Első számú közellenség: a transzzsírsav
Az, hogy mit eszünk, persze, nagyon fontos, de éppoly fontos, hogy melyek azok az élelmiszerek, amelyeket kerülni kell. Az egyes számú közellenség a transzzsírsav, és ez a megfogalmazás igen helytálló, mert míg a legtöbb élelmiszer esetén lehet egy felső határt húzni, amely fölött már kimutathatók a káros következmények, ez nem ilyen nyilvánvaló a transzzsírok esetén. Itt nincsen semmiféle felső korlát, mert már a legkisebb mennyiségnél is bizonyított, hogy emelik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
Ezeket láttad már?
(Cici csak ül itt az ölemben, miközben baljósan mosolyog.)
(– Mi van, Cickóka?)
(– Semmi – feleli, de a mosoly még mindig ott bujkál pofija sarkában.)
(Nem tudom megmagyarázni nektek, hogy miért, de rosszat sejtek. Ez a Cici valamire készül, és ez nagyon nem tetszik nekem.)
A "transz" előtag tulajdonképpen a zsírsav szerkezetére utal. A természetben előforduló zsírokban többnyire cisz-szerkezetet (a transz ellentéte) találunk, a transz-szerkezet inkább a mesterségesen előállított zsírok között jelenik meg nagyobb gyakoriságban. Általában az élelmiszerek feldolgozása során alakul ki, de a tehéntej természetes állapotában is tartalmaz transzzsírsavat. Ebből látszik, hogy nem lehet teljesen kiiktatni a táplálkozásunkból, így a lehető legkevesebbre kell törekedni.
Annyit érdemes tudni, hogy fő forrásuk a sütőipar és cukrászat, de megtalálhatók gyorséttermi ételekben, bizonyos típusú margarinokban (a leggyakrabban fogyasztott margarinokban csak nagyon alacsony mennyiségben), levesporokban, mikrohullámú pattogatott kukoricában, zsiradékban sütött ételekben (hasábburgonya) is.
Miután nem lehet teljesen kiiktatni őket, általánosan azt mondják, hogy a transz-zsírok bevitele nem haladhatja meg a napi 2 grammot. (A magyar lakosság ennek kétszeresét–háromszorosát fogyasztja). Sajnos Magyarországon nincsen korlátozva az élelmiszerek transzzsírsav tartalma, értéküket nem is kell feltüntetni a csomagoláson. Az olyan országokban, ahol viszont van korlátozás, ott jelentős mértékben csökkent a fogyasztása, és javultak az egészségügyi mutatók.
Hogy a gyártók mégis miért használják? A transzzsírsavak fokozzák az étel eltarthatóságát, és csökkentik a hűtési igényt. Az OÉTI honlapján le lehet tölteni egy listát, amelyen fel van tüntetve az egyes termékek transzzsírsavtartalma. Ez vegyes reakciókat váltott ki a listán szereplő cégekből. Annyit azért fontosnak tartok elmondani, hogy az OÉTI-nek egyáltalán nem érdeke, hogy rossz színben tüntesse fel az itt szereplő cégeket.