Egészségblogger a konyhában!- Mogyorós édeskömény
Nagy örömmel adunk hírt róla, hogy Egészségblog rovatunk szerzője, Pongor Vince mostantól nemcsak hasznos tanácsokkal lát el bennünket az egészséges életmóddal, egészségmegőrzéssel kapcsolatban, de szuperegészséges receptjeit is megosztja velünk! Hétfőnként jön egészségblogunk extra kiadása, kíváncsian várjuk, Cici mit szól az egzotikus ételekhez! Tartsatok velünk!
Ezeket láttad már?
Elég sokat szemeztem az édesköménnyel, amikor még el sem tudtam képzelni, hogy mire való. Aztán egyszer vettem a fáradságot, és elolvastam a nevét. Édeskömény. Hát, ezután sem nyerte el a tetszésemet. Kettőnk bizalmatlan viszonya egészen addig tartott, amíg rá nem bukkantam egy receptre, és erőt nem vettem magamon. A zöldség maga ízlett, csak a hozzá való öntet nem, ezért is találtam ki egy másikat helyette. Ezt az előételt nagyon könnyű elkészíteni, mégis a végeredmény látványos, ezért is szeretem annyira.
Hozzávalók 2 személyre:
1 édesköménygumó
2 ek sótlan földimogyoró
olivaolaj
fél citrom lereszelt héja
Első lépésben távolítsuk el az édeskömény szárán lévő, leginkább kaporra hasonlító szálakat, aprítsuk fel, és tegyük félre a tálaláshoz.
Az édesköményt vágjuk fel négy gerezdre, öntözzük meg egy kevés olajjal, majd tegyük be a 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 20 percre. Én akkor szoktam kivenni, mikor a felszínük helyenként barnára pirult, és a rétegei kissé szétnyíltak.
Az öntet elkészítéséhez zúzzuk össze a mogyorót, és öntsük fel egy kevés olivaolajjal. Nem kell sok. Én úgy szeretem, ha az állaga olyan, mint a méznek. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Tálaláskor támasszunk egymásnak két gerezd édesköményt, kanalazzuk rá az öntetet, szórjuk meg az előzőleg félretett és felaprított szárrészekkel, végül reszeljünk rá egy kevés citromhéjat. Ügyeljetek arra, hogy a citromhéj fehér részét ne reszeljétek le, mert elég keserű, és képes elrontani mindent.
Jó étvágyat hozzá!