Végre finom a vegán burger, és te is el tudod készíteni!
A húsmentességre és növényi fehérje fogyasztásra épülő, népszerű fogyasztói trendekre és az egyre növekvő igényekre reagálva fejlesztette ki a Nestlé változatos növényi alapú Garden Gourmet termékcsaládját.
Ezeket láttad már?
Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, többségében növényi élelmiszereken alapuló étrendek képesek a szervezet számára elengedhetetlen tápanyagokat biztosítani, de emellett fontos szerepe van a tudatos táplálkozás összeállításának is. Talán emiatt nő itthon is a fogyasztói tudatosság: a magyarok 34%-a rendszeresen fogyaszt növényi alapú ételeket, további 7%-uk pedig szeretne úgy változtatni a jövőben étkezési szokásain, hogy kevesebb hús kerüljön a tányérjára. A megkérdezettek előszeretettel próbálnak ki új növényi alapú húsalternatívákkal is: az elmúlt félévben 37%-uk vásárolt ilyen terméket. (Az NRC által 2020. októberén végzett kutatás a 18-65 éves hazai lakosság körében, 1000 fős mintán)
Mit érdemes tudni a Garden Gourmet termékcsaládról?
A fogyasztói trendre és igényekre reagálva a Nestlé Magyarországon is bevezette Garden Gourmet termékcsaládját, mely a növényi alapú alternatívák izgalmas választékát kínálja vegánoknak, vegetáriánusoknak és flexitáriánusoknak egyaránt. A különböző növényi burgerek, grillezett falatkák, zöldséggolyók és egyéb finomságok tökéletesek főételek részeként, de kiváló kiegészítői lehetnek tésztáknak, salátáknak is. A hűtőpultokban található, növényi alapú termékek többsége szójából és búzagluténből készül.
„A vegán és a vegetáriánus étrend mellett egyre elterjedtebb az úgynevezett flexitáriánus táplálkozás, ami előtérbe helyezi a növényi eredetű élelmiszerek, zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, gabonafélék, olajosmagvak fogyasztását, ugyanakkor lehetőséget ad az állati eredetű alapanyagok mértékletes fogyasztására is. Érdekes adat, hogy a magyar lakosság 10%-a például tudatosan flexitáriánus étrendet folytat, és a tavalyi évhez képest nőtt is az arányuk.1” – magyarázza Sárga Diána, a Nestlé Hungária dietetikusa.
„A legfrissebb tanulmányok szerint az élelmiszertermeléshez globálisan köthető összes üvegházhatású gáz kibocsátást tekintve az állati-eredetű termékekhez köthető kibocsátás (ideértve a takarmánynövények termesztését is) kétszerese lehet a növényi-alapú termékekének. A kibocsátás csökkentéséhez jelentősen hozzájárulhatna, ha áttérnénk a kevesebb húst és állati eredetű élelmiszert tartalmazó étrendre, és növelnénk a növényi eredetű élelmiszerek fogyasztását, ugyanakkor szükséges átgondolnunk és átalakítanunk a jelenlegi élelmiszertermelési és előállítási rendszerek működését is. ” – magyarázza Hőgyész Anna, a Nestlé Hungária fenntarthatósági szakértője.
A Garden Gourmet termékcsalád minden tagja növényi fehérjében gazdag, kitűnő rostforrás, melyek kreatív és ízletes lehetőséget kínálnak mindazok számára, akik szívesen megkóstolnák kedvenc hamburgerjüket, lasagnéjukat vagy éppen kipróbálnák a mexikói tacost vegán vagy vegetáriánus formában.
Recept: Vegán Burger Aioli-val
Egy burger mindig remek ötlet! Most próbáld ki a vegán változatot különleges aioli mártással és egy különleges körettel!
Nehézségi fok: Közepes
40 perc főzési idő 4 főre
Hozzávalók: 2 csomag Garden Gourmet Sensational Burger, 100 ml csicseriborsó konzerv leve, 2 kiskanál mustár, 1 evőkanál citromlé, 600 g burgonya, 1 db piros kaliforniai paprika, 1/2 cukkini, 1 db lilahagyma, 1/2 padlizsán, 3 db paradicsom, só, bors 3 gerezd fokhagyma 1 evőkanál rozmaring 1 evőkanál kakukkfű 1 db saláta levél (választható) napraforgóolaj
Elkészítés: Először készítsd el az aioli mártást. Egy tálban a csicseriborsó levét (60 ml) keverd össze egy fél citrom levével, két apróra vágott fokhagymagerezddel és egy kiskanál mustárral. Kézi mixerrel keverd addig, amíg habos nem lesz. Add hozzá az olajat (250 ml), és keverd majonéz állagúra. Sózd, borsozd.
A különleges köret elkészítéséhez először melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Vágd le a burgonya két végét és vastagon hámozd a héját. A meghámozott burgonyákat tedd vízbe későbbi felhasználáshoz (maximum 2 napig). Alaposan mosd meg a burgonyahéjakat. Önts egy nagy serpenyőbe egy centi magasan napraforgóolajat, és forrósítsd fel. Süsd ropogósra és aranybarnára a burgonyahéjakat, szedd konyhai papírtörlőre. Rendezd őket el egy tepsiben, kakukkfüvet és rozmaringot szórj rá, majd az előremelegített sütőben 5-8 percig süsd. Ha készre sült, megsózzuk. A ratatouille elkészítéséhez vágd apró kockákra a kaliforniai paprikát, a cukkinit, a padlizsánt, a lilahagymát és a paradicsomot. Kevés olajban süsd ki a zöldségkockákat. Ha elkészült, tedd hozzá a paradicsomot, sózd, borsozd. Add hozzá a kakukkfüvet és a rozmaringot. Utolsó lépésként a csomagoláson található elkészítési javaslatok szerint süsd meg a Garden Gourmet Sensational Burgert.
PLUSZ EGY TIPP: A maradék csicseriborsó a hűtőben legalább két napig eltartható. Készülhet belőle humusz - amit akár le is fagyaszthatsz - vagy saláta, például főtt céklával, kapribogyóval, kaporral, Garden Gourmet Zöldséggolyókkal vagy Grillezett Falatokkal.
Kalóriatartalom: 522.3 Kcal 2185.0 KJ Szénhidrát: 31.0% 40.9 g Fehérje: 16.0% 22.2 g Zsír: 53.0% 30.5 g A napi ajánlott 2000 kalória 26%-át fedezi az étel. Makrotápanyag: Zsír: 30.5 g Szénhidrát: 40.9 g Fehérje: 22.2 g