Tökéletes őszi desszert: Grízes szilvás szelet
Őszi desszertekről általában a legtöbb embernek a sütőtök jut eszébe. Ha azonban valami újdonságra vágysz, a szilva és a fahéj is ugyanolyan tökéletes összetevő lehet.
Ezeket láttad már?
Hozzávalók kb. 16 szelethez: 70 dkg szilva, 1 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál fahéj
3 dkg vaj (a formához), 2 evőkanál zsemlemorzsa (a formához)
A piskótához: 4 tojás, 4 evőkanál cukor, 4 evőkanál liszt, fél csomag sütőpor, 1 evőkanál kakaó
A krémhez: 5 dl tej, 5 dkg gríz, 1 csomag vaníliás pudingpor, 10 dkg cukor, 1 mokkáskanál fahéj, 15 dkg vaj
A tetejére: 10 dkg reszelt étcsokoládé
Így készítsd el
Melegítsd elő a sütőt 180C°-ra. A szilvát mosd meg, magozd ki. Kenj ki egy tepsit (kb. 25x30 cm) vajjal, majd hintsd zsemlemorzsával. Helyezd egymás mellé a felezett szilvákat a tepsiben, szórd meg cukorral és fahéjjal. Ezután válaszd szét a tojásokat: keverd a sárgáját a cukorral fehéredésig, add hozzá a lisztet és a sütőport. Verj a tojások fehérjéből kemény habot, majd óvatosan forgasd bele a tojássárgás masszába. Keverd össze, öntsd a krém 2/3-át a szilvára, simítsd el egyenletesen. Keverj a maradék masszába kakaóport, csurgasd a fehér tésztára, majd egy hurkapálca segítségével húzgálj bele ("márványos" mintát kapunk). Süsd a sütőben 20 perc alatt készre. A tejhez add hozzá a grízt, a pudingport, a cukrot, a fahéjat és forrald fel. Mikor már besűrűsödött, vedd le a tűzről és hagyd kihűlni. Mikor kihűlt, egy robotgép segítségével keverd el benne a vajat (fokozatosan add hozzá). Oszlasd el a krémet a piskóta tetején, szórd meg reszelt csokoládéval, majd tedd legalább egy órára a hűtőbe.