Éljenek a sárgák!
Magyarországon a legnépszerűbb téli gyümölcsök a "sárgák": a mandarin, a narancs és a grépfrút. Lássuk, milyen előnyei és hátrányai vannak a fogyasztásuknak! Fő előnyük - amellett, hogy finomak - a magas vitamintartalom: egyetlen narancs például bőven fedezi a felnőtt ember napi C-vitamin-igényét. Lényeges napi szinten is érzékelhető szerepük az emésztés segítése, és nagyobb mennyiségben a vitalitás, az immunrendszer erősödésének érezhető hatása. (Persze fontos, de itt talán csak zárójelben említendő a rák elleni harcban betöltött szerepük is.) A grépfrút, magyaros - és szerintem nagyon jópofa - elnevezése szerint: citrancs ráadásul a fogyást is gyorsítja, tisztítja a májat, és a vérnyomáscsökkentést is elősegíti. Magában a citrancs tud a legkeserűbb lenni, de olykor a narancsok közül is kifoghatsz kevésbé édes változatot. A legjobb téli rituálé, ha beszerzel egy jó facsarógépet, és minden reggel lefacsarsz egy egész grépfrútot, egy narancsot meg egy-két mandarint: az így kapott kb. 3 deci folyadék finom, segít a reggeli felfrissülésben, és egész napra bőven biztosítja a vitaminigényedet. Erre pedig télidőben különösen nagy szükséged van. Egyetlen említhető hátrányuk az, hogy mivel frissen szüretelve csak néhány napig fogyaszthatók, utána megrohadnak, az exportra szánt gyümölcsöket vegyi úton tartósítják. Ezek persze megbízható és kipróbált eljárások, úgyhogy komoly félnivalód nincs miattuk, de ha zavar a tudat, kénytelen leszel beérni az almával. (Az is nagyon hasznos, nagyon kézenfekvő és olcsó megoldás, nemsokára írok róla itt.) Persze ezt a fontos vitaminforrást este, szórakozás közben is magadhoz veheted, mondjuk http://www.mindmegette.hu/mandarin-narancs-mix_2.recept x segítségével. Egészségedre!
Ezeket láttad már?