Tuti kalácsrecept későn ébredőknek
Ez a kalács biztosan a húsvéti asztal dísze lesz. Szerencsére nemcsak szép, hanem finom is. Ne aggódj, még nem késő elkészíteni!
Ezeket láttad már?
Sonkás fonott kalács
Hozzávalók kb. 10 szelethez: 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 1 mokkáskanál cukor, 2 dl langyos tej, 2 tojás + 1 tojás a kenéshez, 1 mokkáskanál só, 5 dkg olvasztott vaj, 20 dkg szeletelt sonka (gépsonka), 2 evőkanál fekete szezámmag a tetejére
Így készítsd el:
Szitáld a tésztához a lisztet egy tálba, készíts mélyedést a közepébe, morzsold bele az élesztőt, szórd rá a cukrot és öntsd rá a tejet. Pihentesd letakarva tíz percig, ezután add hozz a tojást, a sót, alaposan dagaszd össze. Keleszd letakarva meleg helyen, míg a duplájára nem dagad. Kelesztés után borítsd a tésztát egy lisztezett deszkára, vágd három részre és gyúrd át. Takard le a cipókat és pihentesd további negyedórát. Ezután mind a három részt nyújtsd harminc centi hosszú, tíz centi széles téglalappá, kend le olvasztott vajjal és rakd rá a sonkaszeleteket. Tekerd össze a tésztákat hosszú rúddá, majd hármas fonással fond egybe. Ezután melegítsd elő a sütőt 180 fokra, bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, fektesd rá a fonatot. Kend meg felvert tojással, szórd meg fekete szezámmaggal és süsd sütőben 30-40 perc alatt készre.
Elkészítési idő: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 szelet: 305 kcal