Sütőtökszezon! Isteni finomságok az ősz kedvencével
Ezeket láttad már?
Sütőtökkrémleves
HOZZÁVALÓK: 1 sütőtök, só, fél mokkáskanál őrölt gyömbér, fél mokkáskanál őrölt szerecsendió, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 dl tejszín, pirított tökmag
ÍGY KÉSZÍTSD EL
A tököt hámozd meg, magozd ki, és kockázd fel. Annyi vízben, amennyi ellepi, tedd föl főni a fűszerekkel és finomra vágott fokhagymával. Mikor már puha, pürésítsd botmixerrel, végül öntsd hozzá a tejszínt is, és hagyd, hogy majdnem fölforrjon újra. Míg a leves fő, pirítsd meg a tökmagot.
Sütőtökös pite
HOZZÁVALÓK: 40 dkg sütőtök, 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 8 dkg méz, 2 db tojás, 2 dkg cukor, 0,6 dkg szódabikarbóna, negyed mokkáskanál őrölt szegfűszeg, negyed mokkáskanál őrölt gyömbér, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, negyed mokkáskanál őrölt szerecsendió, csipet só
ÍGY KÉSZÍTSD EL
A lisztet, szódabikarbónát, olvasztott vajat, cukrot, egyik tojást, csipet sót dolgozd össze. Simítsd piteformába és 180 fokon süsd 10 percet. Az előre megsütött és hámozott sütőtököt keverd ki a másik tojással, mézzel és az ízesítőkkel. Halmozd a pitére és 180 fokon süsd tovább készre 20-25 perc alatt.