Töltsd le a Karantén Kantin digitális szakácskönyvet és jótékonykodj!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Példátlan és önzetlen összefogással született meg a Karantén Kantin – egy szakácskönyv mindenkiért című kötet, a magyar médiában szereplő és elismert húsz séf és gasztronómiai szakember (Fördős Zé, Sárközi Ákos, Rácz Jenő, Gáspár Bea, Wossala Rozina, Krausz Gábor, Wolf András, Vomberg Frigyes, Gianni Annoni, Havas Dóra, Marton Adrienn, Pataky Peti, Kovács Lázár, Bernáth József, Steiner Kristóf, Lakatos Márk, Vajda Pierre, Rákóczi Feri, Jókuti András, Mautner Zsófi) digitális receptgyűjteménye. Képletes adományért cserébe a száz oldalas, negyven receptet tartalmazó, nívós szakácskönyv letölthető, ezzel támogatva a frontvonalon dolgozó orvosok és nővérek élelmiszercsomagokkal való ellátását. Az első cél már teljesült is: a Rókus karanténkórház százhúsz dolgozójának küldtek húsvéti csomagokat. A csapat következő célkitűzése: minimum ötszáz anyák napi csomag az egészségügyi dolgozóknak és anyaotthonokba. A könyvet a feliratos tányérjairól ismert Hitka Viktória képzőművész tervezte, rekordidő alatt állítva össze egy nívós kötetet. A szakácsok ezzel az összefogásukkal szeretnének hangot adni annak, hogy mennyire nagyra becsülik az orvosok és nővérek helytállását ebben a nehéz helyzetben, és hogy ebben a bizonytalan időszakban milyen fontos számukra is az "együtt" kifejezés valódi tartalma. A projekt alapítványi partnere a segítő munkában óriási tapasztalattal bíró Budapest Bike Maffia, a támogatások így a leginkább nélkülöző embereknek is segítenek.

A témában Wossala Rozinával gasztroguruval, a Bestia Étterem társalapítójával, beszélgettünk, akinek két finom receptjét is megtalálod a könyvben.

Mi a Karantén Kantin fő üzenete?

Az ötlet Mautner Zsófi rendkívül kreatív gasztrokolléga fejéből pattant ki, abból kiindulva, hogy a helyzet miatt kialakult sok "lébecoló" sztárséf talán most kapható egy olyan összefogásra, amit jótékony cél vezérel. A Karantén Kantin digitális receptkönyvbe a hazai gasztronómiában legnépszerűbben mozgó szakemberek adtak egy-egy receptet, Hitka Viki képzőművész pedig a könyv dizájnját tervezte meg. A cél az volt, hogy a könyv megvásárlásából befolyt összeget szociális és egészségügyi dolgozók étkeztetésére fordítsuk. Az ételeket a séfek által ajánlott éttermek készítik el és a Budapest Bike Maffia segítségével juttatjuk el a különböző szervezetekhez.

Mit szóltál, amikor felkértek, hogy szerepelj a könyvben?

Nagyon örültem és végre hasznosnak érezhettem magamat, hogy egy jó ügyért csatlakozhatok a fantasztikus kollégáim mellé. Tudni kell, hogy előtte egy öthetesre nyúló perui útról tértem haza, ahol gyakorlatilag karanténban ragadtam és végül nagyon kacifántos úton sikerült érkeztem meg, így külön öröm volt a felkérés. Olyan nevek vannak ebben a könyvben felsorakoztatva, akikre mindannyian büszkék vagyunk, most vállvetve egymást segítve összefoghatunk egy közös ügy érdekében. Megtisztelve érezem magamat, hogy részt vehettem ebben a projektben.

Mi volt a fő szempont, ami alapján kitaláltad, mi lesz az a két étel, amit ajánlani fogsz a könyvben?

Két szempont volt számomra nagyon fontos. Az egyik, hogy ezek mindenki számára elkészíthető, akár maradékokból összedobható ételek legyenek, melyek alapanyagai általában megtalálhatóak mindenki spájzban. Másrészt szerettem volna, ha olyan receptet adok, ami a Bestia étterem vendégeinek is nagy kedvence. Így esett a választás a sajtos makarónira és a Bestrami szendvicsre, amit kicsit az újragondoltam, így az otthoni elkészítéshez még könnyebb elkészítési módszerrel található a könyvben.

Nagy rajongója vagy te is ennek a két ételnek?

