Ezt az 5 ételt edd újév napján, hogy szerencséd legyen
Rengetegen vannak olyanok, akik újévkor a szerencse reményében egy nagy tál lencsét tesznek le az asztalra, de gondoltad volna, hogy azon túl is még mennyi finomsággal vonzhatod be a szerencsédet 2023-ra? Két fogadalomtétel között készítsd el őket!
Ezeket láttad már?
Az ünnepi időszakok tele vannak régi hagyományokkal, ezek közül pedig természetesen újév napja sem kivétel. Nem számít, honnan származol, sokan úgy gondolják, hogy amit január 1-jén teszel, az megadhatja az alaphangot az egész elkövetkezendő évedhez. Bizonyára te is hallottad már, hogy az anyagi jólét reményében sokan lencsével köszöntik az újévet, de messze nem ez az egyetlen étel, amely bőséget hozhat.
Holland fánk
Ez a klasszikus holland finomság egy mazsolával vagy ribizlivel töltött kis tésztagolyó, amelyet serpenyőben, forró olajban sütnek ki, ezután pedig bőségesen meghintik porcukorral. Ha esetleg nem rajongsz a mazsoláért és a ribizliért sem, akkor az édességet a tésztába kevert egyéb hozzávalókkal (például fahéjjal vagy almadarabokkal) is nyugodtan elkészítheted, a remélt szerencse nem fog kárba vészni. Amennyiben pedig még tovább szeretnéd fokozni az ízélményt, néhány korty pezsgőt is igyál hozzá.
Gránátalma
A gránátalma több okból is a szerencse jelképének számít Törökországban. Míg gazdag vörös árnyalatai az emberi szívet, az életet és a termékenységet, addig gömbölyű magjai a jólétet szimbolizálják, gyógyászati tulajdonságai pedig az egészséget jelképezik. Bár igazi vitaminbomba, és finom is, a hiedelmek szerint még csak nem is kell feltétlenül enni a lédús gyümölcsből ahhoz, hogy szerencsét hozzon. Ez akár úgy is elérhető, ha az otthonunk előtt széttörjük, de mivel tényleg roppant egészséges és értékes gyümölcsről van szó, jobb, ha így vagy úgy, de elfogyasztjuk.
Tamale
A tamale egy hagyományos mexikói étel, amelyet hússal, sajttal és még megannyi tetszőleges finomsággal töltött kukorica tésztából készítenek, majd banánlevélbe vagy kukoricahéjba csomagolják. Bár a tamalét egész évben és a legtöbb különleges eseményükön is fogyasztják a mexikóiak, az ünnepi időszakban még nagyobb jelentősége van. A családok gyakran összegyűlnek tamalét készíteni, és mindenki megkapja az elkészítési folyamat egy-egy lépését. Alapvetően egyébként egy egyszerűen elkészíthető ételről van szó, így ha még soha nem készítettél hasonlót sem, akkor is bátran kipróbálhatod.
Hosszú tészta
Kínában, Japánban és más ázsiai országokban újév napján és holdújévkor szokás hosszú tésztát enni, ami a hosszú élettartamot jelképezi. Elnevezése hagyományosan csak Long Life Noodles, és a lényeg, hogy az elkészítés során egyszer sem szabad eltörni vagy bármilyen módon megtörni a tésztát. Ehhez a szokáshoz te is könnyen csatlakozhatsz egy csomag hosszú tésztával (nem baj, ha nem ázsiai), feltétnek pedig gyakorlatilag bármelyik kedvelt tésztaszószodat választhatod, de például zöldségek, tofu, marhahús vagy tenger gyümölcsei is kerülhetnek rá.
Kukoricakenyér
Az Amerikai Egyesült Államokban egész évben kedvelt kukoricakenyér az ország déli részén különösen nagy becsben tartott újévi csemegének számít. Ennek oka, hogy a színe az aranyéra emlékeztet. Az extra szerencse érdekében egyesek egész kukoricaszemeket is adnak a tésztájához, mivel azok az aranyrögöket szimbolizálják. Ha újévkor egy kis házi kenyérre vágysz, akkor a kukoricakenyeret is nyugodtan számításba veheted, hiszen a hagyományok szerint az egész éves anyagi biztonságodat segítheted elő vele.
Forrás: bhg.com, womansday.com