Náray Tamás első szakácskönyvéből: Csodás omlós, citromos keksz receptje
Náray Tamást sikeres és népszerű divattervezőként ismerte meg a hazai nagyközönség, hogy aztán egy sokak számára talán meglepő karrierváltással íróként arasson igencsak jelentős sikereket.
Ezeket láttad már?
Tudjuk, hogy emellett még a festészetben éli ki a kreativitását, de most egy újabb területet kész meghódítani, és a gasztronómia világában is izgalmas kitérőt tett, hiszen most jelent meg az első szakácskönyve. Az Utolsó reggeli Párizsban - Kedvenc francia süteményreceptjeim című kötete a Boook Kiadó gondozásában jelent.
Náray Tamás: Utolsó reggeli Párizsban - Kedvenc francia süteményreceptjeim, Boook Kiadó, 5990 Ft, megrendelhető a kiadó honlapján
A szuperfinom és sikkes francia sütiket mutat, nyári almás pitétől, az elegáns csokoládékrémes királyi Charlotte-ig, vagy a stílusos gesztenye- és vaníliakrémes Bourbontortáig sok ellenállhatatlan finomság elkészítésének fortélyával ismertet meg Náray Tamás.
A közel 50 francia és pluszban 3 kedvenc magyar édességének receptjét tartalmazó könyvből exkluzívan csak a GLAMOUR olvasóival a szerző megoszt egyet kedvcsinálóként:
Omlós, citromos keksz
Ez a finom, illatos, omlós aprósütemény nemcsak kávé vagy tea mellé nagyszerű, hanem tökéletes a napközbeni éhségrohamok csillapítására is, ha a rohanásban nem lenne idő rendesen étkezni. Sőt, kitűnő rágcsálnivaló édes koktélokhoz, izgalmas filmekhez, vagy ha ránk tör az "azonnal valami édességet akarok" jól ismert érzése. Valójában szinte bármeddig eltartható, ezért rögtön dupla mennyiséget is lehet készíteni belőle, és akkor már más dolgunk nem is lesz, csak a kezünk ügyében tartani a kekszes dobozt. Akkor is kiváló, ha hirtelen vendégünk érkezik, és éppen semmi más nincs otthon, amit ínycsiklandó apróságként az asztalra tehetnénk.
Hozzávalók 18-20 darabhoz:
100 g vaj
1 tojás
1 tojássárgája
1 citrom reszelt héja és leve
120 g kristálycukor
1 mokkáskanál só
fél tasak sütőpor
300 g búzaliszt
darált jégcukor
A vajat a tojással és a tojássárgájával habosra keverjük. A citrom reszelt héját és levét, a cukrot és a sót hozzáadjuk, majd robotgéppel összekeverjük. Azután a sütőporral összeszitált lisztet kanalanként beleszórjuk, és összedolgozzuk. Sűrű, nem folyékony tésztát kapunk, amit 30 percig a hűtőben pihentetünk.
II. Erzsébet királynő nyilvánosságra hozta kedvenc desszertjének receptjét
II. Erzsébet királynő nyilvánosságra hozta kedvenc desszertjének receptjét
A masszából 3-4 cm átmérőjű félgömböket formázunk, egyenként alaposan a darált jégcukorba forgatjuk, majd sütőpapírral kibélelt sütőlapra rakosgatjuk. A süteményt 180 °C-os légkeveréses sütőben 15-20 percig sütjük.
Tálalás előtt hagyjuk kihűlni, hogy az aromája érvényesüljön. Jól záródó dobozban, a kamrába téve akár hetekig is megőrzi a frissességét.
Nézd meg, hogyan készült Náray Tamás új könyve: