Szőlő, ahogy nem próbáltad, pedig... - Szőlőlekvár
Szeretjük önmagában, és sokan bizony bor formájában még jobban, ugyanakkor a másféle felhasználási mód könnyedén a kedvenceddé válhat.
Ezeket láttad már?
A szüreti szezon jó alkalom arra, hogy egy új verzióját próbáld ki a szőlőnek. A különböző desszertek, saláták mellett kiváló alapanyag lekvárnak is. Lehet, hogy egy picit időigényesebb, de meglátod megéri majd vele bíbelődni.
Szőlőlekvár
Hozzávalók: 3 kiló kékszőlő, másfél kiló cukor, 2 citrom
Így készítsd el:
Mosd meg a gyümölcsöt, távolítsd el a szemeket a szárról. Vágd félbe mindegyiket, ha szükséges távolítsd el a magokat. Ha mindennel megvagy, tedd az egészet egy nagy lábasba, add hozzá a cukrot, a citrom levét. Kezdd el főzni közepes lángon. Egy idő után szépen elkezd sűrűsödni. Ekkor passzírozd át, majd főzd tovább az így kapott masszát. Rotyogtasd tíz percig, majd töltsd az egészet befőttes üvegekbe. Ha megvagy, zárd jól le, állítsd fejre az üvegeket, tárold pár napig száraz, hűvös, sötét helyen.