Boldog transzzsírmentes napokat!
(Cici már egy ideje nem mutatkozik, így aggódva elindulok megkeresni. Alig telik el néhány másodperc, mikor meghallom Cici hangját az udvarról, aki egy kis pénz reményében már megint valami teljesen felesleges holmit akar rásózni a járókelőkre.)
(– Boldog transzzsírsav-mentes napot mindenkinek! – kiáltja a macskám boldogan. – Vegyenek áthúzott péksüteményt ábrázoló kitűzőt, nemzeti színű lobogót! Jöjjenek, vásároljanak és fizessenek, de mindenekelőtt ünnepeljenek!)
(Most az egyszer nem fogok rászólni, mert én is osztozom az ünnepi hangulatában. Még az is megeshet, hogy veszek tőle egy kitűzőt, hogy méltó módon megünnepelhessem a transzzsírsav-mentes napot.)
Ezeket láttad már?
Egy megelőző szakorvosnak készülő számára nincs is szebb nap, mint 2015. február 18-a, amikor is végre érvénybe lépett a termékek transzzsírsav-tartalmát szabályozó rendelet. Ennek hatására négy százalék alá fog esni az egészség szempontjából kifogásolt termékek száma, másrészt körülbelül évi háromezerrel, de egyesek szerint akár hatezerrel fog csökkenni a halálozás.
Dánia volt az egyik első olyan ország, amely hozzánk hasonló módon korlátozta az élelmiszerek transzzsírsav-tartalmát, aminek hatására drámaian javulni kezdett a szív- és érrendszeri betegségek alakulása. És végre Magyarországon is érvénybe lépett a rendelet. A kutatások szerint napi 5g transzzsírsav fogyasztása 25%-kal emeli meg a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Egyes becslések szerint a magyarok eddig átlagosan 6,5g (de akár 15g) transzzsírsavat vittek be a szervezetükbe, ami nem kis szám.
A transzzsírsavval az a helyzet, hogy még ha csak minimális mennyiséget is eszünk belőle, már az is megemeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának valószínűségét, így ez az intézkedés önmagában üdvözülendő, de még nem iktatja ki teljes egészében a veszélyt. A termékek között a legproblémásabbak általában az előre elkészített pékáruk, a különböző előrecsomagolt cukrászati termékek vagy a silány minőségű csokoládék és tortabevonók. A reklámok tanulsága szerint mikor az embernek nincs ideje rendesen étkezni, mi lehetne jobb, mint bedobni egy croissant-t, ugye? Pedig van jobb. Az igazat megvallva, egy transzzsírsav-tartalmú élelmiszernél szinte bármi jobb.
Szóval, ha legközelebb megéheznétek, inkább egy zsírral vastagon megkent, fehér lisztből készült kenyeret egyetek, mint egy ilyen péksüteményt. Már ha szeretitek a zsíros kenyeret, ahogy például én. Ezt a véleményt nemcsak magánemberként, hanem orvosként is tartom, mert ne feledjétek, transzzsírsavból nem lehet elég keveset fogyasztani.