Egészségblog: Mindent a fehérjékről
A hó tétován szálingózik, az aludni készülő város álláig felhúzza frissen hullott fehér takaróját, míg Cici itt ül a radiátoron és a szokásos megvető pillantásával méreget. Amióta elolvasta a róla szóló bejegyzést, amelyben igazságtalanul csúnyának neveztem, nem hajlandó hozzám szólni. Egész nap csak mérgesen bámul ki a fejéből, és nem szól semmit.
Ezeket láttad már?
Mit tudtunk meg eddig a fehérjékről? A makrotápanyagok egyik csoportját alkotják. A napi energiaszükséglet 10-15%-át fehérjékből kell fedezni. Bár még nem beszéltünk a kalóriákról, annyit tudni kell, hogy egy gramm fehérje elégetéséből ugyanannyi energia szabadul fel, mint egy gramm szénhidrát esetén (4kcal/g). Ez az érték lényegesen magasabb a zsíroknál (9kcal/g).
De mik is a fehérjék? A fehérjék tulajdonképpen a szervezet szöveteinek építőkövei. Az emberi test 15%-a fehérjéből épül fel. Aminosavakból…
Térjünk vissza a lényegre. Az étkezéssel bevitt fehérjéket a szervezett elemeire bontja, amelyekből építőtéglaként saját fehérjéket képez. A fehérjék alapegységei az aminosavak, összesen körülbelül 20 ilyen aminosav létezik. A testünk ebből kilencet nem képes előállítani saját magának, tehát külső bevitelre szorul. Ezeket nevezzük esszenciális aminosavaknak.
A teljesség kedvéért felsorolom ezeket, hátha az olvasók között szerepel olyan egészségperverz, aki utána akar nézni ezeknek. Tehát, a kilenc esszenciális aminosav a következő: hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofán, valin. Én személy szerint sohasem tudtam megtanulni ezeket a vizsgára, mindig kifelejtettem egyet.
A fehérjéknek két alcsoportja van. Az elsőrendű fehérjék valamennyi esszenciális aminosavat tartalmazzák. Ilyenek az állati fehérjék, mint a tojás, tej, húsok és halak. A másodrendű fehérjék ezzel szemben hiányosak az esszenciális aminosavak tekintetében. Ilyenek a növényi fehérjék többsége. A vegetáriánusoknak erre külön oda kell figyelniük. Úgy kell párosítaniuk az élelmiszereket (pl. rizs+borsó), hogy valamennyi esszenciális aminosav képviselve legyen. De erről majd később lesz szó.
Szóval, ma megtudtuk, hogy mik is a fehérjék, miből épülnek fel, és miért fontosak, illetve ismét bebizonyosodott, hogy a legideálisabb táplálkozás a vegyes táplálkozás, mert akkor valamennyi tápanyag biztosított. Jövő heti bejegyzésemben a rettegett zsírokról lesz szó, így mindenkit szépen kérek, hogy kösse fel a gatyáját, vagy szoknyáját, esetleg cicanadrágját, vagy ami épp rajtatok lesz.