Mindkettő elég kiadós étel és mivel nagyon figyelek arra, hogy mi kerül a tányéromra, nem engedhetem meg magamnak, hogy minden nap hasonló ételeket egyek. Persze a csaló napokon, biztos, hogy valamelyik ott van az étkezéseim között. A mac'n'cheest például egy fokkal könnyebb verzióban, rizstésztával szoktam elkészíteni. Ha Bestrami szendvicset eszek számomra felér egy ünnepnappal.

Hogy éled meg a karantén időszakot?

Van egy alapvető aggodalom bennem, de azt gondolom ez mindenkire jellemző, aki a vendéglátásban dolgozik. Ne lehet megjósolni, mikor fog minden helyreállni. Abban a pillanatban viszont, ahogy elengedi az ember ezt a szorongást, új dolgokra koncentrálok és próbálok optimista maradni. Még aktívabb lettem az Instagramon, egyre többen főznek velem és osztják meg velem, hogy éppen elkészítették valamelyik receptemet. A főzés mellett rengeteget sportolok. Ahhoz, hogy aktív tudj maradni, el kell kezdeni tudatosan figyelni magunkra, amihez nem csak a tudatos étkezés, hanem az aktív sportolás is hozzátartozik. Ez a változás lehetőséget ad, hogy rájöjjünk mennyire fontos az egészségünk.

Akik követik a mindennapjaidat észre vehették, hogy az utóbbi időben hatalmas külső változáson mentél keresztül.

Egy bő éve határoztam el, hogy szeretnék változtatni és azóta rendkívüli módon érzem ennek a változásnak a hatását. Sokkal kevesebb húst eszem, bár nem lettem vegetáriánus. Nagyon ritkán eszem, viszont ilyenkor nagyon megválogatom, hogy mi kerül a tányéromra. Hasonló szemlélet mentén fogyasztom a különböző tejtermékeket. Próbálok tisztán étkezni, örömömet lelem a zöldségekben. Sokkal színesebb világ, mint azt gondolnánk. Az étkezés mellett pedig aktívan sportolok.

A tipikus bűnös dolgokat, mint a cukrot, a fehér lisztet akkor most különösen mellőzöd az életedben.

Az életmódváltás előtt sem nagyon ettem cukros ételeket, a fehér lisztes dolgokat is nagyon ritkán fogyasztottam. Persze néha nem tudok ellenállni egy finom kovásszal készült kenyérnek, de az agyon pasztőrözött, tartósított élelmiszereket teljesen kiiktattam az életemből. Végre megértettem mi is jelent a tudatos táplálkozás. Az egészség megőrzéséhez fontos, hogy a tisztában legyünk azzal, hogy pontosan mi van abban, amit fogyasztunk, honnan származik, ezért is jó például piacra járni.

Ráadásul a piacra járással a minőség mellett, a hazai termelőket is támogathatjuk.

Most különösen fontos, hogy támogassuk a hazai kistermelőket. Lehet, hogy egy picit drágább, viszont pontosan nyomon követhetjük, milyen utat járt be az adott élelmiszer, ami utána ott landol a tányérunkon.

Visszatérve egy picit a könyvre, van személyes kedvenc recepted?

Hatalmas megtiszteltetés olyan sztárséfek között lenni, mint Sárközy Ákos, Rácz Jenő vagy Vomberg Frigyes. A legtöbbünkben ott van a kíváncsiság, hogy vajon hogy néz ki egy Michlein csillagos séf hétköznapi receptje. Ez egy megszokott műfaj például Fördős Zé barátomtól, aki most is nagyszerű fogásokkal remekelt, de egy ilyen típusú szakácskönyv a fine dinningos guruk hétköznapi alkotásaitól lesz izgalmas.

Mit üzensz azoknak, akik most otthon kísérleteznek a konyhában?

Nem szabad félni, új dolgokat kipróbálni. Legyetek bátrak, türelmesek, egy jó főzés felér egy meditációval ebben a helyzetben. Tanuljatok meg jól bánni az idővel, és hagyjatok időt magatoknak új dolgokat megtanulni a konyhában.

Figyeld péntek este 7-től az Instagram oldalunkat, ahol Rozinával beszélgetünk és egy mennyei sajtos makarónit, azaz mac`n`cheest is megtanít elkészíteni.

A könyvet 3000 forintért innen tudod megvásárolni:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

Ezek 2024 legmenőbb téli cipő - Most kedvezményesen is lecsaphatsz rájuk!

Ezek 2024 legmenőbb téli cipő - Most kedvezményesen is lecsaphatsz rájuk!

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)