Ez lett Magyarország kedvenc süteménye! Vajon az, amire gondolsz?
Szponzorált tartalom
Közel 7000 szavazó mondta el véleményét az NRC netpanel segítségével a „Mit eszik az ország?” sütifelmérésén, melyből kiderült, mi a magyarok kedvence! És hogy hol veszünk sütit, hol keresünk recepteket, vajon melyik tésztát szeretjük a legjobban, és milyen ízeket kedvelünk? Ezekre a kérdésekre is megkaptuk a válaszokat!
Ezeket láttad már?
A válaszadók 35,7 százaléka szerint egy hagyományos, diós édesség nyerte meg a szavazást. Örömmel jelentjük, hogy a magyarok kedvenc süteménye: a zserbó!
A zserbó legendája
Omlós tésztalapok között baracklekvárt és diótöltelék, a tetején csokoládéréteg – ez a zserbó! A hagyomány szerint Gerbeaud Emil (1854–1919) svájci cukrászmester találta fel a süteményt, akit Kugler Henrik hívott Magyarországra 1884-ben, hogy üzemeltesse az akkori Gizella téren álló cukrászdáját. A híres cukrász fantasztikus süteményeket és csokoládébonbonokat alkotott. Azonban a zserbó – ami magyarosítva viseli a nevét – nem biztos, hogy az ő találmánya. Erről a süteményről ugyanis semmilyen nyom nem található a cég akkori árjegyzékeiben. Szakácskönyvekben az 50-es években tűnt fel a receptje, egyes források szerint pedig csak az 1958-as brüsszeli világkiállításra alkották meg.
A sütifelmérés eredményei
A válaszadók jelentős többsége nő (85%) volt, és közel 900 saját süteményt is beneveztek a szavazásba. Első sorban olyanok töltötték ki a kérdőívet, akik rendszeresen sütnek, csupán a szavazók 4% mondta, hogy nem szokott sütni – de a sütit ők is szeretik! Érdekes, hogy a férfiak 17%-a is havonta néhány alkalommal készít süteményt, 4,8%-uk pedig hetente! A fiatalok 28%-a havonta néhányszor, 13%-uk minden hétvégén és még 13%-uk hetente többször is bekapcsolja a sütőt!
Meglepő, hogy a férfiak is a gyümölcsös édességeket kedvelik leginkább, ezt követi náluk a túrós, majd a csokoládés. A fiataloknál azonban a csokis kedvencek hajszállal megelőzték a gyümölcsösöket. A listában szereplő ízek mellett sokan megemlítették még a kávés, gesztenyés, kókuszos, alkoholos ízeket.
A válaszokból az is kiderült, hogy legtöbbször az édesanyákat, nagymamákat, feleségeket kérjük meg, hogy süssenek nekünk valamit!
– Már tudjuk, melyik magyaros ételt szeretjük, mit grillezünk, és végre azt is kiderítettük, melyik sütemény a kedvencünk – mondta Ratkai Krisztina, a felmérés elindítója. – Nagyon sokan töltötték ki a kérdőívet, ezért különösen elégedett vagyok. Ezek alapján bátran állíthatjuk, hogy megtaláltuk a magyarok legnagyobb kedvenceit.
Nők kedvence:
- Zserbó 47,7%
- Rétes (almás, mákos, meggyes, túrós, káposztás, egyéb) 43,1%
- Mézes krémes 41,8%
- Somlói galuska 37,6%
- Almás pite 37,2%
Férfiak kedvence:
- Rétes (almás, mákos, meggyes, túrós, káposztás, egyéb) 48,0%
- Zserbó 46,11%
- Somlói galuska 43,8%
- Krémes 38,7%
- Almás pite 34,6%
Fiatalok kedvence:
- Rétes (almás, mákos, meggyes, túrós, káposztás, egyéb) 42,4%
- Almás pite 40,1%
- Brownie 37,4%
- Mézes krémes 37,2%
- Aranygaluska 36,9%
- Zserbó 36,5%
- Kakaós csiga 34,9%
- Somlói galuska 33,4%
- Fánk / Szalagos fánk 32,4%
- Kókuszgolyó 30,9%
Budapest kedvencei:
- Rétes (almás, mákos, meggyes, túrós, káposztás, egyéb) 45,9%
- Zserbó 45,7%
- Somlói galuska 44,4%
- Almás pite 39,8%
- Mézes krémes 36,7%
Milyen ízeket szeretünk?
- gyümölcsös 32,4%
- csokis 28,8%
- túrós 28,8%
- diós-mogyorós-mandulás 20,0%
- mákos 19,6%
- vaníliás 18,4%
- karamellás 17,8%
Milyen receptet használunk?
- szakácskönyvből, magazinból, online 16,4%
- szeretünk kísérletezni 12,5%
- nagyiét/családi receptet 9,8%
- sajátot 5,6%
- másnál beváltat 3,1%
Ha szeretnéd tudni, mik az idősebbek kedvencei, milyen gyakran sütünk és további érdekes eredményekre is kíváncsi vagy, akkor látogass el a www.miteszikazorszag.hu oldalra!
Zserbó szelet receptje
Hozzávalók kb. 35 szelethez:
A tésztához:
- 1 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 5 dkg cukor
- 35 dkg liszt
- 20 dkg vaj/margarin
- 1 tojás
A töltelékhez:
- 30 dkg (barack)lekvár
- 15 dkg darált dió
- 15 dkg porcukor
A mázhoz:
- 2 ek. kakaó
- 4 ek. cukor
- 5 dkg vaj
Elkészítés:
1. Az élesztőt a langyos tejben egy teáskanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal/margarinnal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a felfutott élesztőt, a cukrot, a tojást és egy csipet sót, jól összedolgozzuk.
2. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk egy 35x25 cm nagyságú sütőlemez méretére, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és a sütésnél terjeszkedik.
3. Az alsó lapot a formába fektetjük, megkenjük lekvárral, meghintjük a darált dió és a porcukor keverékének a felével. Ráhelyezzük a másik lapot, azt is hasonlóképpen megkenjük és töltjük. Erre rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele. A tésztát szobahőmérsékleten egy órán át kelesztjük.
4. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. A tészta tetejét megszurkáljuk, és az előmelegített sütőben, lassan sütjük, amíg a teteje egyenletes világospiros lesz (kb. 12-15 perc). Hagyjuk kihűlni.
5. A csokoládémázhoz a kakaóport a cukorral és kevés vízzel (esetleg tejjel) simára keverjük, és állandóan kevergetve nagyon sűrűre befőzzük. A tűzről levéve beledobjuk a vajat, és addig keverjük, amíg a vaj elolvad. A tésztára öntjük, elsimítjuk, hagyjuk jól megdermedni. Ehhez néhány órára szükség lesz. Ha kihűlt, szeletekre vágjuk.