Nincs karácsony (paleo) bejgli nélkül
Most, hogy nyakunkon a karácsony mi mást ajánlhatnánk neked advent utolsó vasárnapjára, mint egy pompás paleo bejglit. Lepd meg vele azokat, akik igazán fontosak neked.
Ezeket láttad már?
Paleo bejgli
Hozzávalók 10 szelethez:
A mákos bejglihez:
15 dkg magnélküli datolya
10 dkg darált mandula
10 dkg darált mák
1 bio citrom reszelt héja
Ellenállhatatlan csokoládés karamellkeksz advent harmadik vasárnapjára
Ellenállhatatlan csokoládés karamellkeksz advent harmadik vasárnapjára
A diós bejglihez:
10 dkg kesudió
10 dkg aszalt szilva
10 dkg dió (lehet 50 gramm pekán és 50 gramm sima dió is)
1 teáskanál őrölt fahéj
1 db narancs reszelt héja
Így készítsd el:
Először áztasd be a mákos bejglihez vízbe a datolyát minimum 3-4 órára. A diós bejglihez is áztasd be lehetőleg előző este a datolyát, az aszalt szilvát, a diót és a kesudiót is 10-12 órára. A mákos bejglihez szűrd le a datolyát, tedd a felét a darált mandulával nagy teljesítményű késes turmixgépbe, és daráld egyneművé. A cél, hogy kézzel is jól gyurmázható, egynemű tésztát kapj, ha kell nyugodtan adj hozzá egy-két vizet. Nyújtsd ki ezt két folpack között kb. 15x20 cm-es téglalapra. Tedd a töltelékhez a darált mákot, a reszelt citromhéjjal és a maradék datolyával szintén a gépbe, és daráld egyneművé. Ezúttal is adhatsz hozzá egy-két evőkanál vizet. Kend meg ezzel a mákos krémmel a már kinyújtott mandulás tésztalapot, majd egyengesd el egy kanál hátuljával kicsit a mákot, hogy ne hulljon morzsákra, és hozzáragadjon az alaptésztához. A folpack segítségével kezdd el óvatosan feltekerni a bejglit, mint, ahogyan azt az eredeti bejglivel is tennéd. Miután feltekerted, a fóliával becsomagolva mehet a hűtőbe minimum egy éjszakára. Vágj félcenti széles szeleteket belőle. A diós bejglihez tedd a leszűrt kesudiót és az aszalt szilva felét, a reszelt narancs héjával nagy teljesítményű késes turmixgépbe, és daráld egyneművé. A cél, hogy kézzel is jól gyurmázható, egynemű tésztát kapj, ha kell nyugodtan adj hozzá vizet. Ezt két folpack között nyújtsd ki kb. 15x20 cm-es téglalapra. A töltelékhez dolgozd össze a géppel a diót és az aszalt szilva másik felét, a fahéjjal, majd kend rá a krémet kinyújtott lapra. Óvatosan tekerd fel, csomagold fóliába és ugyanúgy pihentesd a hűtűben.