érdemes megfogadni:
1. Törekedjetek arra, hogy mindennap egyetek főtt és nyers zöldségeket egyaránt. Nem kell ezt sem túlbonyolítani, főzzetek meg egy répát/brokklit/amit akartok, és öntsétek le olivaolajjal. Ennyi.
2. Fogyasszatok minél több teljes kiőrlésű terméket, még akkor is, ha nem annyira finomak vagy puhák.
3. Az édességfogyasztást csökkentsétek heti kettőre.
4. Vöröshúsok helyett inkább szárnyasokat válasszatok.
5. Fokozatosan csökkentsétek a bevitt cukor- és sómennyiségét.
6. A főétkezések közé iktassatok be egy-egy uzsonnát.
Értelemszerűen a helyzet nem ennyire egyszerű, mégis ha ezeket betartjátok, már nagyon sokat tettetek az egészségetekért. Jegyezzétek meg, hogy nincsenek tiltott élelmiszerek, csak tiltott mennyiségek. A másik fontos alapelv, hogy egyetek mindenből, tényleg, mert a szervezetnek ugyanúgy szüksége van szénhidrátokra, fehérjékre, zsírokra. Csak az arányokra figyeljetek.
Az egészséges táplálkozás természetesen nagyon fontos, így nem árt némi tudatosság, de semmiféleképpen se hagyjátok, hogy elhatalmasodjon rajtatok. Az étkezésekre való készülés, a bevásárlástól kezdve a főzésen és tálaláson át egészen az étkezésig jókedvűen kellene telnie, és bevallom, nem értem, hogyan is lehetne bármit is jószívűen elfogyasztani, ha előtte másfél órán át csatangoltál érte keresztül-kasul a városban. Érdemes az üzletekben, esetleg piacon található élelmiszerekből választani, hisz azok nemcsak frissek, hanem pénztárcakímélőek is.