5 tévhit a gluténmentességről, amivel jó, ha tisztában vagy
Nincs nehezebb, mint egy gluténérzékeny rokont megvendégelni, pláne karácsonykor, hiszen mit ér az ünnep bejgli és süti nélkül. A jó hír, hogy a gluténmentes vendégvárás egyszerűbb, mint gondolnánk, viszont van pár tévhit, amit ideje lerombolni, mielőtt nekilátunk a vacsorának. Mivel a gluténérzékenység egyre több családban jelent problémát az ünnepi asztaloknál, az Ed.Haas összegyűjtötte a leggyakoribb tévhiteket és a legjobb ünnepi megoldásokat, melyeknek köszönhetően kompromisszumok nélkül süthetünk-főzhetünk gluténmentesen.
Ezeket láttad már?
Gluténérzékenyek Titkos Társasága
Ha nem éled, nem tudhatod! Mintha a gluténérzékenyek egy titkos szekta tagjai lennének, és a nem beavatottak nem tudhatják, hogy kell egy mentes ételnek nekifogni; sőt az erről való Tudás vetekszik az emelt szintű atomfizikával. Ez szerencsére nem így van, hiszen rengeteg hétköznapi étel önmagában gluténmentes. Sőt a hagyományos karácsonyi menüben szereplő fogások egy része is ilyen. A halászlé, a töltött káposzta, bármilyen sült hús vagy hal és a köretek nagy része, például a rizs és a krumpli sem tartalmaz glutént, tehát az egész család fogyaszthatja. Persze a halászlé esetében hanyagoljuk a tésztát és a halat se forgassuk paprikás lisztbe, de a hagyományos magyar ételek egy része, mint a rakott- és paprikáskrumpli valójában a gluténmentes étkezésben is szerepel. A keresztszennyeződésre ettől függetlenül figyelni kell persze.
Péksütemények tiltólistán
A kenyér és a péksütemények sarkalatos pontjai a gluténmentes diétának. Sajnos akármennyire próbálkozunk, a búzalisztes fehérkenyér állagát nem tudjuk elérni mentes lisztkeverékekkel. Mivel a glutén egy szerkezetalakító fehérje, a hiánya nagyban befolyásolja a mentes pékáruk állagát és minőségét. Azért kétségbeesni nem kell, lehet a gluténmentes kenyér is nagyon finom, de nem a kenyérsütéssel érdemes elsőre próbálkozni. Ha mégis nekiállnánk, járjunk utána, milyen gluténmentes lisztekre van szükségünk az ehető eredményhez.
Egy falat nem árt!
Mit kell finnyáskodni, egy falattól nem halsz meg… Igen, csakhogy a gluténérzékenység nem egyenlő azzal, hogy válogatós vagy. Ez egy autoimmun betegség, amelyre csak a 100%-os, életen át tartó diéta nyújt megoldást. Egy gluténérzékeny szervezete számára a legkisebb szennyeződés is durva tünetekkel és hosszútávon komoly egészségügyi kockázattal járhat! Figyeljünk rá, hogy a gluténmentes ételeket mindig külön készítsük el, mindig külön kezeljük, ne tegyük egy tálba például a zsemlemorzsás és a kukoricalisztes rántotthúst, mert azt már nem fogyaszthatja egy gluténérzékeny. Ha neki főzünk, a legjobb, ha az egész menüt gluténmentesre tervezzük, hiszen így kerülhetjük el a legkönnyebben a keresztszennyeződést és megkönnyítjük saját dolgunkat is.
Fogyózom, ezért vagyok gluténmentes diétán
Ismerjük a divat-gluténmentességet, és a fogyókúrázók tévedését. Önmagában az, hogy egy termék gluténmentes még messze nem jelenti azt, hogy egészséges is. Mivel a glutén hiánya befolyásolja az állagot és a tésztaszerkezetet, nagyon sok gluténmentes termék tartalmaz több cukrot vagy hozzáadott zsiradékot a megfelelő állag elérése érdekében, ezért is jobb, ha magad készíted. A gluténmentes lisztek szénhidráttartalma a legtöbb esetben hasonló a búzalisztéhez, ugyanúgy finomított, gyorsan felszívódó szénhidrátok. Természetesen gluténérzékenyként a mentes diéta szükségszerű, és lehet egészséges étrendet követni glutén nélkül is, de önmagában a gluténmentesség nem jelenti, hogy egy termék egészséges.
Ha további infókat szeretnél a gluténmentes sütésről, látogass erre az oldalra.