Carbonara - az egészséges verzió
A mosogatás az utolsó dolog, amire gondolni tudok egy hosszú nap után, így ilyenkor előszeretettel készítek nagyon egyszerű, de annál finomabb tésztás ételeket.
Ezeket láttad már?
Ezeket a fogásokat valóban könnyű összedobni, azonban egy dologra mindenféleképpen figyeljetek, méghozzá a tészta előállításához használt liszt típusára. Lehetőleg durumlisztből készüljön, mert az egyéb fajtákhoz képest alacsonyabb a glikémiás indexe, tehát kisebb mértékben emeli meg a vér inzulinszintjét. Ez nagyon lényeges. Másrészt a carbonarát nem tejszínnel készítik. Az étel nélküle nemhogy könnyedebb lesz, hanem lényegesen olcsóbb és valamivel egészségesebb is. Csak harmadrészt jegyzem meg, hogy az eredeti receptben pofasonka és pecorino szerepel, amiket az egyszerűség kedvéért baconnal és parmezánnal szoktam helyettesíteni.
Hozzávalók 2 személyre:
250g spagetti
4 szelet bacon
4db tojás
reszelt parmezán
őrölt bors
A spagettihez feltesszük a vizet főni. Bőven szórjunk bele sót, ne féljünk attól, hogy esetleg elsózzuk, mert a tészta csak egy adott mennyiségű sót képes felvenni. Olajat pedig semmiféleképpen se öntsünk a vízbe.
Mialatt a víz felforr, felaprítjuk a bacont, és ropogósra pirítjuk, majd kitesszük egy tányérra, hogy leitassuk a fölösleges zsírt.
A tojások közül kettőt teljesen felhasználunk, a másik kettőnek csak a sárgája kell. Miután összeöntöttük őket, kissé felverjük.
Ha a víz felforrt, megfőzzük a tésztát, leszűrjük, majd visszatesszük a lábosba, és rögtön ráöntjük a tojást. Gyors mozdulatokkal addig kavargatjuk, míg kicsit lehűl. Ha a tojás összecsomósodik, akkor az azt jelenti, hogy a tészta túl forró volt, vagy nem kevertük elég gyorsan, de ez nem változtat az étel ízén. Ezután meghintjük az egészet egy marék parmezánnal, megszórjuk nagyon sok (lehetőleg frissen) őrölt borssal, rádobjuk a bacont, végül alaposan átforgatjuk.
Ha túl soknak ítéljük a tojást, adjunk hozzá még egy kevés parmezánt, hogy felszívja. Tálaláskor ízlés szerint szórhatunk rá pirított bacont, parmezánt vagy borsot.