A veszélyes hús

2013. augusztus 8.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az élelmiszerbiztonság egyik fontos eleme, hogy az élelmiszerek szennyezésmentessége megmaradjon a szántóföldektől egészen az étkezőasztalig. Ez a vezérelv, amely sajnos nem minden esetben valósul meg. Az élelmiszerláncban hangsúlyt kell fektetni az ételek megfelelő előkészítésére is. Különösen ügyelni kell a biztonságra akkor, ha nyers hússal dolgozunk.

(Cici nem rég egy hatalmas ajándékcsomagot kapott. Van benne minden, virágcsokor, csokoládé és bonbon, szappan, illatos gyertya, még két pár extrakicsi fürdőpapucs is. Hiába faggattam Cicit, nem árulja el kitől kapta, így a rejtély továbbra is megoldatlan marad. Egyszer mintha olyasmit mondott volna, hogy egy hódolója küldte, de én ezt nem veszem be. Mégis ki szereti ezt a macskát?)

Bár sokan nyersen is fogyasztanak húst, ez nem feltétlenül veszélytelen, és a nem megfelelő gondossággal, illetve oda nem figyeléssel a veszély növekedhet. A következőkben leírtak a tapasztaltabb háziasszonyok számára triviális lehet, így ez a bejegyzés leginkább azoknak szól, akik most alakítják ki háztartásukat.

Néhány apró javaslat betartásával sokat tehetünk a higiénikusabb előkészületekért. Ahhoz, hogy a nyers hús ne szennyezze be az egyéb élelmiszereket, célszerű külön vágódeszkát beszerezni. Minimum kettő ajánlott, tehát egy a nyers húsoknak, és egy minden egyéb élelmiszer feldolgozásához. Mások hármat ajánlanak, a harmadikat a zöldségek számára, azok esetleges földdel történő szennyeződése miatt. Természetesen a főtt vagy sült hús már nem minősül nyers húsnak, ezt vágódeszka használatakor vegyétek figyelembe.

Van, aki azt mondja, hogy a kések esetében is a fenti elvet kell követni. Aki ezt nem hajlandó betartani, mindenféleképpen figyeljen arra, hogy mindig mossa el a kérdéses eszközt, ha áttér az egyéb élelmiszerekre, különösen akkor, ha azok nyersen kerülnek fogyasztásra (pl. friss zöldségek a salátához, kenyér vagy felvágottak).

Ez mind igaz a kezünkre is. Itt a szakemberek nem ajánlják, hogy növesszünk még két kezet, miután ez a tudomány jelen állása szerint éppenséggel lehetetlen, így csak az alapos, szappanos kézmosás marad. Mindig mossuk meg a kezünket, miután nyers húshoz értünk, ez nagyon fontos.

(– Lehet egy közbevetésem? – kérdezi Cici feltűnően előzékenyen. Gyanakodva megadom neki a szót. – Ha valaki nagyon jó minőségű, értékálló vágódeszkákat vagy konyhai eszközöket akar beszerezni, és a legjobb minőséget keresi a legkedvezőbb áron, akkor én a következő márkát ajánl…)
(– Cici! Elhallgass! Ez nem a reklám helye. De most már legalább világos, hogy kitől kaptad azt az átkozott ajándékcsomagot.)
(– Na és aztán? – feleli Cici értetlenkedve – Médiaszemélyiség lettem, nekem is meg kell élnem valamiből.)

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

„Bármi megtörténhet!” - Ismerd meg  Fllozz bemutatkozó dalait!

„Bármi megtörténhet!” - Ismerd meg Fllozz bemutatkozó dalait!

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)