Első számú közellenség: a transzzsírsav

2013. március 12.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az, hogy mit eszünk, persze, nagyon fontos, de éppoly fontos, hogy melyek azok az élelmiszerek, amelyeket kerülni kell. Az egyes számú közellenség a transzzsírsav, és ez a megfogalmazás igen helytálló, mert míg a legtöbb élelmiszer esetén lehet egy felső határt húzni, amely fölött már kimutathatók a káros következmények, ez nem ilyen nyilvánvaló a transzzsírok esetén. Itt nincsen semmiféle felső korlát, mert már a legkisebb mennyiségnél is bizonyított, hogy emelik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

(Cici csak ül itt az ölemben, miközben baljósan mosolyog.)
(– Mi van, Cickóka?)
(– Semmi – feleli, de a mosoly még mindig ott bujkál pofija sarkában.)
(Nem tudom megmagyarázni nektek, hogy miért, de rosszat sejtek. Ez a Cici valamire készül, és ez nagyon nem tetszik nekem.)


A "transz" előtag tulajdonképpen a zsírsav szerkezetére utal. A természetben előforduló zsírokban többnyire cisz-szerkezetet (a transz ellentéte) találunk, a transz-szerkezet inkább a mesterségesen előállított zsírok között jelenik meg nagyobb gyakoriságban. Általában az élelmiszerek feldolgozása során alakul ki, de a tehéntej természetes állapotában is tartalmaz transzzsírsavat. Ebből látszik, hogy nem lehet teljesen kiiktatni a táplálkozásunkból, így a lehető legkevesebbre kell törekedni.

Annyit érdemes tudni, hogy fő forrásuk a sütőipar és cukrászat, de megtalálhatók gyorséttermi ételekben, bizonyos típusú margarinokban (a leggyakrabban fogyasztott margarinokban csak nagyon alacsony mennyiségben), levesporokban, mikrohullámú pattogatott kukoricában, zsiradékban sütött ételekben (hasábburgonya) is.

Miután nem lehet teljesen kiiktatni őket, általánosan azt mondják, hogy a transz-zsírok bevitele nem haladhatja meg a napi 2 grammot. (A magyar lakosság ennek kétszeresét–háromszorosát fogyasztja). Sajnos Magyarországon nincsen korlátozva az élelmiszerek transzzsírsav tartalma, értéküket nem is kell feltüntetni a csomagoláson. Az olyan országokban, ahol viszont van korlátozás, ott jelentős mértékben csökkent a fogyasztása, és javultak az egészségügyi mutatók.

Hogy a gyártók mégis miért használják? A transzzsírsavak fokozzák az étel eltarthatóságát, és csökkentik a hűtési igényt. Az OÉTI honlapján le lehet tölteni egy listát, amelyen fel van tüntetve az egyes termékek transzzsírsavtartalma. Ez vegyes reakciókat váltott ki a listán szereplő cégekből. Annyit azért fontosnak tartok elmondani, hogy az OÉTI-nek egyáltalán nem érdeke, hogy rossz színben tüntesse fel az itt szereplő cégeket.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

Christina Aguilera egy szál bugyiban lépett a vörös szőnyegre, és elképesztően sikkesen viselte

Christina Aguilera egy szál bugyiban lépett a vörös szőnyegre, és elképesztően sikkesen viselte

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)